Spørg Bolius

Parcelhus fra 1985, med hvad skal jeg male vinduer og døre og hvilken farve?

Maling af vinduer

mine vinduer fra 1985 er fra fabrikkens side vist malet med en hvid plastmaling. jeg har gennem årene renoveret halvdelen af dem ved at slibe dem ned til bart træ grundet med en linoliegrunder og malet dem med lindoliemaling. det er arbejdskrævende men holdbart. Dog bliver lindoliemalingen hurtig mat og den er svær at male ud i tilstrækkelige tynde lag.

Hvad råder i mig til at gøre med resten af vinduerne (og de lindoliemalede vinduer, når de skal friskes op) ?

Jeg skal også have malet dørene nu. De har tidligere været holdt med oliebaseret træbeskyttelse så træet kunne fremhæves i videst muligt omfang. Men her kan alle typer maling vel benyttes. Overvejer at benytte en dækkende antracitgrå maling. Er det en god ide at benytte samme farve til vinduerne, evt. i en lidt lysere tone?

På forhånd tak.

mvh

Tage K

Kære Tage K

Ja linoliemaling er vanskelig at male med - men fordelen ved linoliemaling er at den trænger ind i træet, beskytter og giver træet lang levetid.

Om man vil vælge linoliemaling, terpentinbaseret alkydmaling, eller fx de særlige vinduesmalinger (vandbaseret plastalkyd maling) der findes - kommer an på både hvad der er malet med tidligere, hvilken overflade man kan lide og hvor ofte man vil vedligeholde.

Linolie er nok svært selv at male en så stor overflade med, og så få en pæn og jævn overflade.

Terpentinbaseret alkydmaling i god kvalitet giver god holdbarhed og kan overmales med de fleste typer maling

Vandbaseret maling kan kun overmales med lignende vandbaseret, og aldrig med oliemaling o.l.

Alle typer maling findes i forskellige kvaliteter. Følg altid det enkelte produkts brugsvejledning også hvad gælder forarbejdet.

Læs mere her: Overfladebehandling af udvendigt træværk

Ud fra foto, kunne det nok være fint med en grå dør, men antracitgrå kan måske blive for mørk til så stor en flade, især hvis du vælger en blank overflade - men fint med en mørk grå eventuelt med en glans der svarer til en halvblank overflade.

Hvis du maler vinduerne grå vil tro at det samlede resultat kan blive en lidt for "tung en facade" - idet vinduernes rammer og glas så kan fremstå som store mørke huller i det lidt "tunge" røde murværk. Hvis ikke den samlede facade med det røde murværk ikke brydes af de hvide vinduesrammer, der visuelt letter facaden lidt.

Håber beskrivelsen giver mening.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden