Boligen kort

  • Hvem bor her: Mette Hagedorn, designer.
  • Fritidshus fra 1974 beliggende i en skov ved Nakskov på Lolland.
  • Huset er 54 m2.

– Jeg holder meget af træ – det er smukt, og det signalerer ro på en varm og langt mere interessant måde, end hvide vægge gør.

For designeren Mette Hagedorn er træ en del af hendes designer-DNA. Hendes sommerhus er fra 1974 og oprindelig – ifølge Mette selv – nok ikke et hus, som ret mange ville forelske sig i. Men når man som hende er både meget idérig og mulighedssøgende, gør det ikke noget. Videncentret Bolius besøge hende i 2018.

Mette gjorde kort proces og fældede egenhændigt 12 store træer, der forhindrede lyset i at komme til grunden.  Arbejdet var stort, men Mette lod sig ikke kue af lidt skov. Resultatet var fantastisk – pludselig var området lyst og let, og de tilbageblevne træer er nu kun baggrund, der danner rum for det egentlige.

– Skovområdet giver en fantastisk fornemmelse af vildhed og frodighed. Her er altid fugle, og adskillige gange har vi haft rådyr græssende på grunden. Jeg har lavet en slags pagt – der skal være sollys på og omkring huset, så må resten gerne være vildt, siger Mette. 

Træterrasse giver sollys hele dagen

Fra fældning og rydning af nærområdet ved huset var der ikke langt til den videre proces. Mette byggede en træterrasse, der foreløbig går langs hele sydvestsiden og giver sollys hele dagen. Her indtages alle måltider, når vejret er godt, og her tages middagsluren i hængekøjen. Drømmen er at fortsætte terrassen rundt om hele huset, så den kommer til at fungere som et dæk.

Indendørs blev væggene beklædt med krydsfiner med stempel fra fabrikken, så man kan se, hvor og hvornår den enkelte plade er produceret. Overskabene i køkkenet blev hevet ned, og en flisevæg i hele væggens højde er sat op for at skabe kontrast til træet. Skabene blev customized, så selve indmaden bestod, men lågerne fik det karakteristiske finerudtryk. 

– Krydsfiner er et fantastisk materiale. Det varmer og bibringer ro, og tanken om at bringe naturen indenfor er jeg vild med. Desuden er det billigt og nemt at arbejde med, siger ejeren.

Møbler, krydsfiner og pyntegenstande forenet i kreativ indretning

I stuen blev en slå-ud-sofa fra det oprindelige møblement redesignet, så dens indmad og mekaniske funktion blev bevaret. På den måde fik den funktion som skelet for en udvidet sofa langs væggen, der både indbefatter sovesofa og masser af opbevaringsplads, forklarer Mette:   

– Hvorfor opfinde nyt, når det eksisterende fungerer fejlfrit? Jeg har blot udvidet sofaen og bygget videre, og i øvrigt er jeg glad for, at noget af det eksisterende fra huset fortsat er at finde her – blot i en ny form.

 På væggen i spiseafdelingen har hun bygget og opsat kuber, også i krydsfiner, hvor bredden er den samme, mens højden er variabel. Det giver mulighed for at lege med formen og mulighed for at udnytte systemet i en sættekasselignende funktion. 

– Som modvægt til alt træet giver jeg her plads til min passion for smukke og sjove samlinger. Jeg har igennem årene udvalgt en del ting, der – uden at være særlig værdifulde – tiltaler min designerhjerne og mit behov for form og taktilitet. Jeg har desuden en særlig glæde ved farver. At omgive mig med så meget træ eller en helt hvid flisevæg som i køkkenet åbner netop op for at sparke til med farver og herigennem at skabe sit eget personlige univers.

Ejerens bedste indretningsråd

Har du har et træhus og ønsker at beklæde på de indvendige vægge, kan du følge Mettes anvisninger:

Brug hele plader finer (122 x 244 cm), og tilpas dem på stedet. Skær et par centimeter kortere end væggens endelige højdemål, og tilpas slippet langs gulvet med panel. Vær ikke bange for, om de lodrette linjer er nøjagtigt i vater, da afvigelser her ikke vil være synlige for øjet. Skruernes afstande er nøjagtigt udmålt, så de bliver en del af æstetikken. Skruer skrues direkte fast i væggen.