Spørg Bolius

Mine gulvklinker springer pludseligt fra underlaget

Hej Bolius

På et stuegulv fra 2008, "springer" gulvklinkerne pludseligt op. Idet klinkerne springer op, høres et kraftigt knald. 8 til 10 klinker er synligt hævet (se foto).

En del klinker er løse, særligt over mod fremløb af gulvarme termostaten (denne ses bagerst på foto) Umiddelbart kan der ikke måles fugt af professionel lækagesøger.

Hvad kan årsagen til de løse gulvklinker samt det kraftige smæld/hævede klinker i det gamle gulv?

P.S. Huset er et parcelhus og der har ikke været udført vibrerende eller andet kraftig maskinarbejde ved huset.

Mvh Keld

Hej Keld

Jeg har fået dette spørgsmål overraskende mange gange. Og fælles for mange af disse spørgsmål og forhold er, at forholdet opstår meget pludseligt, og endda efter mange år.

Det er derfor også et emne som jeg brugt en del tid på at finde svar på, for det er ærligt talt lidt underligt.

Jeg har talt med mange kloge mennesker om emnet, og der er cirka kommet lige så mange forskellige forklaringer tilbage. Men fælles for alle forklaringerne må jo være, at der er sket en eller form for ændring i huset, som er udslagsgivende for at de pludselig springer op. Ændret temperatur, både i form af kulde eller varme.

Mange af forklaringerne handler om en dårligt flisearbejder, hvor man enten ikke har fået smurt fliseklæberen ordentligt på, eller at man ikke har fået renset fliserne for slipmidler eller andet.

Nogle andre taler om en sen udtørring af betonlaget, som får betongulvet til at svinde. Men, nu har dit hus jo mange år på banen, så det er meget lidt sandsynligt.

Og noget helt tredje kan være sætninger og bevægelser i selve betonunderlaget. Men da vil man typisk ses revnedannelser i underlaget.

Men min bedste forklaring er, at man kan sammenligne det lidt med “det svageste led i kæden”. Der er sket nogle ændringer i huset, ændret varme eller endda kulde. Dette har givet nogle bevægelser i gulvet, som har opbygget sig som spændinger i fliselaget. På sigt bliver spændingen så stor i fliselaget at det svage led knækker og springer op, som her.

Det behøver derfor hverken at handle om fugt eller sætningsskader. Men blot et langsomt svind i betonen, kombineret med en fliseklæber der “brænder ud” og mister sin hæftevirkning.

Nogle gange kan fliserne blot lægges ned igen, (med afrensning og ny klæber). Men det er klart, at er fliserne flækket, så kræver det nye klinker hvilket måske kan være nemmere sagt end gjort.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden