Her bor: Jeanett, Esben, parrets to børn Anna, 3 år og Lea, 7 mdr.
Huset: Arkitekttegnet villa på 376 m2 inkl. kælder, opført i 2013. Grund knap 1.300 kvm.
Hvor: I Østjylland.

Jeanett og Esben, et yngre par fra Aarhus, købte for fire år siden en kuperet dobbelt parcelhusgrund tæt på strand, skov og naturfredede områder.

Målet var at få bygget deres drømmehus. Eneste hage var bare, at Esben drømte om en stram, moderne villa, mens Jeanett forestillede sig en patriciervilla med bløde linjer og et ordentlig skud hygge.

Videncentret Bolius besøgte parret i 2016.

Fakta om villaen

To stuer, et køkkenalrum, to børneværelser, tre badeværelser, forældresoveværelse, kontor, entre, bryggers, kælderrum, garage, tagterrasse og terrassedæk.
Proces: Esben og Jeanett gav et oplæg til arkitekt Rasmus Bak fra BAKS ARKITEKTER, der herefter tegnede villaen. Parret hyrede en entreprenør til at styre byggeriet.
Materialevalg indvendigt: Gulve i stueplan poleret beton, gulve første sal egetræ og naturskifer på badeværelserne. Herudover bl.a. Stonepanel sten fra Kongebro på badeværelsesvæggen.
Materialevalg udvendigt: Facade muret op i håndstrøgne tegl fra Petersen Tegl. Vindues- og dørrammer samt garageporte i egetræ.
Pris inkl. arkitekthonorar, materialer, arbejdsløn m.m.: 7 mio. kr.

- Jeg sagde igen og igen, at selv om vi havde tænkt os at bygge stort, så ville jeg have et hyggeligt hjem, så vi ikke kom til at føle, at vi boede i en virksomhed, fortæller Jeanett og tilføjer, at kompromisset blev, at parret fik bygget et hus, der udefra måske ligner en super moderne kube, men som indeni og på facaden er domineret af naturmaterialer som træ og sten, der giver et organisk, stofligt udtryk.

- Og så er materialerne jo anvendt i en planløsning, der både er praktisk, smuk og lægger op til intimitet og hygge, fortæller Jeanett. Der er fx visuel og auditiv sammenhæng mellem en del af stueetagen og første sal, fordi førstesalens stue ligger tilbagetrukket i forhold til spiseafdelingen lige under, så der er åbent mellem de to etager.

Velkomne benspænd

Jeanett og Esben vidste fra begyndelsen, at de bedst kunne få alle deres drømme, krav og visioner omkring huset opfyldt, hvis de hyrede en arkitekt.

- Arkitekttegnede huse er ikke kun for direktører. Mursten koster det samme, uanset hvordan man stabler dem, men der er stor forskel på de rum og den livskvalitet ,du får, når du bygger noget nyt. Og hvem kunne bedre sikre os gode, gennemtænkte rammer end en professionel?, siger Esben og understreger med resultatet in mente, at han ikke ville drømme om at spare penge på arkitektposten.

Stemning og stoflighed

Valget faldt på BAKS ARKITEKTER, som er kendt for at arbejde med stemning og stoflighed i arkitekturen. Ud fra parrets eget oplæg og en grundig besigtigelse af grunden gik arkitekten i gang med at tegne det 376 kvadratmeter store hus.

Det faktum, at grunden er meget kuperet, så arkitekten kun som et positivt benspænd, der var spændende at spille op ad.

- Det er altid rart, når naturen, udsigten eller naboens hus giver dig nogle udfordringer, som du skal løse og inkorporere i udformningen. Her betød den kuperede grund, at villaen kunne få hele tre etager, uden at bygningen ville syne bombastisk, fordi baghaven er i niveau med stueetagen og forhaven i niveau med kælderetagen, siger arkitekt Rasmus Bak.

Solid belysningsplan

Jeanett og Esben sværger på indretningssiden til kontraster. De rene, arkitektoniske linjer, stueetagens rå betongulve og minimalistiske køkken er blødt op med møbler og vinduesrammer i egetræ, ligesom især førstesalen og facaden byder på skifer og andre natursten med bløde konturer og changerende nuancer.

- Vi har flere gange oplevet, at fremmede har ringet på døren og spurgt til nogle af de materialer, som vi har brugt på facaden. Og gæsters generelle reaktion, når de kommer indenfor, er, at de synes, at her er super hyggeligt, så vi har til fulde fået det hus, vi hver for sig og til sidst sammen drømte om, siger Jeanett. Udover at tænke i kontraster, har parret i fællesskab med arkitekten arbejdet med lyssætningen af huset. Samtlige lys ude og inde kan vippes og drejes, dæmpes eller lyse for fuldt blus.

"Lys giver varme, højner evnen til at kunne koncentrere sig og kaster skygger, der giver liv i indretningen. For os er et fedt rum ikke rigtig godt, før det også er oplyst på en måde, hvor det ikke bare handler om at kunne se, men hvor rumlige oplevelser bliver understreget optimalt", slutter Jeanett.

Arkitekt Rasmus Baks indgang til nybyggeri

- Vi arbejder med sammenhængen mellem arkitektur, indretning og design. Skab arkitektur, der kan mærkes. Derfor arbejder vi tæt sammen med vores kunder om af finde det rigtige individuelle udtryk, en stemning eller personlig detalje. Det giver karakter, at tingene kan være i stue sammen. Det skal give mening for de mennesker, der skal bo der. Og det kan man kun opnå ved at se på helheden og detaljen under ét.

- Et hus kan ikke tegnes, før der er taget bestik af grunden. På vores tegnestue er vi altid ude at se, mærke og føle stedets karakter, inden vi påbegynder vores arbejde. Mulige hældninger, beplantning, udsigten, nabobygningerne etc. Alt har indflydelse på, hvordan dit hus skal se ud.

- Kunden får den mest komplette og helstøbte løsning, hvis arkitekten også er med i indretnings- og designprocessen, og også når budgettet lægges, så man ikke risikerer at stå med det lækreste hus, for så at have en tom kasse, når fx havegangen skal anlægges.

- Find ind til de ting, som I sætter pris på, for de skal gerne skinne igennem i arkitektur, planløsning og materialer. Esben og Jeanett er fx glade for at rejse og holder meget af storbyferie med hoteller og wellness. Den glæde genfinder de hver dag, når de fra deres soveværelse kan træde ud på en tagterrasse med en vild udsigt eller går ind på deres badeværelse, der er indrettet som en luksuriøs spaafdeling.

- Sørg for at få lavet en belysningsplan, der tager højde for, hvordan lys skal lede dig fra vejen ind til huset og videre rundt i boligen. Lys fremhæver en stemning. Lys i hjørner får rum til at syne større. Lys placeret på den rigtige måde, gør, at du ikke vil tænke over lyset.

- Store, nye huse kan nemt komme til at føles som upersonlige gallerier, hvis rummene ligger ét efter ét inden døre. Vejen til intimitet og hygge kommer i form af at lave rum i rummet, hvor funktion og rum glider ind i hinanden. Jeg anbefaler at dele rummene op i mindre "rum", der stadig har kontakt med hinanden, fordi der enten er tale om halve vægge, store åbninger eller åbne plan, hvor beboerne kan høre, se og mærke hinanden, selv om de befinder sig helt forskellige steder i boligen.

Se mere på www.baksarkitekter.dk