Spørg Bolius

Murerarbejde i frostvejr

Jeg får pt. bygget hus af Huscompagniet og der har været en del problemer og flere ting som de har måtte lave om. Jeg har derfor mistet tilliden til projektet. De skal nu påbegynde opmuring af skalmuren mandag den.16 januar og der starter dagsfrosten. Jeg er noget usikker på, hvor hensigtsmæssigt det er at mure i frostvejr.

Må de overhovedet mure i frostvejr?

Hvilke forholdsregler skal der i givet fald tages/overholdes??

Man kan godt murer i mildt frostvejr, men det kræver så at man blander sprit i mørtlen, og efterfølgende dækker murværket ind i vintermåtter, (isolering i plastsække).

Det plejer at gå meget godt. Jeg har selv udført tilsyn, afleveringsforretninger samt 1 og 5 års gennemgange med huse fra Huskompagniet, hvor de har muret i frost. Ikke at dét i sig selv er en garanti for, at det ikke går galt på netop dit hus. Men det plejer at gå som nævnt.

Man kan typisk spotte frostskader kort tid efter, idet man ser nogle små-porøse fuger. Altså typisk fuger der er porøse i overfladen. Videre kan der opstå nogle meget tydelige saltpeter- eller kalkudtræk på murværk udført i høj fugt og lav kulde.

Du bør skrive til din byggeleder, og ytrer din utrykhed ved arbejdet, og bede ham redegører for hvordan han/de agter at sikre huset i mod frostskader. Skulle der så ske skader, kan du altid refererer tilbage til tidligere korrespondance, og dermed stå stærkt i en evt. diskussion. 

Du kan læse lidt nærmere om antifrostmidler i mørtler her.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden