Mange seniorbofællesskaber skyder op rundt omkring i Danmark. Men en stor del af disse gør det i byområder omgivet af andre etagebyggerier. Mens det tiltaler en del i den tredje alder, efterlader det dem, der har et ønske om at have naturen tæt på, med få muligheder.

Det gør de noget ved i Ringkøbing, hvor seniorbofællesskabet Havtorn i Naturbydelen skyder op i landskabet lige ved Ringkøbing Fjord. Her er opførelsen af 14 lejeboliger godt i gang, og de står efter planen klar til indflytning i efteråret. Du kan læse mere om Havntorn og finde ud af mere om lejemålene her.

Og beboerne kan glæde sig, hvis natur er en del af deres DNA. For nøglen her er at være tro mod naturen – både i indretningen af boligerne, men også ved at byde naturen indenfor i de udendørs fællesarealer og lade det afspejle sig i den tiltænkte brug af faciliteterne, lyder det fra Jørgen Søndermark, der er projektleder hos bygherren Realdania By & Byg.

- Vi vil gerne vise, at vi kan forene fællesskabstankerne i et seniorbofællesskab med at rykke ud og nyde naturen i et område uden for de større byer, siger han.

Spis naturen eller brug den til motion

Seniorbofællesskabet består af tre bygninger, som i højden rejser sig i to eller tre etager. Midt i det hele er et stort drivhus, som giver mulighed for at dyrke det, man ikke lige kan finde ude i naturen. For naturen er bogstaveligt talt lige uden for døren. 

- Grundfilosofien har været at lave et seniorbofællesskab, der udnytter naturen. Så det er muligt at plukke havtorn og bær, fiske eller gå på jagt. Er man til sport, er der mulighed for vandsport og at cykle på mountainbike. Alle de aktiviteter er også indtænkt i faciliteterne, da vi har et værksted med højt til loftet, så man fx kan have surf-udstyr eller havkajakker derinde, siger Jørgen Søndermark.

Aktive beboere

Han understreger, at trods betegnelsen seniorbofællesskab vil beboerne sandsynligvis være i 50’erne og derfor på ingen måder færdige med at få oplevelser. Det henvender sig til aktive folk, der søger et fællesskab, de ikke har i deres liv lige nu, fx fordi børnene er fløjet fra reden, og huset er blevet for stort.

- Seniorbofællesskaber er ikke ældreboliger. Der bor folk, som har rundet 50 år, men der findes også mange i den aldersgruppe, som holder sig i gang på cyklen eller ved at surfe, siger han.

Ny tankegang i Ringkøbing

Seniorbofællesskabet Havtorn, som de 14 boliger på mellem 50 og 127 m2 tilsammen skaber, er placeret midt i Naturbydelen i Ringkøbing. Som navnet antyder er der fokus på naturen, og det betyder, at man bl.a. har skabt blomstrende enge, skov, søer, bærhaver og en frugtlund i bydelen, inden de første boliger blev bygget. Det er også meningen, at det skal fortsætte, selvom der nu bliver bygget i området. 

Byggefelterne ligger mere spredt fra hinanden, end man normalt oplever. Det betyder, at naturen kommer helt ind mellem og omkring boligerne, som de kommende år vil blive opført, og på den måde vil naturen fungere som en stor, fælles have. Et seniorbofællesskab i disse omgivelser findes der ikke mange af i Danmark, og tilmed er fællesskabstanken for seniorer først ved at spire i Ringkøbing-området.

- Alle i området betragter seniorbofællesskabet Havtorn som noget helt nyt. Og det har vi også kunnet mærke på interessen med stort fremmøde på vores informationsmøder, siger Jørgen Søndermark og fortsætter:

- Det er folk fra by og land, der synes, det er noget for dem. Vi har ansøgere fra både lokalområdet, men også helt fra fx Aarhus.

Er du også interesseret i at komme til at bo i seniorbofællesskabet Havtorn, kan du læse mere om projektet ved at klikke her.