Danskerne har igen fået smag for at dyrke egen frugt og grønt, og det kan ses på bærbuskenes popularitet, der er steget eksplosivt gennem de seneste år. Det hjælper selvfølgelig, at bærbuske er lette at holde. Du kan få et stort udbytte og masser af vitaminer uden en masse pasning og pleje.

Minimumshøst fra de 5 mest populære buske
Hindbær1-2 kilo pr. busk
Blåbær2-3 kilo pr. busk
Solbær3-5 kilo pr. busk
Stikkelsbær5-8 kilo pr. busk
Ribs5 kilo pr. busk

Bærbuskene skal have noget velnæret jord, en årlig gang blandingsgødning i april måned, og så skal de beskæres, hvis du vil have mange, gode bær på busken.

Hvis du køber bærbuske i potter, kan du plante dem hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Buskene er nemlig meget robuste, og de kræver normalt kun vanding det år, du planter dem.

Beskæring giver mange bær

Beskæringen af bærbuske er dog vigtig. Den sikrer mere velsmagende bær i større mængder, og så er beskæringen med til at holde din busk sund og fri fra sygdomme.

Beskæringen giver busken lys og luft, og det er med til at give mange flere bær. Og så er det vigtigt at beskære grenene helt ned til basis, altså så tæt på jordoverfladen som muligt, da det er her sygdomssmitten sidder.

Det bedste tidspunkt for beskæring er, når du plukker bærrene. Jo hurtigere du beskærer efter høst, jo flere kræfter er der til de nye skud, og jo flere bær vil du få året efter.

Ekspertens gode råd

Gartner Ole Pedersen lever af at sælge frugttræer og -buske til professionelle frugtavlere. Her er hans gode råd til bærbuske i haven, og alt du behøver vide om dem.

Solbær (Ribes nigrum)

Solbær er lette at holde, og bærrene er sunde. Der er ikke så mange, der kan lide at spise bærrene direkte fra busken, så lidt forarbejdning er ofte nødvendig. Du kan lave den lækker marmelade, saft og lignende af solbær.

  • Bær: Det sorte bær er kendt for sin sundhed. Det indeholder A-, B-, og E-vitamin, kalcium, jern og har et stort indhold af C-vitamin.
  • Busk: Buskene kan blive op til et par meter høje og brede, men gennem beskæring kan de bevares som små buske, der højst bliver en meter i højden og bredden.
  • Dyrkning: Let at dyrke, plantes i god muldjord i så meget sol som muligt.
  • Beskæring: 3. års grene beskæres ved basis, når bærrene plukkes.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Hindbær (Rubus Idaeus)

Ole Pedersen anbefaler efterårshindbær. Du kan fx vælge den røde Polka eller den gule Fallgold, der er utrolig nemme at holde. De giver bær på 1. års skud og bærer frugt frem til, frosten kommer. Den sene modning betyder desuden, at der ikke kommer orm i bærrene.

  • Bær: Røde eller gule bær, der kan spises fra busken eller bruges til syltetøj, saft og lignende.
  • Busk: Hindbær er det, man kalder en halvbusk, da grenene højst bliver to år gamle. De nye, tynde grene gør opbinding nødvendigt, da grenene ellers vil ligge hen ad jorden.
  • Dyrkning: Let at dyrke, god muldjord, sol.
  • Beskæring: 2. års grene beskæres ved basis, når bærrene er plukket.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Stikkelsbær (Ribes uva-crispa)

Stikkelsbær har været overset, men det er et dejlig bær at spise direkte fra planten, når det er modent. De grønne, umodne bær kan smage skønt i grød og kompot. Hvis du ikke bryder dig om buskens torne, kan du vælge en tornefri sort som Larell eller Tatjana.

  • Bær: Grønne eller røde bær, der både kan være sure og søde og er særlig gode i madlavning. Rig på C-vitamin.
  • Busk: Den eneste bærbusk, der normalt findes i handlen på stamme. Stammen er normalt omkring 1 meter høj.
  • Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol og lidt skygge.
  • Beskæring: 3. års grene klippes af ved basis, når bærrene er plukket.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Blåbær (Vaccinium corymbosum)

Blåbær er blevet meget populære. Bærrene kan plukkes og spises frisk fra busken, og de smager skønt. Du kan allerede få bær den første sommer, hvis du køber en stor busk, så du er garanteret en hurtig succes. Med de new zealandske sorter Reka og Hortublue Poppins kan du slippe for at lave surbundsbed, da de godt kan trives i god, dybmuldet jord.

  • Bær: Blå bær, der kan spises fra busken. Rige på A- og C-vitamin og antioxidanter.
  • Busk: ½ til 1½ meter høj busk med hvide eller rosa klokkeblomster i april.
  • Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
  • Beskæring: Vokser langsomt og kræver ikke meget beskæring. 3-4 års grene klippes af.
  • Antal planter: Mindst to forskellige sorter med samtidig blomstring (fremmedbestøvende).

Ribs (Ribes rubrum)

  • Bær: Røde eller hvide bær, der hænger i store klaser. Kan spises direkte fra busken eller som rysteribs, men bruges ofte i gele eller saft.
  • Busk: Buskene kan blive op til et par meter høje og brede, men gennem beskæring kan de bevares som små buske, der højst bliver en meter i højden og bredden.
  • Dyrkning: Let at dyrke, god muldjord, sol og lidt skygge.
  • Beskæring: 3. års grene beskæres ved basis, når bærrene plukkes.
  • Antal planter: 1-2 planter (både selv- og fremmedbestøvende).

5 anderledes bærbuske

Brombær (Rubus fruticosus)

  • Bær: Store, sorte bær, der kan spises fra busken eller bruges til syltetøj, saft og lignende.
  • Busk: Kræver opbinding ved espalier for ikke at blive et vildt, stikkende krat.
  • Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol.
  • Beskæring: 2. års grene beskæres om efteråret, når bærrene er plukket.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Hyld (Sambucus nigra)

  • Bær: Gullighvide blomster og røde klaser bær. Både blomster og bær er velsmagende som saft.
  • Busk: Flot prydbusk, der kan blive op til 5-8 meter høj. Beskæringen afgør, om hylden forbliver busket eller vokser sig til et træ.
  • Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol.
  • Beskæring: 3-4 års grene klippes af, når bærrene er plukket.
  • Antal planter: Mindst 2 planter med samtidig blomstring (fremmedbestøvende, hvis du vil have bær).

Tranebær (Vaccinium macrocarpon)

  • Bær: Bærrene er dybt røde og bruges mest til syltetøj og saft. Har en gavnlig effekt på blærebetændelse hos kvinder.
  • Busk: 5-20 cm høj stedsegrøn busk, der bruges som bunddække.
  • Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
  • Beskæring: Kræver ingen beskæring.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Tyttebær (Vaccinium vitis-idaea)

  • Bær: Kuglerunde, små røde bær, der har en bitter smag, men er gode til syltetøj.
  • Busk: En stedsegrøn dværgbusk, der er 10-30 cm høj og bruges som bunddække.
  • Dyrkning: Let at dyrke, kræver surbundsbed, sol eller halvskygge.
  • Beskæring: Kræver ingen beskæring, men kan klippes ned til 5 cm over jorden med en hæksaks.
  • Antal planter: 1 plante (selv- eller fremmedbestøvende).

Surbær (Aronia melanocarpa)

  • Bær: Sorte bær, der ligner solbær. Bærrene har ingen smag, men er rig på C- og E-vitaminer, mineraler og antioxidanter og har en stærk, rød saft.
  • Busk: 1½-2 meter høj busk med grønne blade, der har blomstring i store, hvide blomsterskærme i maj-juni og en høstkolorit fra sidst i september til løvfald i november.
  • Dyrkning: Let at dyrke, muldjord, sol.
  • Beskæring: Grene ved jorden fjernes helt nede ved basis, når frugten er plukket. Surbær tåler beskæring hele året.
  • Antal planter: 1 plante (selvbestøvende).

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Hæk og busk

Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit