Det, som de fleste opfatter som ”et helt rigtigt betongulv”, vil som regel være en flydemørtel. Et produkt som også omtales som tyndpuds eller som en selvnivellerende cementmørtel. Det er med andre ord et ganske tyndt lag, som bliver udlagt oven på det støbte betondæk.

Udspartlet flydemørtel

Når underlaget er grundigt primet, hældes flydemørtlen ud på gulvet i mindre søer og glattes ud med en bred spartel af en fagmand. Selvom flydemørtlen kaldes ”selvnivellerende”, skal den nemlig have en hjælpende hånd, og det skal vel at mærke være en person med et godt håndelag.

Besøg showroom

Det er simpelthen vildt svært at fordele flydemørtlen jævnt ud over store overflader, uden at der opstår enten små toppe eller lunker. Selv for professionelle kan udglatningen altså drille, og som almindelig kunde kan man faktisk opleve, at det kan være svært at finde en håndværker, som har mod på at rode sig ud i projektet. Derudover kan det også være svært, for gulvmanden at vise og forklare nøjagtigt, hvordan resultatet kommer til at se ud i sidste ende. Er det derfor muligt at besøge et showroom eller måske en bolig, som har fået lavet et betongulv af pågældende, kan det varmt anbefales.

Flækker ret nemt

Vær også opmærksom på, at betongulve er meget følsomme overfor bevægelse, fordi det er så stift og ufleksibelt, når det er hærdet. Det betyder, at der nemt kan opstå revner i overfladen. Og ved en overgang mellem et betongulv i en ældre bygningsdel et i en nyopført tilbygning vil der med 100 procents sikkerhed komme en revne, når den nye tilbygning sætter sig.

Coating forsegler overfladen

Selve flydemørtlen blandes i store kar, som kan tippes ud på gulvet, men kan også laves på lidt større blandemaskiner, som så via en slange pumper flydemørtlen ud på gulvet.

Når flydemørtlen er tør, bliver gulvet typisk finslebet for at gøre overfladen helt jævn og glat, og så er det tid til at lukke gulvet af med en coating. Coatingen er i praksis en tynd hinde, som smøres oven på den tørre flydemørtel for at gøre overfladen vandtæt, smudsafvisende og robust.

Der gives typisk flere lag coating for at øge holdbarheden, og coatingen kan laves i alt fra mat til højglans.