Spørg Bolius

Ny tilbygning - hvor længe skal vi vente på entreprenøren aflever aftalt KS og drift og vedligehold?

Hej Bolius

Hvor lang efter aflevering af tilbygning til eksisterende hus kan entreprenøren vente med at aflevere aftalt KS og drift og vedligehold - til trods for at det er en del af kontrakten, og bygherre har rykket?

(Der er tale om, at entrepenøren nu, da han er indkaldt til 1 års gennemgang, afleverer tvivlsom dokumentation)

Hej hej

Hvis han har afleveret det, så er det kvaliteten af denne man skal tale om, frem for tiden han har været om det. På samme måde som entreprenøren har leveret et gulv eksempelvis og man har eftergået dette for fejl og mangler, så kan man gøre lidt af det samme for drift- og vedligeholdelsesmappen. Næsten…

Der findes ingen regulære krav til drift- og vedligeholdelsesmapper, andet end det klart skal beskrive hvordan og hvorledes de forskellige bygningsdele og ikke mindst installationer skal driftes og plejes. Står I derfor stadigvæk med spørgsmål til dette, så skal de stilles til entreprenøren, og han skal levere nødvendig dokumentation mv. for hvorledes I passer på jeres hus.

Når det så er sagt, så er det ikke meningen at entreprenøren selv skal skrive en bog til jer. Han skal blot indsamle og levere relevant dokumentation fra producenter og leverandører. Vigtigste dele her er kvalitetssikringsdokumenter, drift og vedligeholdsanvisninger og ikke mindst garantierklæringer – eksempelvis 15 års garanti på tagstenene, eller lignende.

Han skulle have leveret det for lang tid siden siger I. Og så er det igen, at man må betragte det som en almindelig mangler, som man kan kræve udbedret indenfor rimelig tid. Gør han ikke dette, så mister han sin udbedringsret, og så kan man lade det udbedre for hans regning.
Det er lidt mere komplekst end dette, men det er det som man skal true med. Og når det så kommer til drift og vedligehold, så er det noget rigtig krøllet noget. For denne ydelser er ikke beskrevet på samme måde som at levere et færdigt tag eller gulv. Hvad er det I kan kræve af dokumentation mv.? Og hvad er den manglende dokumentation værd? Kan I selv nemt finde det via nettet, eller er det kun noget han kan skaffe?

Jeg håber I kan bruge svaret. Der findes ikke en facitliste for sådan noget her. Jeg kunne finde på, at anbefale jer, at gøre brug af en bygherrerådgiver. Men det er nok lidt overkill i det her tilfælde.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden