Familien Hansen var glade for deres hus ved Eremitagesletten i Lyngby. De nød især området og naturen, men de manglede plads, så hele familien kunne udfolde sig frit i huset.

Heldigvis blev et gammelt, faldefærdigt hus 50 meter fra deres hjem sat til salg. Parret skyndte sig at slå til med en plan i lommen. De ville rive huset ned og bygge deres helt egen drømmebolig fra grunden.

I februar 2014 kunne familien Hansen rykke ind i nybyggeriet med mere plads og langt mere dagslys, som var en vigtig inspirationskilde i huset, end parret først havde forestillet sig, da de påbegyndte deres nybyggeri.

Nybyggeri med mere plads

Et af de vigtigste nøgleord for det nye hjem, som parret selv skulle skabe, var mere plads. Da parret fik revet det slidte hus ned og stod med en helt bar grund, begyndte de at tegne skitserne til det nye hjem.

Billedserie: 'Nybyggeriet gav mere plads og lys'

- Vi vidste præcist, hvordan vi ville have, at huset skulle se ud. Vi tegnede et udkast af huset med vores ideer til ruminddeling i baghovedet. Og så begyndte vi at lede efter et entreprenørfirma, som kunne hjælpe os med at realisere vores drøm og som kunne lede os i den rigtige retning rent praktisk. Her valgte vi HHM i Hillerød, som gav os rigtig god sparing og inspiration, fortæller Holger Hansen, ejer af huset.

Parret endte med at inddele husets 230 m2 i 5 værelser, 2 badeværelser, en stue, et bryggers, 2 gange og et køkkenalrum med udgang til terrasse og have.

Nybyggeri inspireret af dagslyset

Også dagslys var vigtigt i det nye hus.

- Vi havde bevidst valgt, at huset skulle være i et plan med lav taghældning af stilmæssige årsager. Vi vidste dog, at nogle rum i huse med lav taghældning kan tendere til at blive mørke, fordi facadevinduer ikke alene kan trække nok dagslys med ud i dybden af huset. Og da dagslys var højt prioriteret i vores nybyggede hus, valgte vi at installere ovenlyskupler fra VELUX, så vi kunne udnytte lyset fra oven.

Fakta om huset

  • Huset ligger tæt på Eremitagesletten i Lyngby tæt ved København.
  • Parret valgte at få foretaget en dagslysanalyse for at udnytte dagslyset på bedst mulig vis i huset.
  • Familien fik også lavet en indeklimasimulering for at fastslå behovet for udvendig solafskærmning på både facadevinduer og ovenlyskupler – og for derved at undgå overophedning i stærk solskin.
  • Husets 230 kvadratmeter er fordelt på 5 værelser, 2 badeværelser, en opholdsstue, et køkkenalrum, et bryggers, et lille depot, 2 gange og en entre.
  • Energioptimering er tænkt ind i huset – fx blev der installeret 2-lagsruder mod syd og 3-lags ruder i alle andre retninger for at udnytte den varmeenergi, som kommer ind gennem vinduerne.
  • Udvendig, dynamisk solafskærmning på facadevinduerne kompenserer for risiko for overophedning.

Parret havde først forestillet sig, at der skulle ovenlyskupler i køkken-alrummet og gangene. Men efter rådgivning fra en arkitekt besluttede parret sig for at installere flere ovenlys end først planlagt. Derfor kom der også ovenlyskupler på badeværelserne og i bryggerset.

- Det giver os meget mere lys, end vi egentlig havde forestillet os, at vi kunne få. Der er et naturligt lysindfald alle steder i huset nu, og det gør, at vi ikke behøver at bruge elektrisk lys det meste af dagen. Og selv på gråvejrsdage føles huset dejligt lyst.

Besparelser på energiregningen

I dag er parrets mission lykkedes. De kunne blive boende i området tæt på natur og venner. Samtidig kunne de få mere plads, mere dagslys indendøre og spare el. Desuden sparer familien på varmen, da huset er velisoleret og sollyset fra ovenlyskuplerne giver ekstra varme om vinteren.

- Vores oprindelige ønske var mere plads til os og pigerne, men vi har fået meget mere end det. Det giver os ekstra kvalitet i hverdagen, at der er dagslys i alle rum, at huset er så rart at være i. Vi går nogle gange forbi vores gamle hus i nærheden, og det minder os om, at det var den helt rigtige beslutning at skabe et nyt hjem fra grunden.