Det største projekt, der i midten af 2017 er på Charlotte og Bjarne Mikladals liste, er en carport og plantning af en ny hæk. Og det er noget af en lettelse, for efter flere år med en endeløs række af renoveringsprojekter i et ældre hus kastede parret til sidst håndklædet i ringen og fik i stedet bygget et helt nyt typehus.

– Nu står vi med alt det, som vi ikke havde råd til i det gamle hus, og vi går ikke rundt og fryser hele tiden. Vi har virkelig fået øjnene op for, hvor meget helt grundlæggende funktionalitet betyder, siger Charlotte.

De gik kold på kompromiser

Som førstegangskøbere syntes Charlotte og Bjarne, at det virkede uoverskueligt at skulle bygge nyt. I stedet slog de til, da de fik mulighed for at flytte ind i et ældre arkitekttegnet hus. Huset var ikke blevet ordentligt vedligeholdt de sidste 20 år, så de var godt klar over, at der ville være nogle renoveringsprojekter. Men parret havde netop sat en stor lejlighed på Frederiksberg i stand, så de følte sig godt rustet til opgaven.

Dette renoveringsprojekt viste sig dog at blive temmelig omfattende.

– Vi fik aldrig det tilbage, som vi havde lagt i det. Vi ville gerne sætte i stand, så vi tog hensyn til husets oprindelige udtryk, men vi havde ikke råd til at etablere gulvvarme og skifte vinduer på én gang, så vi var hele tiden nødt til at gå på kompromis. På et tidspunkt havde vi ligefrem is på indersiden af vinduerne, og vi kunne bare aldrig se enden på alle projekterne, fortæller Charlotte om tiden i det gamle hus.

Funktionaliteten vandt

Da lokalområdet samtidig ændrede karakter, og familien voksede, besluttede parret at flytte. De var enige om, at denne gang skulle de ikke ud i et nyt renoveringsprojekt – det skulle derimod være et indflytningsklart hus. Og her blev de inspireret af et vennepar, som kort forinden havde bygget nyt.

– Det virkede så nemt i forhold til alt det slid, vi havde lagt i vores gamle hus, forklarer Charlotte.

Da Bjarne lidt tilfældigt faldt over et kampagnehus fra et typehusfirma med den ideelle plantegning, var beslutningen nærmest truffet.

14 uger tog det, fra underskriften var sat, til familien på fire kunne flytte ind i deres nye hus, som godt nok ikke er tegnet specielt til familien eller grunden, men som til gengæld opfylder en række af familiens andre krav.

– Det lever mere op til nutidens livsstil. Rummene var meget små i det gamle hus. Nu har vi både fået et sammenhængende køkken-alrum med loft til kip, hvor vi opholder os meget, og nogle store børneværelser. Og helt grundlæggende har vi fået et hus, som er ordentligt isoleret, hvilket giver en besparelse på 11.000 kr. om året. Jeg havde aldrig drømt om, at varme og energiforbrug kunne komme til at fylde så meget i mit liv, forklarer Charlotte.

Selvom der er tale om et typehus, har parret forsøgt at tage noget af stilen med fra det arkitekttegnede hus både ude og inde.

– Vi har ændret lidt på materialevalget for at give huset noget mere sjæl. Blandt andet har vi valgt et mørkt køkken og sorte vinduer, for at det ikke skal blive for sterilt med alt det hvide.

Men først og fremmest er det slut med den endeløse række af byggeprojekter.

– Vi skal selvfølgelig vedligeholde løbende, så vi ikke står i en lignende situation om 20 år, men nu er det i et tempo, hvor vi kan følge med, siger Charlotte.

– Og det er altså sjovere at bygge op end bryde ned, fastholder hun.