Spørg Bolius

Nyt gulv buer og knirker

Hej. Jeg har købt et 210x22 mm ege gulv. Det blev lagt medio oktober. Underlaget er støbt i september og med gulvvarme. Lagt på strøer, skruet i fer.

Gulvet buer op i her side af hver 210mm planke. Gulvet buer ikke ekstra i enderne. Hvad kan årsagen hertil være? Håndværkeren mener det er lavet korrekt, jeg mener det er forkert, og jeg mener at have forstået at gulvet vil bue endnu mere til sommer hvor der er mere fugt i luften.

Jakob Thomsen

Hej Jakob

Sådan som du beskriver det der, så er det det man normalt kalder tværkrumme brædder, eller et "vaskebræt". Du kan se figur 11 her for at "bekræfte" at vi snakker om det samme. http://www.gulvfakta.dk/gulvbelaegninger/valg-af-gulv.aspx

Dette skyldes et for højt fugtindhold på undersiden af gulvbrædderne, hvilket kan være meget normalt med en nystøbt betongulv-(underlag). Så hvis der ikke er udlagt en tæt fugtspærre mellem terrændækket, (beton) og træbrædderne, så vil fugten fra betonen trænge op i brædderne og udvide bagsiden af brædderne, og dermed tvinge dem opad i en bue.

Dette er en klar fejl, og der er findes kun to udbedringsmuligheder. Enten en afslipning af det helt nye gulv, eller en total udskiftning. Måske kan du læse mellem linjerne, hvad jeg synes er mest reelt for et helt nyt 22 mm gulv.

Søg evt. hjælp hos en byggesagkyndig med ekspertise indenfor gulve, hvis du skal til at slås med håndværkerne. Du kan overveje at tage kontakt til Civilingeniør Erik Brandt fra Brandt Byg; da det er ham der er hovedforfatter på anvisningerne for hvordan man udlægger trægulve - TRÆ 41, Trægulve 1.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden