Køkkenet var typisk for en ejendom som vores fra 1905. Det var småt og rummede ikke meget skabs- eller gulvplads. For at få det optimale ud af ombygningen skulle der både væltes vægge, pudses nye vægge, trækkes ny el, sænkes loft, flyttes vand, lægges nyt gulv, og der skulle monteres et helt nyt køkken. Så vi skulle holde tungen lige i munden under forberedelserne. 

Vi konstruerede et såkaldt mood­board, der skulle illustrere den stemning, vi gik efter. Med det kunne vi også løbende tale om detaljer, fx valg af lamper, og hvilket armatur der ville stå godt til bordpladen osv. 

Første skridt var at rive nogle vægge ned og brække gulve op. Det endte med, at entréen, baggangen og et bruserum blev inddraget i køkkenet. Det betyder, at man i dag går direkte fra opgangen og ind i køkkenet. De ekstra kvadratmeter, som tidligere var gangareal, bliver nu udnyttet og giver køkkenet mere luft og sågar plads til, at vi kan sidde ved et mindre bord her.

Skæve vinkler gav udfordringer

Efter at de mange vægge blev fjernet, stod vi tilbage med et rum med seks døre, et vindue og en masse skæve vinkler. Det var først, da væggene var væk, at vi rigtig kunne se, hvor meget mere plads det gav, men også hvilke udfordringer det egentlig gav os.

Der er ikke rigtig nogen lige vægge, og på den væg, hvor vi i dag har elementerne, var der også en skorsten, som tager rigtig meget plads i dybden. Så der skulle tænkes kreativt. Derfor har køkkenet nu L-form, som har gjort det muligt at få plads til en opvaskemaskine, hvilket er helt nyt for os. Den var der nemlig ikke plads til tidligere.

Bæredygtige materialer til køkkenet

Valget af materialer er faldet på de mest bæredygtige af slagsen. Da der skulle vælges gulv, ville jeg gerne have noget unikt og gerne en form for mønster. Men det skulle også være bæredygtigt.

Jeg kunne godt tænke mig at bruge flere farver i en form for mønster. Valget faldt på et linoleumsgulv, der lægges som fliser. På den måde fik vi både et gulv, der er fremstillet af 97 procent naturlige fibre, og da det lægges som fliser, kan man selv tegne det mønster, man ønsker.

Da linoleum også findes på ruller til møbler, valgte vi at bruge den mørke, mokkafarvede linoleum til køkkenbordplade. Det er en løsning, som man ofte så i 50’erne, og som er både praktisk og smuk. Bredden på rullen gør, at man slipper for at have samlinger i bordpladen, hvilket giver en flot og ens overflade.

Messing og linoliemaling

Til vask, armatur og alle greb har vi valgt messing. Til træværket er der valgt linoliemaling og naturmaling til væggene. Der er brugt en offwhite og en grågrøn farve til vægge og paneler. Farvevalget er holdt i naturlige grønne og brunlige nuancer, som passer perfekt til skabenes egetræsfronter og messingdetaljerne.

Der er delte meninger, om linoliemaling er mere bæredygtigt end de andre malinger, der findes på markedet. Men jeg kan bare godt lide at male med linoliemaling, da det giver et helt andet ”strøget” look, og man kan arbejde længere med strøgene, og så kan jeg godt lide, at træet kan ånde igennem.

Køkkenmontørens eget design

Min mand monterer til daglig køkkener for et eksklusivt firma. Derfra har han erhvervet en stor viden om, hvad der kan lade sig gøre, og hvilke specialløsninger der giver ekstra komfort. Så han ville naturligvis gerne selv designe og lave køkkenet. Men for at det ikke skulle komme til at tage alt for lang tid, faldt valget på korpus fra IKEA, som så er tilpasset de speciallavede fronter. 

Pris for køkken­-ombygningen

Samlet anslår familien, at de har brugt cirka 125.000 kr. på køkkenombygningen. Det dækker over:

  • 35.000 kr. til håndværkere (elektriker og vvs’er). Der er trukket ny el i hele rummet, lavet ny eltavle og sat nye stikkontakter op. Desuden er vandet flyttet. 
  • 15.000 kr. for korpus, skuffer, skinner og diverse til køkkenet. Alt er fra IKEA. 
  • 7.000 kr. for finérplader til fronter, kanter og sider. 
  • 9.500 kr. for gulv og bordplade i linoleum.
  • 10.000 kr. for lamper.
  • 20.000 kr. for hårde hvidevarer.
  • 15.000 kr. for vask, armatur og greb.
  • 2.500 kr. for stænkplade.

Desuden har der været udgifter til gips til loft, plader til gulv, maling m.m.

Det unikke ved vores køkken er, at da min mand selv har stået og lagt finéren på, kunne han sørge for, at årerne passer fra gulv til loft, hvilket giver et roligt udtryk. Desuden har det været muligt netop at vende årerne på højkant i stedet for på bredden, som det oftest ses.

Smukt lys og godt arbejdslys

Der kommer kun dagslys ind i køkkenet via et lille vindue samt lidt via gangen. Derfor var valget af farver på vægge og køkkenfronter afgørende, så rummet ikke blev for mørkt.

Vi har derfor valgt at sætte fokus på den grønne væg ved hjælp af en stor væglampe, der lyser og skaber smukke linjer på væggen, når mørket falder på.

Over kogeblusset hænger en indbygget emhætte, der også har integreret lys, som fungerer perfekt som arbejdslys, når man står der. Og over køkkenbordet hænger tre egetræspendler, som matcher køkkenfronterne og giver endnu mere lys til rummet.