Allerede fra i dag, kommer det til at tage dobbelt så lang tid at fylde en gulvspand med vand i de danske hjem. Alle landets omkring 2.000 vandværker skal nemlig sænke vandtrykket til det halve i løbet af de kommende måneder. Kun vandværker, som forsyner færre end 10 husstande, er fritaget for omlægningen, som altså træder i kraft fra 1. april.

- De nye retningslinjer betyder, at hvor vi før sendte vand ud fra værket med et tryk på mellem 6 og 11 bar, så bliver det fremadrettet ca. 3-5 bar, forklarer Max Van Droer, der er formand for Forenede Danske Vandleverandører (FDL). 

Det reducerede tryk fra vandværkerne betyder i praksis, at det forventelige tryk i den enkelte bolig går fra de anbefalede 4 bar i dag til 2-3 bar. En reduktion som vil kunne mærkes, understreger fagekspert hos Videncentret Bolius, Tue Patursson.

- Ved et tryk på 4 bar, som hidtil har været standarden, tager det typisk halvandet minuts tid at fylde en 10-liter gulvspand. Nogle få vil fortsat at kunne holde et tryk på 3 bar, men for langt de fleste vil det betyde en reduktion på to bar, og det betyder altså, at det vil tage fire gange så lang tid at fylde en spand. Så for at fylde fx et babybadekar, skal man regne med 15-20 minutter, siger han. 

"Langsomt" vand giver forventet besparelse på 1/3

Øvelsen er en del af lovpakken ”Grøn og Blå Balance”, som skal reducere både energi- og vandforbrug indenfor en 5-årig periode. 

”Et lavt vandtryk kombineret med manglende tålmodighed hos den enkelte forbruger vil forventeligt nedbringe vandforbruget med ca. 1/3. Samtidig vil strømforbruget til pumperne i vandværkerne mere en halveres,” fremgår det af lovteksten.

- Vi ved godt, at det her giver nogle gener ude i husstandende, men der har man altså vurderet i lovforberedelsen, at det mest er på komforten, og at vi alle må ofre os lidt i den store sags tjeneste. Og det må vi jo så rette ind efter, siger Max Van Droer.

En perlator er en dyse, som man sætter på en vandhane blandt andet for at øge trykket ved at blande vandstrålen med luft. 

Ved lavt vandtryk anbefales det at rense perlatoren for urenheder med eddike og honning mindst en gang om ugen, fordi selv den mindste smule urenheder kan sænke trykket ydeligere.

LÆS MERE OM PERLATORER

Det kan du selv gøre

Det er ikke kun, når gulvspanden skal fyldes, ændringerne kommer til at kunne mærkes, påpeger Tue Patursson.

Først og fremmest anbefaler Tue Patursson, at der kun åbnes for én hane i huset ad gangen. Man skal fx undlade at gå i bad, mens vaskemaskinen kører.

- Folk vil nok opleve den største forskel under bruseren, hvor det tager længere tid at skylle shampoo og sæbe væk, siger han.

Heldigvis er der tiltag, du selv kan gøre.

- Har du ikke allerede en sparebruser, så er nu et godt tidspunkt at anskaffe sig en. I en sparebruser blandes der luft i vandet, og strålerne spredes. Det føles derfor, som om der kommer meget vand ud, selvom det modsatte er tilfældet, siger Tue Patursson.

På samme måde kan du montere en perlator på husets øvrige vandhaner. Men de bør renses hyppigt, for med lavere vandtryk kan selv den mindste smule snavs reducere trykket yderligere.

- Perlatoren bør renses en gang om ugen for at være på den sikre side. Gerne en halv time i eddike for at fjerne kalk efterfulgt af minimum en time i honning, som imprægnerer mod urenheder, anbefaler Tue Patursson.

Har du varmtvandsbeholder i din bolig, kan du desuden med fordel flytte den op på loftet. På den måde virker det ligesom et vandtårn inde i boligen og kan bidrage til at øge trykket en smule.

Protestgruppe anbefaler ”vandfri søndag”

Det er langt fra alle, som er begejstrede ved udsigten til besværlig hårvask og langsommelig opfyldning af badekarret.

Facebookgruppen "Bevar Trykket" kræver lovpakken rullet tilbage og foreslår i stedet ”Vandfri Søndag”, som middel til at nå målet om reduceret vandforbrug.

- Det er fuldstændig urimelige krav. Bare jeg skal fylde vand på kaffemaskinen, skal jeg jo sætte en halv eftermiddag af, for slet ikke at tale om hvor lang tid det kommer til at tage at vande mit drivhus, protesterer Trykve Barsen, der er talsperson for gruppen, som allerede er i gang med en underskriftindsamling til et borgerforslag, som skal træde i stedet for det lave vandtryk.

- ”Vandfri søndag”, hvor vi lukker for alt vand om søndagen, er en meget bedre løsning, hvis man vil opnå en besparelse. Så kan man bare lige have en liter eller to liggende i køleskabet til husbehov om søndagen. Det vil være en langt bedre tilgang, end alle de gener et lavere vandtryk fører med sig, fastslår han.

Underskriftindsamlingen er allerede halvvejs mod de 50.000 nødvendige underskrifter for at blive stillet som forslag. 

Lovpakken ”Grøn og blå balance” er allerede blevet hastebehandlet i Folketinget og indfasningen af det lave vandtryk sker allerede fra 1. april 2022.