Spørg Bolius

Nyt typehus - kan vi risikere sundhedsskadelige stoffer i indeklimaet?

Hej;)
Vi er en småbørnsfamilie, der er i gang med huskøb. Jeg er optaget af et sundt indeklima, og når jeg læser på nettet, kan jeg se, at der trods et EU-reguleret bygningsreglement fortsat bruges problematiske kemikalier, der afgasser til indeklimaet.
Konkret er vi tæt på at købe et typehus fra et større typehusfirma fra 2022, der pt fungerer som udstillingshus.
Køkkenet er indeklimamærket, men jeg kender ikke risikoen ved øvrige materialevalg, maling mm i boligen.
Når/hvis vi flytter ind, vil boligen have stået ubeboet men opvarme og mekanisk ventileret i 10 måneder. Som småbørnsmor er jeg blevet usikker på, om denne nye ‘standard bolig’ er tilstrækkeligt sund at flytte ind i?
Omvendt forestiller jeg mig, at den uheldige afgasning måske ik er så slem, da vi først flytter ind 10 mrd efter opførsel?
Hvor bekymret bør jeg være for uønsket kemi i nybyg anno 2022?
Bør vi ligefrem bygge selv for at kunne fravælge uheldige materialer?
På forhånd tusind tak! 

Mvh
Helene

Hej Helene

Det kan være svært at sikre sig et 100 % kemikaliefrit hjem. Plastik, maling, møbler og meget andet vil afgive kemikalier. Men det meste aftager med tiden, og derfor vil det også være en stor fordel for jer at købe noget, som trods alt har haft god tid til at dunste af. I burde kunne få en ret klar materialebeskrivelse fra typehusfirmaet, de ved præcis hvilken maling, lak osv der er brugt i huset.
En fordel ved et nyt hus, er som du også beskriver, at der næsten altid er ventilationsanlæg. Det vil udskifte luften, så der ikke burde komme problematiske ophobninger af kemi i indeklimaet.
 
Der er folk som oplever at et nybygget hus med meget tætte konstruktioner føles ubehagelig. "Som at bo i en pose". Mens andre beskriver at de aldrig har boet i et hus med så dejlig, frisk og ren en luft. Jeg tænker I kan tage en dialog med Huskompagniet om materialer. Og så måske få lov at bruge nogle timer i huset, hvor I medbringer et par gode bøger og legetøj, så I kan opleve hvordan det er efter nogle timers aktivitet i huset med lukkede døre.,

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden