Spørg Bolius

På boligjagt efter "tør bolig"

Vi skal købe ny bolig, men vi vil ikke købe en af de 600.000 danske boliger, der er i fare for at blive påvirket af vand fra det ekstremt vejr (vicedirektør Jarl Krausing, Concito, til TV2 18/1 2024).

Vi vil f.ex. gerne undgå at skulle betale voldsomme husforsikringer eller sidde i et hus, som forsikringsselskaberne ikke vil forsikre (Thomas Brenøe, direktør, brancheforeningen Forsikring og Pension, til TV2 25/1 2024). I har en god artikel om emnet med titlen: "Undgå dyre overraskelser: Tjek klimaudfordringer inden boligkøb (bolius.dk)". Men artiklen beskæftiger sig primært med akutte påvirkninger som skybrud, ekstremt højvande i hav og å, og jeg er også nysgerrig efter, hvordan man afkoder risikoen for højt grundvand.

Klimatilpasningsværktøjet KAMP, som Miljøstyrelsen udbyder til miljø- & planmedarbejdere, virker til at være et godt redskab til at blive klogere, men kan det også bruges med fordel af huskøbere? Hvordan? Findes der andre digitale værktøjer til analyse af vandrisici?

Mvh Kasper

Hej Kasper

Det lyder som nogle grundige overvejelser I gør jer, og med god grund. Vi står overfor nogle solide udfordringer.

Boliga / Dingeo har lavet et ret brugervenligt værktøj, som bygger på de samme data som KAMP. Du kan se det her DinGeo oversvømmelseskort

Her kan man se hvordan grundvandet står, og hvordan forventningen er til udviklingen i fremtiden. Det er ikke en garanteret metode, men en af de bedste jeg har set.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden