Det syner nærmest af ingenting, det lille hul med en diameter på 10 cm helt oppe under loftet over brændeovnen. Men effekten er enorm.

Ved hjælp af et billigt varmeflytningssæt med ti meter rør, en motor og lyddæmpere har John Sommer formået at "flytte" varmen fra den brændeovnsopvarmede stue ind til kontor, soveværelse og gæsteværelse. På den måde har han og samleveren Jytte Kilstrup kunnet slukke for de elslugende radiatorer.

Samlet besparelse på fire år: Ca. 25.000 kr.

30.000 kroner i præmie - mulighed for 75.000 ekstra

Og nu har parret så fået en ekstra gevinst ud af sparetricket. De er vindere af kategorien "Energi" i Videncentret Bolius Idépris 2009 og vinder dermed 30.000 kr.

Samtidig går de videre til konkurrencen om årets bedste idé, hvor præmien er 75.000 kr.

  Nemt at flytte varme

  At vinde prisen er noget, der gør John Sommer rigtig glad. Ikke kun fordi pengene selvfølgelig er rare at få; men også fordi andre forhåbentlig kan blive inspireret af den billige måde at spare energi på.

  - Der er meget fokus på energi-renoveringer nu. Men hvis du skal bygge om for fem millioner kr. for at spare 10.000 kr., så går idéen jo lidt af det, siger John Sommer, mens vi sidder ved bordet i parrets parcelhus i Græsted.

  Han kalder selv sit eget varmeflytnings-projekt for et "ikke professionelt gør det selv-projekt", der bare kræver et 100 mm bor og så en enkel aftens arbejde.

  Regulator styrer varmeflytning

  Varmen fra brændeovnen ender oppe i rørsystemet, der føres rundt over hele huset. En motor pumper varmen fra rum til rum, hvor et spjæld på røret er med til at regulere, hvor varmt der skal være i de enkelte rum.

  Der er tændt op i brændeovnen, og træbriketterne brænder lystigt bag glasruderne, mens John demonstrerer den regulator, han har tilsluttet varmeflytnings-systemet. Med den kan han og Jytte skrue op og ned for, hvor meget varme, der skal flyttes fra stuen ind til de øvrige rum. 

  I dag står alle dørene i huset åbne, og da Videncentret Bolius er på besøg, er der en behagelig temperatur. Det er hverken ekstremt varmt eller meget koldt. Men sådan var det ikke, da John Sommer flyttede ind til Jytte i parcelhuset i november 2005.

  - Da jeg kom, var der virkeligt koldt. Jytte blev nødt til altid at have alle døre i huset lukkede. Hun brugte ca. 1 ton brænde om året og samtidig lå forbruget på ca. 7.000 kWh el årligt, fortæller John Sommer.

  Brændeovn giver varme til hele huset

  Hver morgen tænder de nu op i brændeovnen og holder som regel ilden ved lige i løbet af dagen. Inden de går i seng smider de et par briketter på, og lader ellers ilden gå ud i løbet af natten. Det er nok til at holde huset varmt.

  - Radiatoren i stuen har vi helt fjernet. Det eneste tidspunkt, vi tænder for en radiator på, er på badeværelset en gang imellem, fortæller Jytte Kilstrup.

  I dag har parret et forbrug på max 3.000 kWh el om året,  og varmeflytnings-projektet for længst tjent sig selv ind.

  Fakta om vinderprojektet til at spare energi

  • John Sommer og Jytte Kilstrup bor i et parcelhus i Græsted, der oprindeligt blev opvarmet ved hjælp af elradiatorer og brændeovn.
  • For at spare på varmen købte John Sommer et varmeflytningssæt i Silvan til 500 kr. Sættet består af 10 meter rør, en motor og to lyddæmpere.
  • I rummet med brændeovnen blev der boret et 10 mm hul ind til næste rum - i dette tilfælde kontoret.
  • Rørene bliver trukket fra rum til rum. I Johns og Jyttes hus er rørene synlige oppe under loftet.
  • Motoren pumper varmen fra rum til rum. I hvert rum er en slags spjæld på røret, så du kan regulere, hvor meget varme, der skal kanaliseres ud i netop det rum.
  • Hvor der før var 11-13 grader i kontor, soveværelse og gæsteværelse, er temperaturen nu 18-20 grader om vinteren.
  • Brændeovnen kører på træ briketter.

  Så stor har besparelsen været med varmeflytning

  • Opgørelsen fra juli 2005 viste et forbrug i boligen på 7.407 kWh om året - svarende til ca. 13.700 kr.
  • Opgørelsen fra juli 2008 viste et forbrug i boligen på 2.829 kWh om året - svarende til 5.200 kr.
  • Parret har ikke brugt markant flere penge på brændsel, siden de fik varmeflytnings-systemet.

  Fordele og ulemper ved varmeflytning med brændeovn

  Fordele

  • En billig måde at spare energi på, hvis du bor i et elopvarmet hus og har mulighed for at have brændeovn.
  • Du får et bedre indeklima, fordi den varme luft forhindrer fugt i de tidligere kolde rum.
  • Du sparer samfundet for CO2-udslip, fordi du ikke bruger så meget el længere.

  Ulemper

  • På trods af lyddæmperne kan du godt høre, når motoren er tændt.
  • Hvis du har været hjemmefra i længere tid, er der meget koldt, når du kommer hjem.
  • Hvis du fyrer med urent træ eller f.eks. gamle aviser og mælkekartoner, frigives der forurenende partikler.