Spørg Bolius

Parcelhus fra 70'erne – ny varmekilde og ventilations- eller varmegenvindingsanlæg hvad skal vi vælge?

Hej Bolius

Vi er midt i et boligkøb og glæder os meget til at få vores nye hus. Det er et parcelhus fra 70'erne på 163 m2 i et plan.

Det er nu opvarmet med gasfyr fra 2002, og vi har planer om at sætte et varmegenvindingsanlæg på loftet for et godt indeklima. Men da fyret har den alder det har, tænker vi at det nok snart skal udskiftes. Der er i øvrigt ikke mulighed for fjernvarme.

Det får os til at tænke på hvilken retning det er bedst at gå. Om vi skal udskifte fyret til et nyt naturgasfyr og installere et almindeligt ventilationsanlæg, eller om man skal gå en helt ande vej når vi alligevel nok skal udskifte fyret inden for ganske få år.

Vi håber at I har nogle gode råd som vi kan tage med i vores overvejelser.

Venlig hilsen

Maria

Hej Maria

Det lyder spændende med det nye hus. Husk nu at brug både byggeteknisk rådgiver og advokat. For som jeg plejer at sige, skal man kun bruge rådgiver(e) en gang i sit liv, så er det når man køber hus.

Nå men tilbage til det mere konkret svar.

I kan ikke sammenligne ventilationsanlægget med gasfyret. Det er to vidt forskellige ting. Gasfyret, (eller noget andet) sørger for varmt vand i vandhanerne og i radiatorerne, (eller gulvvarme). En ventilationsanlæg suger blot luft ud, typisk fra bad, brygger og køkken; hvorimod en varmegenvindingsanlæg både suger luft ud fra bad, køkken og bryggers, men det blæser så også ny frisk luft ind i husets opholdsrum, (stuer og værelser) samtidig med, at den udnytter varmeenergien i udsugningsluften, til at opvarme den friske luft der blæses ind.

Varmegenvinding er en rigtig god investering, ikke mindst i et ældre 70’er hus. Da det sørger for at holde fugten nede i huset, samt fjerne evt. radongasser og ALT det andet skidt som kan være i luften. Alle er glade for dette.

Men uagtet om I køber dette anlæg eller ej, så skal I på et tidspunkt have jer et fyr eller varmeanlæg. Et gasfyr holder erfaringsmæssigt mellem 15-20 år, så er det jo ved at være oppe over. I kan så vælge blot at fortsætte med et nyt gasfyr. Men da man i Danmark ønsker at være fossilfri (i 2030/2050), så er det ikke løsningen som I bør vælge. I bør derimod vælge en luft til vand varmepumpe. Eller jordvarme, (vand til vand varmepumpe) hvis der er plads til det på grunden.
Varmepumpen sørger så ligesom gasfyret for at lave varmt brugsvand og radiator-/gulvvarmevand. Men den har reelt ikke noget med varmegenvindingsanlægget at gøre.

Så kan man så godt kombinerer nogle af anlæggene. Eksempelvis kan man få et varmegenvindingsanlæg, som via en varmepumpe laver varmt brugsvand. Men for 70’er huse, kan de umiddelbart ikke OGSå lave varme til opvarmning af huset.

Nogle enkelte varmer huset op med varm luft fra netop et ventilationsanlæg, hvori man har indbygget en varmeflade, men det bruger man stort set ikke i dag; og det er ikke noget som jeg anbefaler.

I 70’er huse vil man typisk få for store kuldenedfaldsproblemer ved vinduerne hvis der ikke er nogle radiatorer under. Gulvvarme er optimalt når vi taler varmepumper, men igen kan det give varmekomfort-problemer i ældre huse, da de simpelt ikke er godt nok isoleret. Ydermere er 70’er huse sjældent født med gulvvarme over hele huset.

Jeg håber svaret kan bruges, og så held og lykke med huskøbet og de kommende ”installationer.

 

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden