Fakta om paller

Hvad er en EUR-palle?

EUR-paller - også kaldet Euro paller, EPAL paller, Europaller, eller EU-paller – er en europæisk standardpalle, hvilket betyder, at de har de samme mål og har en høj kvalitet. Nye EUR-paller er varmebehandlede og altid mærket med EPAL-mærket på den venstre klods. På højre klods er pallerne mærket med EPAL eller EUR. EUR-paller er typisk lavet af birk, ask eller gran og måler 800 x 1200 mm.

Hvad er en DS-halvpalle?

DS-halvpallen (Dansk Standard) svarer til en halv EUR-palle. DS-halvpallen er en returpalle, som kun benyttes i Danmark. Den måler 600 x 800 mm, har samme trætykkelse som en EUR-palle og er også varmebehandlet. På klodserne af en DS-halvpalle kan du se, hvor den er fremstillet, hvilken producent der har fremstillet den og hvornår.

 

Fragtpaller er produceret som underlag for transport af varer og materialer, men de kan bruges til meget andet end det. Og det er der mange, der efterhånden har fundet ud af.

Borde, senge, reoler, cykelophæng, mobile hønsehuse og højbede er nogle af de ting, du kan omdanne de billige træpaller til.

Men inden du kaster dig over et palleprojekt, så tjek pallerne, for de kan være fulde af kemikalier.

Paller produceres forskelligt rundt i verden

Træpaller produceres til forskellige formål og har forskellig kvalitet og holdbarhed, da nogle er engangspaller, og andre er til genbrug. De produceres også forskelligt i forskellige lande, da der er forskellige regler om miljø, og hvilke kemikalier der må anvendes for at holde skadedyr væk.

Regler for paller i Danmark

I Danmark er det kun tilladt at varmebehandle træemballage, herunder paller. Danskproducerede paller er derfor som udgangspunkt sikre at bruge i hus og have. Varmebehandlet træ er mærket med ’HT’.

Regler for paller i EU

I EU er metoderne elektronisk opvarmning (Direct Resistance Heating, mærket DH)
og Sulfuryl Fluoride (mærket SF) desuden også godkendt til behandling af træemballage. Sulfuryl Fluoride er en farveløs og duftløs gas, som er klassificeret giftig, hvis den inhaleres.

Regler for paller i lande udenfor EU

I lande uden for EU gælder der andre regler, og den 1. marts 2005 indførte EU-landene et krav om, at træemballage og træ til fremstilling af emballage, der indføres fra tredjelande, skal være behandlet enten ved varmebehandling eller ved gasning med metylbromid, som er en farveløs, lugtfri og giftig gas. Metylbromid er forbudt i Danmark, fordi den er skadelig for ozonlaget. Stoffet kan også skade luftveje og nervesystem.

Det betyder, at der kan dukke paller op Danmark, som er imprægneret med metylbromid, og dem bør du undgå i din bolig og din have.

Brug ikke trykimprægnerede paller

Det kan også være sundhedsskadeligt at bruge trykimprægnerede paller til møbler og højbede - eller brænde dem af i brændeovnen.

Dyrker du spiselige afgrøder i dit højbed, bør du undgå trykimprægneret træ, fordi det indeholder for mange giftige stoffer, som vil afgives til jorden og dermed planterne.

Hvis træet er grønligt, er pallerne trykimprægnerede. Men de kan også være trykimprægnerede uden at have den grønne farve, da imprægneringen i sig selv er farveløs. Farven tilsættes for, at man kan se imprægneringen.

 

Gode råd ved køb af paller

Det skal du kigge efter

  • Nyproducerede paller fra Danmark
  • HT-mærket for varmebehandlede paller
  • EUR-mærket
  • DS-mærket.

Det skal du undgå

  • MT-mærkede paller
  • SF-mærkede paller.

Sådan undgår du giftige paller

Køb helt nye paller

Selv om en genbrugspalle ikke indeholder metylbromid, kan det være svært, eller endda helt umuligt, at se på den, om der er spildt kemiske stoffer på dem som fx maling eller olie i forbindelse med fragt. Så hvis du vil være helt sikker på, at dine paller er uden kemi, skal du købe helt nye paller til bolig og køkkenhave.

Undgå paller med mærkerne MB og SF

Hvis du er ok med genbrugspaller, men vil sikre, at pallerne ikke er imprægneret med metylbromid eller Sulfuryl Fluoride, skal du undgå paller, der er mærket ’MB’, som står for ’Methyl Bromide’ eller ’SF’ for Sulfuryl Fluoride.

Vælg paller med mærkerne EUR eller DS

Kig efter paller mærket med EUR eller DS. De forhandles af danske fragtfirmaer og palleforhandlere som bl.a. Pallekoncept, Jopa Aps, Odense Palledepot, Jysk Palle Import og Pallefabrikken Hel-Trans. Her kan du både få helt nye paller og brugte.

Firmaerne forhandler også engangspaller, der er meget forskellige i både mål og kvalitet, men godt kan være lavet af rent, varmebehandlet træ.

Hvad koster paller?

En ny EUR-palle koster 150-175 kr., mens en DS-halvpalle koster omkring 110-125 kr. Brugte paller er typisk 40 50 procent billigere.

Målene er:
•    Helpalle: 800 x 1200 mm (EUR-paller)
•    Halvpalle: 600 x 800 mm (DS-paller eller engangspaller)
•    Kvartpalle: 400 x 600 mm (engangspaller)

Pas på paller med spånklodser

Klodserne på både en EUR-palle og en DS-halvpalle kan være lavet af spånklodser eller rent træ.

Hvis du skal bruge pallen til at lave møbler af, er det bedst at bruge en palle med træklodser, da spånklodserne kan indeholde lim, som kan være lavet af sundhedsskadelige stoffer.

Kreativ brug af paller

Det er næsten kun fantasien, der sætter grænser for, hvad fragtpaller kan bruges til ud over transport. Du kan bl.a. få inspiration på Tina Dalbøges Kreative Blog, hvor hun bl.a. har fremstillet køkken-, tv- og sofabord, cykelophæng, højbede og reoler ud af EUR-paller.

Du kan også bruge pallerammer - der bruges som støttende ramme omkring fragtgodset - til at lave højbede og kompostbeholdere.

2 kreative bud på hvordan paller kan transformeres til møbler. Foto: Tina Dalboge