Den første lørdag i maj er det international Arbejd nøgen i haven-dag!

Dagen er skabt af The Naturist Society (TNS), der er en amerikansk søsterorganisation til Danske Naturister, og idéen med dagen er, at man skal føle sig mere fri, acceptere sin krop og være tættere på naturen.

Fordele ved at være nøgen i haven

Det gode ved at arbejde nøgen i haven er ifølge Danske Naturister, at du kan nyde kontakten med sol og vind uden at være besværet af tøj, der kan komme i vejen eller blive snavset, og din egen have er et trygt sted at være nøgen.

Større risiko for arbejdsulykker, når du er nøgen

Før du smider alt tøjet, skal du dog lige tænke dig om en ekstra gang.

Omkring 9.000 mennesker kommer årligt på skadestuen i Danmark efter ulykker som følge af havearbejde, hvor de typisk kommer til skade på en stige, med en hækkeklipper eller plæneklipper.

Når du ikke har tøj på – og fx heller ikke bruger sko eller handsker – forøger du risikoen for at komme til skade, fordi du eksponerer en større flade af din krop og hud og dermed er mere sårbar over for fx hudafskrabninger, sår og vildfarne kviste fra din hække- eller plæneklipper.

Dertil kan eventuelle ulykker skade dig og dine lemmer i højere grad, hvis du er nøgen.

Sådan laver du havearbejde nøgen

1. Undgå at arbejde nøgen med farlige haveredskaber

Hold dig til lettere havearbejde som såning og lugning og undgå arbejde, der kræver mere farlige redskaber som grensakse, hække- og plæneklippere.

Vådt og snavset arbejde som at vaske havemøblerne eller vande planter kan måske ligefrem være praktisk at udføre nøgen.

2. Pas på solen

Brug masser af solcreme. Især om foråret, hvor din hud er særlig sårbar efter en lang vinter uden sol. Koncentrationen af uv-stråler kan godt være den samme både om foråret og sommeren, selvom temperaturen er forskellig. Ud over tidspunkt på året afhænger uv-strålingen bl.a. af tidspunkt på dagen, skyer og ozonlagets tykkelse.

Generelt er uv-strålingen dog kraftigst midt på dagen omkring sankthans og svagest om vinteren, fordi solen står lavere på himlen.

3. Pas på blufærdighedskrænkelse

Selvom du er på din egen matrikel, kan du godt komme til at overskride lovgivningen ved at gå nøgen rundt i din have (Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse).

Du kan nemlig komme ud for, at naboer og forbipasserende føler sig krænkede over din nøgenhed.

Det gælder især, hvis din grund ligger ud til et busstoppested eller en etageejendom, hvorimod du roligt kan smide tøjet, hvis din have er aflukket og folk udefra skal gøre sig anstrengelser for at komme til at se ind i haven – fx ved at bruge en stige eller lave hul i hækken. Jo mere synlig, du er, jo større er risikoen for, at du kan støde andre.

En rettesnor er dog, at for at støde andre skal din adfærd have en seksuel karakter – som samleje, berøring eller onani – samtidig med at det kan sandsynliggøres, at du ved eller må have indset, at din opførsel virker krænkende for andre.

Du bliver ikke forkølet af at arbejde nøgen i haven

Temperaturen i Danmark i starten af maj er oftest ikke særlig høj og kan godt ligge omkring 10-15 grader, hvorfor det kan blive en lidt kølig fornøjelse at være nøgen, indtil du evt. får varmen ved at arbejde i haven.

Men du behøver ikke umiddelbart at frygte, at du dermed har større chance bliver forkølet. Der er meget, der tyder på, at man kun bliver forkølet, når ens slimhinde i næsen bliver kølet ned, hvilket giver forkølelsesvirus bedre mulighed for at trænge ind i kroppens celler – uanset om du har tøj på eller ej.

Desuden slipper du for at gå og fryse i en bluse, der er blevet våd af sved. Ifølge Mette Duekilde fra Danske Naturister regulerer en nøgen krop selv sin temperatur efter omgivelserne – fx damper sved hurtigt væk fra en nøgen hud. Men fryser du, skal du selvfølgelig dække dig til.

Naturister i Danmark

Hvis du vil vide mere om nøgenhed i naturen eller andre steder, kan du bl.a. søge information i de to danske naturistorganisationer:

  • Danske Naturister arbejder for ”alle naturisters interesser og for en større udbredelse og forståelse af naturisme generelt” bl.a. ved at arrangere vandreture og lejre på naturist- og konventionelle campingpladser. Foreningen har 1.200 medlemmer fordelt på ni lokalforeninger og er medlem af Friluftsrådet.
  • Dansk Naturist Union, der er en paraplyorganisation for forskellige naturistforeninger i Danmark, varetager bl.a. medlemmernes interesser over for den internationale naturistorganisation INF (International Naturist Federation), naturistspørgsmål i forhold til de andre nordiske lande og dialog med til campingorganisationer. Er medlem af Friluftsrådet.