Spørg Bolius

Plamager på loftet i skur - er det skimmelsvamp, og hvad gør jeg?

Hej Bolius

I mit cykelskur., der er 2 år gammelt, er der begyndt at komme nogle mørke plamager, der startede som små prikker. Taget er udvendigt beklædt med tagpap.

Jeg har talt med 3-4 andre i vores nybyggeri og har også her kunne konstatere lignende sorte prikker og begyndende plamager.

Skuret er velventileret, og det er ikke isoleret. Bunden er støbt. Jeg vedlægger foto af de indvendige tagplader, så I bedre kan se problemet.

Mvh Palle B

Kære Palle B

Det er et velkendt fænomen, at der skabes sorte prikker eller plamager, når tagunderlaget til tagpappen er krydsfiner. Aftegningerne er højst sandsynlig skimmel.

Årsagen er, at krydsfineren ikke har mulighed for at optage særlig meget fugt på grund af limen mellem de enkelte lag. Kan krydsfineren ikke suge tilstrækkelig fugt, vil fugten blive på ydersiden, og over tid udvikle sig til skimmel.

Forsøg har vist at ”nordisk krydsfiner” bedre kan optage fugt end ”sydamerikansk krydsfiner”. Erfaringsmæssigt er den bedste løsning dog at anvende et tagunderlag af brædder.

Så længe tagkonstruktionen er godt ventileret, er der ikke så meget, du kan gøre. Skimmel nedbryder dog ikke træmaterialer. Jeg vil være varsom med at bruge maling, også selv om nogle typer reklamerer med, at de modvirker skimmel. Andre produkter holder måske udviklingen nede, men de sorte plamager er nok svære at få væk.

Læs mere: Hvilket tag skal du vælge til dit skur?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden