Spørg Bolius

Plamager på trægulvet - kan det skyldes fugt fra væg mod badeværelse?

Hej Bolius

Vi har fornylig opdaget disse sorte plamager på vores fyrretræsgulv (beton under) Det er opstået i soveværelset på den del af gulvet, der grænser op til væggen mod et gammelt 70'er badeværelse.

Under gulvpanelet ved plamagerne lugter der fælt af mug og gammel kælder. Det er noget, der er opstået inden for de sidste par måneder. Under resten af panelerne i værelset lugter ikke. Er der grund til at tro, at det har noget med en utæthed på badeværelset at gøre? Vi har testet vandmåler, den kører ikke, når der ikke bruges vand. Vi har døjet med skimmel i værelset før, oppe i loftkanten ved hjørneydermuren og i vinduet.

Vi sover to i værelset og vågner begge med rindende, kløende øjne, stoppet næse, ofte halssmerter - året rundt. Men prøver at lufte godt ud efter forskrifterne. Hvad vil være næste skridt? Vi ejer selv huset - skal vi få forsikringen ud og kigge?

For ca. 10 år siden blev lagt rør under betongulvet fra værelsets radiator og ud på badeværelset. Men tænker ikke, at disse er sprunget, så ville det vel også være over hele gulvet?

Se billede.

Mvh Ditte

Hej Ditte

I skal rigtigt nok se at få ringet til jeres husforsikring og få meldt skaden.

Enten rykker de ud med en taksator eller en håndværkstaksator, eller også bliver I bedt om at finde en selv, som kan undersøge forholdet. Nogle gange kan det være en fordel at have sin egen rådgiver på, så forsikringen ikke springer over, hvor gærdet er lavest.

Undersøgelserne er typisk en kombination af fugtmålinger (for lokalisering og omfangsbestemmelse) og så noget lækagesporing på jeres vand- og evt. afløbsinstallationer.

Utæthederne fra badeværelser kommer enten fra varmerør, (gulvvarme, radiatorer) eller fra selve vandrørene til håndvask, bruser, toilet etc. Dertil kan der være tale om utætheder på gulvafløb og fuger i brusenichen.

Lugter der muggent, er der uden tvivl et fugtproblem, og det skal I omgående have kigget på.

Flyt gerne ud af soveværelset og luk døren der indtil, indtil skaden er udbedret.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden