Tænk at høste citroner i september, frisk spinat i januar, mens frosten fyger gennem haven, og plukke solmodne tomater i begyndelsen af juni. Lyder det ikke lækkert? 

I et drivhus er mulighederne mange, for under glastaget holdes temperaturen oppe i de kolde måneder, så du kan dyrke grøntsager, frugter og flotte blomster året rundt.

Det er ikke kun de eksotiske frugter, som holder af drivhusets varme miljø. Duftende krydderurter og knasende grøntsager kan også trives i et drivhus. Her kan du se, hvilke du med fordel kan dyrke i drivhuset.

Grøntsager til drivhus – hvilke kan du dyrke?

Der kan være koldt i køkkenhaven, selv på en sommerdag, og netop derfor er drivhuset et godt sted at dyrke grønsager, da det kan holde temperaturen oppe, så de varmekrævende grøntsager kan vokse under optimale forhold og give et rigt udbytte.

5 gode grøntsager til drivhuset

Du kan dyrke mange grøntsager i drivhus, og nogle er endda meget lette at lykkes med, mens andre kræver lidt mere. Herunder finder du en liste over 5 populære grøntsager, som trives i varmen. Vi starter med dem, der er lettest at dyrke, så nummer et på listen er nemmest og nummer fem sværest.

  1. Radiser

Røde, sprøde radiser – findes der næsten noget bedre? Fra begyndelsen af marts kan du så radiser i drivhuset, og kun få uger senere kan du høste første gang. Det er en skøn afgrøde at dyrke i sæsonens yderpunkter, for radiser spirer allerede ved 3 grader.

Siger vejrudsigten nattefrost, er det en god idé at dække de spirende rækker med fiberdug, men det er også det eneste, du skal huske for at få succes med afgrøden. Derfor er den også drivhusets nemmeste grøntsag at dyrke.

  1. Salat, spinat og bladgrønt

Salat, spinat, pak choi og mange andre bladgrøntsager trives godt i drivhuset, og særligt først og sidst på sæsonen, når temperaturen ikke er alt for høj.

Mange bladgrøntsager vokser bedst under køligere temperaturer, for bliver det alt for hedt, går de hurtigt i stok. Derfor er salat og spinat gode grøntsager at dyrke i drivhuset fra marts til maj og september til oktober. De giver dig mulighed for at udnytte drivhuset på tidspunkter af året, hvor det ellers blot ville have stået tomt, fordi temperaturen ikke er høj nok til hverken tomat, agurk eller mange andre afgrøder.

  1. Tomater

Åbner du døren til et klassisk, dansk drivhus, er der med sikkerhed tomater i jorden, for denne afgrøde er den mest populære at plante under glastaget.

Udvalget af sorter er stort: Fra de kendte, røde, runde tomater til små cherrytomater, store bøftomater, søde, aflange ’San Marzano’ og videre mod gule, sorte, stribede, lilla og orange farver. De fleste giver et stort udbytte, så længe sideskud nippes i grenkløfterne, og 1-2 planter er nok til at forsyne familien med tomater gennem sommersæsonen.

  1. Agurk

Når vi taler popularitet, kæmper agurk en brav kamp mod tomaten, men selvom den er en kendt klassiker i drivhuset, indtager den aflange, grønne sag ’kun’ andenpladsen på dyrkningsskamlen. Det skyldes nok, at den ikke er lige så let at få succes med som tomaterne.

Agurkeplanter har brug for meget vand, høj, stabil temperatur og stiller krav til opbinding, beskæring og nipning. Den kræver derfor en del pasning og pleje, men når først du har lært plantens divanøkker at kende, burde den ikke give de store udfordringer.

  1. Peberfrugt og chili

Skal maden være stærk, mild eller måske bare et sted midt i mellem? Du får selv lov til at vælge, hvor hot det skal være, når du dyrker chili og peberfrugt i drivhuset, for der er stor forskel på smag, styrke, udseende og modningstidspunkt.

Både chili og peberfrugt har brug for opbinding, for de udvikler lange, tynde stængler, som let kan knække, når frugterne modnes sig gennem sommeren. Samtidig har de også en lang udviklingstid, så forspiringen af planterne skal begyndes i vindueskarmen i februar eller begyndelsen af marts, så de er klar til udplantning i drivhuset fra slutningen af april eller begyndelsen af maj. 

Det vigtigste er, at planterne ikke rykkes ud, før faren for frost er drevet over. De varmekrævende planter tåler nemlig ikke den mindste smule kulde.

Krydderurter – disse kan du dyrke i drivhus?

Krydderurter er nogle af de letteste afgrøder af dyrke, uanset om du planter dem på friland i køkkenhaven, på altanen eller i drivhuset. Vi har udvalgt disse 5 krydderurter, som er nemme at få til at gro.

  1. Oregano

Oregano er et perfekt pizzakrydderi, og plukker du de friske blade og strør dem rundhåndet på et lækkert brød, får du en smagsoplevelse, som overstiger købevarianterne med dimensioner.

I sommermånederne trives oregano uden for drivhusets beskyttende vægge, hvor den er oplagt at dyrke i krukker, som flyttes ind under glastaget, når vinteren nærmer sig. Her kan den robuste krydderurt vokse videre i de kolde måneder, så du kan fortsætte med at høste friske skud.

  1. Timian

Timian er en hårdfør krydderurt, der både kan dyrkes i køkkenhaven og drivhuset. Vigtigst er det at placere den i fuld sol, så smagen kan koncentreres i de fine, små blade.

Det er oplagt at plante timian i krukker, som kan flyttes ud om sommeren. I begyndelsen af oktober, når det bliver koldere, kan krukkerne rykkes ind i drivhuset, så du kan blive ved med at nippe grønt til maden.

  1. Citronmelisse

De fleste krydderurter kan vokse under åben himmel, men kan også med lethed dyrkes i drivhus. Citronmelisse er ingen undtagelse.

Med sin aromatiske citronsmag er den en lækker, flerårig urt, som vokser villigt i alt slags jord. Bladene kan bruges som pynt på kager og desserter, men kan også plukkes og bruges til hjemmelavet te.

  1. Persille

Et grønt drys persille på nyopgravede kartofler er en klassiker her i landet, men skal persillen plukkes, når kartoflerne tages op af jorden, skal frøene sås tidligt. De har nemlig en lang udviklingstid.

Har du ikke tålmodighed nok, kan du med fordel sætte udvoksede persilleplanter fra planteskolerne i drivhuset. De vil hurtigt udvikle sig her i varmen, så de er klar til høst samtidig med kartoflerne.

Persille kan desuden klare let frost, og kan derfor dyrkes året rundt, hvis den beskyttes med fiberdug, når temperaturen nærmer sig 0 grader.

  1. Basilikum

Basilikum er tomatens bedste ven. Ikke kun når det gælder middagsretter som pasta til pizza, men også når det kommer til dyrkning. Under de høje tomater kan den grønne krydderurt vokse, for den har ikke brug for meget plads. Den er derfor god at dyrke for at udnytte pladsen i drivhuset til fulde.

Husk at nippe topskuddene af, så planten busker sig og sætter store flotte blade, og giv den godt med vand gennem sommeren.

5 gode frugter til dyrkning i drivhus 

Ferskner, nektariner, appelsiner er vant til sydens sol og kontinuerlige varme, men med hjælp fra drivhuset kan de sagtens dyrkes under nordiske himmelstrøg. Vil du høste meloner og figner af egen avl, kan du sagtens komme til det. Dem, der er nemmest at dyrke, starter vi selvfølgelig med.

  1. Melon

Der er ikke meget forskel på, hvordan du dyrker meloner og tomater. Begge planter skal forspires i vindueskarmen, før de flyttes til drivhuset, og gennem sæsonen skal de nippes for sideskud og bindes op, så frugtsætningen sikres.

Husker du det, bør dyrkningen ikke give mange udfordringer, og du kan se frem til at høste hjemmedyrkede meloner. I drivhuset trives mange spændende sorter, og du kan helt selv vælge, om det er honningmeloner, vandmeloner, netmeloner eller måske en helt fjerde og femte sort, som du skal sætte tænderne i.

  1. Citrusfrugter – appelsiner, citroner og kumquats

Søde, orange appelsiner, aromatiske kumquats eller sure, gule citroner. Der findes et utal af citrusfrugter, der kan dyrkes i drivhus, og uanset hvilke du vælger, kan du glæde dig over, at de tåler kulde til en vis grad. 

Det betyder, at du selv i vintermånederne kan være heldig at plukke friske citrusfrugter, og det er bestemt tiltrængt i en tid, hvor udvalget af frugt naturligt er lavt på vores breddegrader.

  1. Fersken

Træer kan hurtigt blive store, men fersken er en af de frugter, som kan købes som dværgsort og dermed dyrkes i en krukke i drivhuset. Det er praktisk, for er sommeren varm, kan du flytte træet ud i haven, hvor det vil trives på en solrig placering.

Husk at beskytte fersken mod frost i vintermånederne ved at pakke det ind i bobleplast, tæpper eller vintermåtter.

  1. Nektarin

Der er ikke den store forskel på ferskner og nektariner, som begge er robuste planter, der kan overleve vinteren i drivhuset, hvis de beskyttes mod frost. Mærker nektarin Kong Vinters kulde, kan træet i den kommende sæson udvikle ferskenblæresyge, og derfor er det vigtigt, du pakker det godt ind i tæpper, vintermåtter eller bobleplast, så det kan holde varmen.

Bliver træet meget stort, kan det med fordel beskæres let, når det ikke blomstrer eller bærer frugt.

  1. Vindruer

En klase med vindruer er herlig at hapse, når arbejdet med at vande drivhusets frugter er klaret. Planten er flerårig, og kan derfor sætte frugt sæson efter sæson, men den kræver beskæring, hvis ikke den skal overtage alt pladsen fra de andre afgrøder. Frugtsætningen vil også blive rigere, hvis den får en tur med saksen i januar.

Eksotiske planter til drivhus – disse spændende planter kan du få til at gro

Sværhedsgraden hæves helt automatisk, når det gælder eksotiske planter til drivhuset. De kræver meget pasning og pleje, men det skal bestemt ikke afholde dig fra at dyrke dem. 

Det er heldigvis ikke alle, som er lige krævende, og herunder kan du finde inspiration til, hvilke du kan plante i drivhuset.

Vi begynder igen med de planter, som er nemmest at dyrke, og arbejder os derefter op i sværhedsgrad.

  1. Pelargonier og duftgeranier

Det er ikke kun grøntsager, frugter og krydderurter, som trives i drivhuset. De eksotiske blomster gør det til en spændende oplevelse at træde ind under glastaget, for de spreder farver og dufte, der tilfredsstiller æstetikeren og lokker nyttige smådyr som bier og sommerfugle til.

Gennem historien har pelargonier og duftgeranier været blandt de blomster, som til hver en tid har været at finde i drivhuset. Her folder de deres markante og farvestrålende blomsterhoveder ud både sommer og vinter, for holdes temperaturen over 0 grader, kan de sagtens klare de kolde måneder her.

  1. Aubergine 

Aubergine er smukke, eksotiske planter, som er nemme at dyrke i drivhuset. De sætter hvide blomster, som senere udvikler sig til de lilla, kendte frugter med den gode smag.

Husk at binde planten op, så frugterne ikke rammer jorden, og glæd dig til at høste hjemmedyrkede auberginer, som er herlige i alt fra baba ganoush til sammenkogte sommerretter.

  1. Kiwi

Den største udfordring ved kiwi er størrelsen, for den eksotiske planter kan hurtigt overtage hele glashuset. Det er derfor bedst at dyrke den i et drivhus, der er større end 10 kvadratmeter. Det giver planten lov til at brede sig, men samtidig kan du også få plads til at dyrke andre spændende grøntsager og frugter.

Du kan også vælge at plante stikkelsbærkiwi, som sætter mindre frugter og har en mindre dominerende vækst.

  1. Oliven

De smukke oliventræer vokser villigt i krukker, og klarer sig godt i drivhusets varme omgivelser. Når faren for frost er forbi, kan du flytte krukken til en solrig placering på terrassen eller altanen, hvor træet vil trives til september, når temperaturen daler igen.

Efter et par måneder under den blå himmel, hvor middelhavsstemningen har spredt sig i sommersolen, må træet på vinterferie i drivhuset. Pak det gerne ind i et beskyttende tæppe, så det ikke mærker frost. 

  1. Figen

Figner har brug for sol, læ, lys og varme. Det får de i drivhuset. For at en busk ikke skal bestøve sig selv, blomstrer dens han- og hun-blomster ikke på samme tid.Et figentræ trives i næringsfattig, gruset jord, som nemt dræner. Vanding behøver du ikke bruge meget tid på, for figner tåler let udtørring, så selvom du rejser på ferie, når frugtsætningen når sit højeste, skal du ikke bekymre dig om, hvorvidt træet klarer varmen, mens du er væk.

Vil du ikke dyrke den eksotiske plante i drivhusets bede, kan du sætte træet i en krukke. Det giver dig mulighed for at kontrollere træets størrelse, da røddernes frie udfoldelse minimeres af krukkens kanter. Samtidig kan du også flytte træet udendørs i sommermånederne, og dermed kun dyrke fignerne i drivhuset fra september til maj.