Spørg Bolius

Projektkøb - er der regler for fejl og mangelgennemgang, og tidspunkt i forhold til overtagelses dato?

Hej Bolius

Vi har købt en projekt lejlighed.

Vi er nu indkaldt til fejl og mangel gennemgang, men har endnu ikke fået en konkret nøgle overdragelse dato.

Findes der nogen regler for hvor fremskredent et byggeri skal være for at lave fejl og mangel gennemgang?

mvh Jacob

Hej Jacob

Nej, der findes desværre ikke nogle konkrete regler, og da slet ikke nogen love omkring det.

Meningen med førgennemgangen, eller fejl og mangelgennemgangen, også kaldet mestergennemgangen stammer fra et projekt der hed/hedder ”Værdibyg” hvor man satte fokus på denne løsning, for at minimere mængden af fejl og mangler ved indflytningen.

Det kan du læse mere om her: Værdibyg Afleveringsprocessen

Førgennemgange er blevet så normale nu, at det sågar er blevet en del af det nye AB18 aftalesystem, (som så ganske få endnu bruger, og da slet ikke overfor private som sådan).

Kutymen og ”normalen” er at man gennemgår byggeriet/lejligheden når den er så færdig som mulig. Det nytter selvsagt ikke noget med en førgennemgang, hvis der hverken er malet eller lagt gulve, eller hvis køkkenet eller badet ikke er færdigt. Ergo skal lejligheden reelt være klar og færdig. Så er det okay at man mangler at installere hårde hvidevare andre småting.

Tidspunktet for denne førgennemgang er så typisk mellem 1-4 uger.

Det er lidt underligt at I ikke kender den eksakte overtagelsesdato endnu? Men så er det nok en måneds tid efter jeres førgennemgang, og så skulle I jo gerne få afleveringsdatoen udmeldt ved netop førgennemgangen.

Overvej at tage en uvildig byggesagkyndig med til denne fejl og mangelgennemgang.

Læs også gerne dette lille skriv jeg har lavet om samme emne, set i lyset fra en 1 års gennemgang, som I også skal have på et tidspunkt: Tid til 1-års gennemgang

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden