En årlig varmeregning på 86.000 kr., hvis du opvarmer et typisk hus med elradiatorer, og 57.000 kr. hvis du har et gasfyr. Og dertil kommer, at en typisk husstand kan få en årlig elregning på 22.600 kr.

Sådan ser situationen ud lige nu, hvis de nuværende varme- og elpriser fortsætter. Og flere forventer endda, at priserne kan blive endnu højere.

EU vil gribe ind over for de høje energipriser
EU-Kommissionen er klar til at gøre noget ved de ekstraordinært høje energipriser.

Ifølge EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, vil EU indføre et loft over, hvor meget energiselskaber, der billigt kan producere strøm via eksempelvis sol- eller vindenergi, må tjene. 

Ursula von der Leyen forventer, at EU ad den vej kan skaffe mere end 1.000 milliarder kr., der skal hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der har svært ved at betale deres energiregninger.

De stigende energipriser - i sammenhæng med de stigende priser generelt - kan gøre det svært for nogle danskere at betale deres varme- og elregninger til vinter.

Prisloft på el, gas og fjernvarme

Derfor foreslår regeringen nu at indføre et prisloft for el, gas og fjernvarme, så de danske forbrugere højst kan komme til at betale et vist beløb. Prisloftet, der i første omgang skal gælde et år, ser således ud:

• Gas: 15,45 kr. pr. m3
• Varmepumper og elpaneler: 1,87 kr. pr. kWh
• Fjernvarme: 1,44 kr. pr. kWh
• El (belysning mv.): 2,99 kr. pr. kWh

- Vi står i en energikrise, og regeringen har fuldt fokus på, at danskerne ikke skal fryse til vinter. Vi skal både have energi nok og forhindre, at danskerne ikke skal gå fra hus og hjem på grund af de massive energiregninger, siger klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S).

Indefrysningsordning er en afdragsordning: Betal el og varme senere

At der kommer et prisloft, betyder dog ikke, at du slipper for at betale de reelle priser. Du skal bare betale regningen senere. For sammen med prisloftet vil regeringen indføre en afdragsordning (indefrysningsordning). 

Ifølge forslaget skal du så senere betale differencen mellem prisloftet, og hvad priserne endte med at blive, over en periode på fem år og til en lav rente. Hvis du fx får en gasregning på 50.000 kr. i fyringssæsonen 2022-2023, skal du med prisloftet ’kun’ betale 26.200 kr., mens du altså skal betale de resterende 23.800 kr. senere.

Frivillig indefrysningsordning

Indefrysningsordningen bliver frivillig. Du kan altså selv vælge, om du vil betale den højere el- og varmeregning med det samme, eller vente til senere. 

Hvis du vil undgå at betale den fulde el- og varmeregning nu, er planen, at du skal give besked til dit energiselskab.

Forslag skal forhandles med andre partier

Regeringens udspil er indtil videre kun et forslag. Men de øvrige partier i Folketinget bliver indkaldt til forhandlinger 15. september 2022, og så vil regeringen gå i dialog med energiselskaberne om, hvordan ordningen konkret kan implementeres og administreres. Samtidig skal der laves en ny lovgivning. 

Men selv om der er mange ting, der skal falde på plads, er målet, at en ordning kan blive til virkelighed, når fyringssæsonen starter om kort tid.

Statsminister Mette Frederiksen (S) bebuder, at flere ting kan komme i spil.

- Vi vil følge udviklingen og komme med nye initiativer, siger hun.

Hjælp til danskere med pillefyr

Udover, at priserne på træpiller er steget voldsomt, har de ca. 100.000 danske husstande, der opvarmer deres hus med pillefyr, et andet problem. Der er mangel på træpiller, og i værste fald kan det betyde, at danskerne simpelthen ikke kan købe træpiller, så de kan varme deres hus op.

Derfor vil regeringen oprette et kriseberedskab, der skal følge udviklingen tæt. Og samtidig undersøger man, om det er muligt at købe træpiller andre steder end de lande, der normalt handles i.

Regeringen vil også give ejere af træpillefyr samme muligheder for at skifte til varmepumper på abonnement, som ejere af olie- og gasfyr har, oplyser klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen. Her kan man få op til 25.000 kr. i tilskud til at få installeret en varmepumpe på abonnement, hvis man skrotter sit olie- eller gasfyr.