Fjernvarmepriserne faldt gennem en lang årrække, men siden august 2021 er den steget – dog faldt priserne med 3 procent fra januar til august 2023. Særligt i 2022 og begyndelsen af 2023 steg priserne for fjernvarme kraftigt. Det seneste år – fra januar 2023 til januar 2024 – er den vægtede gennemsnitspris for et standardhus på 130 m2 steget med 3,7 procent.

Den viser den nyeste prisstatistik fra Forsyningstilsynet fra januar 2024, der er baseret på fjernvarmeselskabernes anmeldelser til Forsyningstilsynet.

Hvad koster det at varme et gennemsnitligt hus op med fjernvarme?

I januar 2024 koster det i gennemsnit 15.971 kr. om året at varme et gennemsnitligt hus op. Der kan dog være store forskelle fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Se priserne og prisudviklingen for de knap 400 danske fjernvarmeværker i tabellen længere nede i artiklen.

Fjernvarmepriserne var lavest i august 2018 med en gennemsnitspris på 12.164 kr.

165 fjernvarmeselskaber har hævet priserne

165 fjernvarmeselskaber har hævet fjernvarmeprisen det seneste år, mens 140 fjernvarmeværker har sænket priserne. 69 fjernvarmeselskaber har uændrede priser.

Assens Fjernvarme har med en prisstigning på 62 procent sat priserne mest i vejret, mens Nysted Varmeværk følger lige efter med en prisstigning på 55 procent.

Holme-Lundshøj Fjernvarmeværk og Vestforsyning Varme har øget fjernvarmepriserne med 46 procent.

5 varmeværker har sænket priserne med 40-47 procent: Smørum Kraftvarme, Slagslunde Fjernvarme, Fors Varme Kalvehave, Fors Varme Holbæk Have og Bjerringbro Varmeværk.

Fjernvarme og varmepumper er billigst

Selv om priserne er steget det seneste år, er fjernvarme generelt stadig en af de billigste opvarmningsformer, hvis man skal investere i en ny varmekilde og tager udgangspunkt i gennemsnitspriserne. Varmepumper kan på grunde af de lavere elpriser dog være noget billigere, specielt, hvis et fjernvarmeværk har høje priser.

– Da fjernvarme er en god og konstant opvarmningsform, er det godt, at gennemsnitsprisen holdes i det rimeligt lave leje. Og da fjernvarmen stadig bliver grønnere og grønnere, så bidrager denne energiform også til målsætningen om mindre afbrænding af fossile brændstoffer, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Her er Danmarks dyreste og billigste fjernvarmepriser

Generelt koster fjernvarme mest på Bornholm og i Nordsjælland, mens det er billigst på Fyn og de nærmeste øer.

Landets dyreste fjernvarmeværk ligger dog i Nordjylland. Det er Aalborg Bygas, hvor ejeren af et standardhus skal betale 43.999 kr. om året for at få opvarmet sit hus.

Vejby-Tisvilde Fjernvarme følger efter med en årlig pris på 42.263 kr. Engholm Varmecentral og Rise Fjernvarme har de tredje- og fjerdehøjeste priser på henholdsvis 32.233 og 30.506 kr.

Det er langt billigere at få leveret fjernvarme hos Danmarks billigste fjernvarmeværk, Hvide Sande Fjernvarme, hvor fjernvarmeprisen for et gennemsnitligt hus er på 6.271 kr.

Prisforskellen på at få leveret varme til samme hustype fra Danmarks dyreste og billigste fjernvarmeselskab er således knap 38.000 kr. En stor forskel, men dog noget mindre end den tidligere har været.

Yderligere 3 varmeselskaber har gennemsnitspriser under 10.000 kr. – Harboøre Varmeværk, Sydfalster Varmeværk og Mariager Fjernvarme.

Her er de dyreste og billigste fjernvarmepriser for lejligheder

Der er også stor forskel på, hvad det koster at opvarme en standard lejlighed på 75 m2 med fjernvarme.

Det er de samme varmeværker, som har de højeste priser for huse, der fører an. Aalborg Bygas og Vejby-Tisvilde Fjernvarme har årlige priser på 37.000 og 34.000 kr.

24 fjernvarmeselskaber har årlige priser på 20.000-30.000 kr.

Hvide Sande Fjernvarme har også de laveste fjernvarmepriser for lejlighedsbeboere. I snit skal de af med 4.600 kr. om året. Harboøre Varmeværk og Mariager Fjernvarme har priser på henholdsvis 5.900 kr. og 7.900 kr. om året.

Se liste over fjernvarmepriserne i januar 2024 og sammenlign

I tabellen herunder kan du se fjernvarmepriserne for dit varmeværk. Du kan finde dit fjernvarmeværk ved at bruge søgefunktionen.

Du kan sortere de forskellige kolonner, så du fx kan se, hvilke varmeselskaber der har de dyreste og billigste priser. Klik på overskriften på kolonnen en eller to gange for at sortere.

Derfor er der forskel på fjernvarmepriserne

Det er typisk i landdistrikterne, at fjernvarmen er dyrest, og det er der ifølge Forsyningstilsynet flere årsager til.

Nogle forsyninger har et stort varmetab i deres ledningsnet, og mellem leverandørerne kan der være væsentlig forskel på produktionsomkostningerne, der afhænger af fx virksomhedens anlæg og brændselstype. Samtidig er der længere mellem kunderne i landdistrikterne end i byerne.

Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, supplerer:

- Når prisen på fjernvarme et sted kan være lavere end et andet, så skyldes det først og fremmest, at de har haft forskelligt økonomisk udgangspunkt, har haft forskellige muligheder for afskrivninger og forskellige muligheder for brændsler til deres varmeproduktion. Et selskab kan måske have haft mulighed for at investere i et solvarmeanlæg, et andet selskab har måske mange kunder i etageejendomme og så videre. Det er alt sammen noget, der er med til at give forskellige priser.

Dertil kommer priserne på de varmekilder, fjernvarmeværkerne har.

Flere fjernvarmeselskaber er begyndt at indføre højere priser om vinteren og lavere om sommeren.

Fjernelse af grundbeløb gjorde fjernvarmen dyrere

Nogle af den senere tids prisstigninger skyldes, at et tilskud – det såkaldte grundbeløb – fra staten til fjernvarmeværkerne forsvandt ved indgangen til 2019.

Tilskuddet var et tidsbegrænset grundbeløb, der blev indført i 2004 i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet, og det kunne ikke forlænges på grund af EU’s nye statsstøtteregler. Størstedelen af de selskaber, der blev ramt, leverer varme til landdistrikterne.

Da tilskuddet forsvandt, hævede de 170 fjernvarmeværker, der havde modtaget det, priserne med 13,9 procent.