Fjernvarmepriserne falder igen.

Det viser Forsyningstilsynets nyeste prisstatistisk for januar 2021, der blev offentliggjort i slutningen af juni 2021 og er baseret på fjernvarmeselskabernes anmeldelser til Forsyningstilsynet.

På landsplan er det dog kun blevet en anelse billigere at varme sin bolig op med fjernvarme. For en forbruger i en husstand på 130 kvadratmeter er fjernvarmepriserne faldet med 0,4 procent på et år fra januar 2020 til januar 2021.

Der kan dog være store forskellige fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Se priserne og prisudviklingen for dit fjernvarmeværk længere nede i artiklen,

Flere fjernvarmeselskaber har sænket priserne

185 fjernvarmeselskaber har sænket fjernvarmeprisen det seneste år, mens 80 selskaber har hævet priserne.

- Jeg synes, der er er grund til at glæde sig over udviklingen, hvor fjernvarmeselskaberne fortsat reducerer deres omkostninger og sætter priserne ned for deres kunder. I et svært år, hvor rigtig mange selskaber har haft fokus på at levere grøn omstilling og udskifte deres varmeproduktion, er det aldeles positivt, at de fortsat sænker priserne, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

De seneste 10 år er fjernvarmepriserne faldet med 15,4 procent.

Gennemsnitsprisen for fjernvarme er 12.848 kroner

I gennemsnit betaler ejerne af standardhuset  på 130 m2 12.848 kr. om året i januar 2021. Fjernvarmepriserne var lavest i august 2018 med 12.164 kr.

- Da fjernvarme er en god og konstant opvarmningsform, er det godt, at prisen holdes i det lave leje. Og da fjernvarmen stadig bliver grønnere og grønnere, så bidrager denne energiform også til målsætningen om mindre afbrænding af fossile brændstoffer, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Her er Danmarks dyreste og billigste fjernvarmepriser

Nimtofte NOFF har de dyreste fjernvarmepriser – her skal ejeren af et standardhus betale 25.893 kr. om året, mens fjernvarmeprisen i Snertinge, Særslev, Føllenslev - SSF Energiselskab følger efter med en årlig pris på 23.991 kr.

Det er noget billigere at få fjernvarme hos Verdo Varme, hvor den årlige fjernvarmeregning i gennemsnit er på 5.266 kr, mens Gev Varme A/S i Grindsted, Harboøre og Videbæk Varmeværk Amba har de næst-, tredje- og fjerdelaveste priser med henholdsvis 7.400, 7.476 og 7.980 kr.

Prisforskellen på at få leveret varme fra Danmarks dyreste og billigst fjernvarmeselskab er således 20.627 kr.

28 fjernvarmeselskaber har priser under 10.000 kr., mens 17 fjernvarmeselskaber har priser over 20.000 kr.

Her er de dyreste og billigste fjernvarmepriser for lejligheder

Der er også stor forskel på, hvad det koster at opvarme en standard lejlighed på 75 m2 med fjernvarme. Her skal Manna-Thise Kraftvarmeværks kunder betale mest med en pris 20.350 kr. om året, mens gennemsnitsprisen for lejlighedsbeboere, der har Løkkensvejens Kraftvarmeværk Amba som fjernvarmeleverandør, er 20.250 kr. Også SSF Energiselskab (Snertinge, Særslev, Føllenslev) og Rise Fjernvarme Amba har priser over 20.000 kr.

Lejlighedsbeboere, der får leveret fjernvarme fra Verdo Varme A/S, skal betale mindst. I snit skal de af med 3.898 kr. om året.

Derfor er der forskel på fjernvarmepriserne

Det er typisk i landdistrikterne, at fjernvarmen er dyrest, og det er der ifølge Forsyningstilsynet flere årsager til.

Nogle forsyninger har et stort varmetab i deres ledningsnet, og mellem leverandørerne kan der være væsentlig forskel på produktionsomkostningerne, der afhænger af fx virksomhedens anlæg og brændselstype. Samtidig er der længere mellem kunderne i landdistrikterne end i byerne.

Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, supplerer:

- Når prisen på fjernvarme et sted kan være lavere end et andet, så skyldes det først og fremmest, at de har haft forskelligt økonomisk udgangspunkt, har haft forskellige muligheder for afskrivninger og forskellige muligheder for brændsler til deres varmeproduktion. Et selskab kan måske have haft mulighed for at investere i et solvarmeanlæg, et andet selskab har måske mange kunder i etageejendomme og så videre. Det er alt sammen noget, der er med til at give forskellige priser.

Se liste over fjernvarmepriserne i januar 2021 og sammenlign

Hvis du har fjernvarme, og ved, hvem der leverer din varme, kan du søge i tabellen nedenfor – enten på postnummer eller forsyningsselskabets navn. Dermed kan du se priserne i januar 2021, og om din fjernvarmeleverandør hæver, sænker eller fastholder prisen fra januar 2020.

Du kan sortere i de forskellige kolonner ved at trykke på pil-tasten.

Fjernelse af grundbeløb gjorde fjernvarmen dyrere

Nogle af den senere tids prisstigninger skyldes, at et tilskud – det såkaldte grundbeløb – fra staten til fjernvarmeværkerne forsvandt ved indgangen til 2019.

Tilskuddet var et tidsbegrænset grundbeløb, der blev indført i 2004 i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet, og det kunne ikke forlænges på grund af EU’s nye statsstøtteregler. Størstedelen af de selskaber, der blev ramt, leverer varme til landdistrikterne.

Da tilskuddet forsvandt, hævede de 170 fjernvarmeværker, der havde modtaget det, priserne med 13,9 procent.