Fjernvarmepriserne er faldet gennem en årrække, men i 2022 og begyndelsen af 2023 steg priserne for fjernvarme kraftigt.

Den nyeste prisstatistik fra Forsyningstilsynet fra august 2023, der er baseret på fjernvarmeselskabernes anmeldelser til Forsyningstilsynet, viser dog, at priserne faldt med 3 procent i forhold til priserne i januar 2023. Men sammenligner man med priserne for et år siden, er de steget med 9 procent.

I august 2023 koster det i gennemsnit 14.875 kr. om året at varme et gennemsnitligt hus op. Der kan dog være store forskelle fra fjernvarmeværk til fjernvarmeværk. Se priserne og prisudviklingen for de knap 400 danske fjernvarmeværker i tabellen længere nede i artiklen.

260 fjernvarmeselskaber har hævet priserne

260 fjernvarmeselskaber har hævet fjernvarmeprisen det seneste år, mens 60 fjernvarmeværker har sænket priserne. 55 fjernvarmeselskaber har uændrede priser.

I/S Norfors - Fredensborg Fjernvarme har hævet priserne med 158 procent, og den store stigning har betydet, at fjernvarmeselskabet nu er landets dyreste fjernvarmeværk. Karup Varmeværk følger lige efter med en prisstigning på 157 procent.

Brønderslev Fjernvarmeværk, Glostrup Varme, FFfv Varme og Aalborg Bygas har øget fjernvarmepriserne med over 100 procent.

Gennemsnitsprisen for fjernvarme i august 2023 er 14.875 kroner

I gennemsnit betaler ejerne af et standardhus  med et gennemsnitligt forbrug 14.875 kr. om året i august 2023. Fjernvarmepriserne var lavest i august 2018 med 12.164 kr.

Gennemsnitsprisen for at varme en typisk lejlighed på 75 m2 er 11.917 kr.

Selv om priserne er steget det seneste år, er fjernvarme generelt stadig den billigste opvarmningsform, hvis man skal investere i en ny varmekilde og tager udgangspunkt i gennemsnitspriserne. Har et fjernvarmeværk høje priser, kan fx varmepumper være billigere.

– Da fjernvarme er en god og konstant opvarmningsform, er det godt, at gennemsnitsprisen holdes i det rimeligt lave leje. Og da fjernvarmen stadig bliver grønnere og grønnere, så bidrager denne energiform også til målsætningen om mindre afbrænding af fossile brændstoffer, siger fagekspert i Videncentret Bolius, Tue Patursson.

Her er Danmarks dyreste og billigste fjernvarmepriser

Flere af de fjernvarmeværker, der har haft de største prisstigninger, er også dem, der har landets højeste varmepriser i januar 2023.

IS Nordfors, Fredensborg Varme, topper suverænt listen over de dyreste fjernvarmeværker – her skal ejeren af et standardhus betale 59.913 kr. om året for at få opvarmet sit hus. Aalborg Bygas og Vejby-Tisvilde Fjernvarme følger efter med årlige priser på 42.000-43.000 kr.

Det er langt billigere at få leveret fjernvarme hos Danmarks billigste fjernvarmeværk, Hvide Sande Fjernvarme, hvor fjernvarmeprisen for et gennemsnitligt hus er på 5.241 kr.

Prisforskellen på at få leveret varme til samme hustype fra Danmarks dyreste og billigste fjernvarmeselskab er således knap 55.000 kr.

I alt 13 varmeselskaber har gennemsnitspriser under 10.000 kr.

Her er de dyreste og billigste fjernvarmepriser for lejligheder

Der er også stor forskel på, hvad det koster at opvarme en standard lejlighed på 75 m2 med fjernvarme.

I/S Nordfors, Fredensborg Varme har også de dyreste fjernvarmepriser for lejligheder med en gennemsnitspris på 48.000 kr. om året, mens Aalborg Bygas og Vejby-Tisvilde Fjernvarme også her er næst- og tredjedyrest med priser på 36.000 og 34.000 kr.

6 fjernvarmeselskaber har årlige priser på over 30.000 kr.

Hvide Sande Fjernvarme har også de laveste fjernvarmepriser for lejlighedsbeboere. I snit skal de af med 3.800 kr. om året. Assens Fjernvarme, Vestforsyning Varme og Harboøre Varmeværk har priser på ca 5.900 kr. om året.

Se liste over fjernvarmepriserne i august 2023 og sammenlign

I tabellen herunder kan du se fjernvarmepriserne for dit varmeværk. Du kan finde dit fjernvarmeværk ved at bruge søgefunktionen.

Du kan sortere de forskellige kolonner, så du fx kan se, hvilke varmeselskaber der har de dyreste og billigste priser. Klik på overskriften på kolonnen en eller to gange for at sortere.

Derfor er der forskel på fjernvarmepriserne

Det er typisk i landdistrikterne, at fjernvarmen er dyrest, og det er der ifølge Forsyningstilsynet flere årsager til.

Nogle forsyninger har et stort varmetab i deres ledningsnet, og mellem leverandørerne kan der være væsentlig forskel på produktionsomkostningerne, der afhænger af fx virksomhedens anlæg og brændselstype. Samtidig er der længere mellem kunderne i landdistrikterne end i byerne.

Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, supplerer:

- Når prisen på fjernvarme et sted kan være lavere end et andet, så skyldes det først og fremmest, at de har haft forskelligt økonomisk udgangspunkt, har haft forskellige muligheder for afskrivninger og forskellige muligheder for brændsler til deres varmeproduktion. Et selskab kan måske have haft mulighed for at investere i et solvarmeanlæg, et andet selskab har måske mange kunder i etageejendomme og så videre. Det er alt sammen noget, der er med til at give forskellige priser.

Dertil kommer priserne på de varmekilder, fjernvarmeværkerne har.

Fjernelse af grundbeløb gjorde fjernvarmen dyrere

Nogle af den senere tids prisstigninger skyldes, at et tilskud – det såkaldte grundbeløb – fra staten til fjernvarmeværkerne forsvandt ved indgangen til 2019.

Tilskuddet var et tidsbegrænset grundbeløb, der blev indført i 2004 i forbindelse med liberaliseringen af elmarkedet, og det kunne ikke forlænges på grund af EU’s nye statsstøtteregler. Størstedelen af de selskaber, der blev ramt, leverer varme til landdistrikterne.

Da tilskuddet forsvandt, hævede de 170 fjernvarmeværker, der havde modtaget det, priserne med 13,9 procent.