Spørg Bolius

Renovering badeværelse, kan jeg vådrumssikre og påføre mikrocement udenpå de gamle fliser?

Hej Bolius

Jeg har et badeværelse i kælderen jeg gerne vil prøve at renovere selv. Det er ikke et badeværelse der bliver brugt meget så er finish ikke perfekt gør det ikke så meget.
I dag er der fliser på vægene, som jeg gerne vil putte microcement på.
Da badeværelset er fre firserne tænker jeg ikke at der er den store vædrumssikring.
Derfor er mit første spørgsmål.
1. kan jeg putte vpdrums sikring uden på eksisterende fliser og pudse/microcement oven på det?
2. Er det et krav at jeg vådrumssikre hvis jeg bare pudser ovenpå fliser.
mvh Thomas

Hej Thomas

Det lyder som et spændende projekt.

Jeg læser hvad du skriver, at det ”bare er et kælderbadeværelse”, men pas alligevel på med at kaste dig ud i noget, som du ikke magter. Det er dyrt at lave fejl i badeværelser, og i værste fald kan det give skader på huset, og/eller anmærkninger i en tilstandsrapport, den dag det skal sælges.

Microcement kræver en del håndelag at få pænt, og det var ikke noget jeg umiddelbart ville kalde for et gør-det-selv arbejde. Men hey, øvelse gør mester, som man siger.

Jeg anbefaler sjældent at lægge (nye) fliser eller andet uden på en ældre flisebelægning. Det er ikke ulovligt som sådan, men alle dårligdommene i den gamle belægning følger reelt med, herunder manglende vådrumssikring, dårlige fald på gulvet og skrukke/hultlydende fliser. Dertil kommer, at det kan være svært, læs næsten umuligt, at få lavet et korrekt og lovligt gulvafløb, når der ”bare” lægges noget oven på. Der vil næsten altid komme en blottet kant, (enten flisekant, eller microcementkant) som kan opfugtes, eller hvor der kan løbe fugt ind imellem de to lag, (nyt og gammelt).

Så kan man diskutere vigtigheden af vådrumsmembran i en kælder. Normalt anbefaler man jo ikke diffusionstætte belægninger op ad en fugtig kældervæg, da dette kan få opstigende fugt mv. til at gå højere op i væggene – alt efter hvor gammelt huset er.

Så det er en lidt sjov diskussion, når man smører en vådrumsmembran på en kældervæg, som måske er fugtig i forvejen. Man kan i sit design, måske prøve at undgå, at der brusenichen, med vådrumsmembranen op ad væggene, kommer ud mod ydervæggene.

Og så til sidst, for konkret at svare på dit spørgsmål. Jo, du kan godt lægge en vådrumsmembran på klinkerne, med en microcement oven på.
Du kan så lidt risikere en dobbeltmembran her, hvis der skulle være en membran under.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden