Hvornår kan jeg ændre min forskudsopgørelse for 2022?

Har dine renteudgifter ændret sig siden 2020, kommer du enten til at betale for meget eller for lidt i forskudsskat i 2022. Derfor kan det være en god idé at gå ind og ændre din forskudsopgørelse for 2022, når Skat åbner op for det 18. november 2021.

Er din bolig fx finansieret med et F5-lån, som er refinansieret i 2021, vil dine renteudgifter være faldet markant siden 2020. Det giver et lavere skattefradrag, og dermed kommer du til at betale for lidt i skat, som du så skal betale tilbage i 2023. 

Forskudsopgørelse ved køb og salg af bolig

Har du købt bolig i 2021, bør du opgive dine forventede renteudgifter på forskudsopgørelsen for 2022. Hvis du ikke angiver dine nye renteudgifter, kommer du til at betale for meget i forskudsskat og modtager først din for meget betalte skat retur i foråret 2023.

Ved køb af en bolig til 3 millioner kr. finansieret med et fastforrentet lån og banklån som restfinansiering, udgør renteudgifterne første år ca. 72.000 kr. Den skattemæssige værdi af fradraget udgør ca. 24.000 kr. eller 2.000 om måneden.

Samme princip gælder ved salg af bolig. Også i den situation bør du ændre på forskudsopgørelsen, så dine renteudgifter i 2022 svarer til dine faktiske renteudgifter.

 

Men det kan også gå den anden vej. Har du eksempelvis byttet et variabelt forrentet lån ud med et fastforrentet 1,5 procent-lån, stiger renteudgifterne. I den situation vil dit rentefradrag være for lavt sat.

Indtast renteændringer og undgå at betale for lidt eller for meget i skat i 2022

Vil du gerne have flere penge mellem hænderne her og nu, gælder det om at få indtastet de højere renteudgifter på forskudsoprørelsen for 2002. I modsat fald modtager du først den for meget betalte skat tilbage i starten af 2023. 

Husk dog på, at du hverken kommer til at betale for meget eller lidt i skat. Den løbende skattebetaling i løbet af året er alene en forskudsskat, hvor Skattestyrelsen gør det samlede regnestykke op i starten af det efterfølgende år, hvor du så enten får penge tilbage, hvis du har betalt for meget i skat, eller skal betale, hvis du har betalt for lidt..

Du finder et direkte link til ændring af forskudsopgørelsen for 2022 her.

Husk at ændre befordringsfradraget i forskudsopgørelsen

Forventer du at arbejde hjemme en stor del af året i 2022 på grund af coronakrisen og ændrere arbejdsrutiner, bør du ligeledes ændre din forskudsopgørelse for undgå restskat.

Har du fx 25 km til arbejde og regner med at arbejde hjemmefra i halvdelen af 2022, halveres transportfradraget fra cirka 11.000 til 5.500 kr.

Da kørselsfradraget har en skattemæssig værdi på cirka 26 procent, kan restskatten for 2022 beregnes til cirka 1.400 kr., hvis du ikke ændrer på forskudsopgørelsen.

Du kan selv regne på transportfradraget hos Skat.

Dit fradrag svarer til en tredjedel af renteudgifterne

Fradrag for renteudgifter har en værdi, der for de fleste svarer til ca. en tredjedel af dine renteudgifter. Hvis renteudgifterne på realkreditlånet fx er 15.000 kr. lavere end forventet, skal du betale ca. 5.000 kr. tilbage i restskat året efter.

Afgørende for, hvor skæv din forskudsopgørelse i givet fald bliver, afhænger af dine lån i boligen. Hvis du fx har et F-kort lån, der er blevet refinansieret, vil der  næppe være den store forskel i renteudgifterne. I den situation behøver du ikke nødvendigvis at ændre på forskudsopgørelsen.

Stor restskat ved refinansiering af F5-lån

Den største ændring i renteniveauet for rentetilpasningslån har fundet sted på F5-lånet, hvor renten siden april 2016 er faldet fra 0,75 til cirka minus 0,17 procent ved rentetilpasningen i april 2021.

For et lån på en million kroner falder renteudgiften derfor med ca. 11.000 kr. årligt. Bliver forskudsopgørelsen ikke ændret, er der udsigt til at skulle betale 3.500 kr. tilbage i restskat i 2023.

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse

  • Beregn dine renteudgifter. Find din aktuelle rente i netbank eller på din betalingsoversigt. Kontakt dit realkreditinstitut og/eller din bank, hvis du er i tvivl.
  • Gå på tastselv.skat.dk og log ind med dit NemID.
  • Klik på linket, der leder dig frem til din forskudsopgørelse.
  • Find felterne 481 (renteudgifter af gæld til pengeinstitutter) og 483 (renteudgifter af gæld til realkreditinstitutter).
  • Anfør dine rettelser alt efter, om du har rettelser til dine lån i banken eller til dine lån i realkreditselskabet.
  • Hvis I er to, der ejer boligen, skal du dividere renteudgifterne med to.
  • Klik på ”Beregn” i bunden af siden.
  • Tryk på ”Godkend” for at registrere dine ændringer.

De ændringer, du laver på forskudsopgørelsen, registreres med det samme hos SKAT og bliver derefter automatisk sendt til din arbejdsgiver.

Du kan se og rette din forskudsopgørelse i TastSelv. Forskudsopgørelsen for 2022 er klar 18. november 2021.