Hvornår kan jeg ændre min forskudsopgørelse for 2023?

Har dine renteudgifter ændret sig siden 2021, kommer du enten til at betale for meget eller for lidt i forskudsskat i 2023. Derfor kan det være en god idé at gå ind og ændre din forskudsopgørelse for 2023, når Skattestyrelsen åbner op for det 15. november 2022.

Er din bolig fx finansieret med et F5-lån, som bliver refinansieret pr. 1. januar 2023, vil dine renteudgifter være steget markant siden sidste refinansiering i 2018.

Det samme er tilfældet, hvis du har konverteret dit fastforrentede lån op i løbet af året - fx fra en rente på 1,5 procent til 4 procent.

Hvis du ikke ændrer renteudgifterne på forskudsopgørelsen, kommer du til at betale mere i forskudsskat end nødvendigt, men modtager først den for meget betalte skat retur i foråret 2024.

Forskudsopgørelse ved køb og salg af bolig

Har du købt bolig i 2022, bør du opgive dine forventede renteudgifter på forskudsopgørelsen for 2023.

Ved køb af en bolig til 3 millioner kr. finansieret med et fastforrentet lån og banklån som restfinansiering, udgør renteudgifterne første år ca. 156.000 kr. Den skattemæssige værdi af fradraget udgør ca. 52.000 kr. det første år svarende til cirka 4.400 kr. om måneden.

Samme princip gælder ved salg af bolig. Også i den situation bør du ændre på forskudsopgørelsen, så dine renteudgifter i 2023 svarer til dine faktiske renteudgifter.

Indtast renteændringer og undgå at betale for lidt eller for meget i skat i 2023

Vil du gerne have flere penge mellem hænderne her og nu, gælder det om at få indtastet de højere renteudgifter på forskudsoprørelsen for 2023. I modsat fald modtager du som nævnt først den for meget betalte skat tilbage i foråret 2024. 

Husk dog på, at du hverken kommer til at betale for meget eller lidt i skat. Den løbende skattebetaling i løbet af året er alene en forskudsskat, hvor Skattestyrelsen gør det samlede regnestykke op i starten af det efterfølgende år. Derefter får du penge tilbage, hvis du har betalt for meget i skat, eller en restskat, hvis du har betalt for lidt.

Du kan ændre forskudsopgørelsen for 2023 fra 15. november 2022 her.

Husk at ændre befordringsfradraget i forskudsopgørelsen

Forventer du at møde fysisk op på din arbejdsplads størstedelen af tiden i 2023, bør du få ændret dit transportfradrag, da du ellers risikerer at betale for meget i forskudsskat.

Har du fx 25 km til arbejde og regner med kun at arbejde hjemme én dag om ugen, bør du anføre cirka 176 arbejdsdage på forskudsopgørelsen. I eksemplet giver det et befordringsfradrag på ca 9.500 kr., hvilket svarer til en skattebesparelse på ca. 2.400 kr.

Du kan selv regne på transportfradraget hos Skat.

Dit fradrag svarer til en tredjedel af renteudgifterne

Fradrag for renteudgifter har en værdi, der for de fleste svarer til ca. en tredjedel af dine renteudgifter. Hvis renteudgifterne på realkreditlånet fx er 15.000 kr. højere end opgivet på forskudsopgørelsen, modtager du ca 5.000 kr. tilbage i overskydende skat året efter.

De stigende renter gør det elstra nødvendigt at ændre i forskudsopgørelsen. Fx er renten på et F3- og et F5-lån steget med cirka 3 procentpoint, hvilket give markant større renteudgifter i 2023.

For at få flere penge mellem hænderne i 2023, er det nødvendigt af få ændringerne skrevet ind i forskudsopgørelsen.

For et lån på en million kroner stiger renteudgiften fx med ca. 30.000 kr. årligt. Bliver forskudsopgørelsen ikke ændret, er der udsigt til at modtage ca. 10.000 kr. tilbage i overskydende skat - men først i foråret 2024.

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse

  • Beregn dine renteudgifter. Find din aktuelle rente i netbank eller på din betalingsoversigt. Kontakt dit realkreditinstitut og/eller din bank, hvis du er i tvivl.
  • Gå på tastselv.skat.dk og log ind med dit NemID.
  • Klik på linket, der leder dig frem til din forskudsopgørelse.
  • Find felterne 481 (renteudgifter af gæld til pengeinstitutter) og 483 (renteudgifter af gæld til realkreditinstitutter).
  • Anfør dine rettelser alt efter, om du har rettelser til dine lån i banken eller til dine lån i realkreditselskabet.
  • Hvis I er to, der ejer boligen, skal du dividere renteudgifterne med to.
  • Klik på ”Beregn” i bunden af siden.
  • Tryk på ”Godkend” for at registrere dine ændringer.

De ændringer, du laver på forskudsopgørelsen, registreres med det samme hos SKAT og bliver derefter automatisk sendt til din arbejdsgiver.

Du kan se og rette din forskudsopgørelse i TastSelv. Forskudsopgørelsen for 2023 er klar 15. november 2022.