Forskudsopgørelse ved køb og salg af bolig

Har du købt eller solgt bolig i 2023, bør du opgive dine forventede renteudgifter på forskudsopgørelsen for 2024, så dine renteudgifter i 2024 svarer til dine faktiske renteudgifter. Det sikrer, at du betaler den korrekte skat.

Hvornår kan jeg ændre min forskudsopgørelse for 2024?

Har dine renteudgifter ændret sig siden 2023, kommer du enten til at betale for meget eller for lidt i forskudsskat i 2024. Derfor kan det være en god idé at gå ind og ændre din forskudsopgørelse for 2024, når Skattestyrelsen åbner op for det 14. november 2023.

Er din bolig fx finansieret med et F5-lån, som bliver refinansieret pr. 1. januar 2024, vil dine renteudgifter være steget markant siden sidste refinansiering i 2019.

Det samme er tilfældet, hvis du har konverteret dit fastforrentede lån op i løbet af året - fx fra en rente på 1 procent til 5 procent.

Hvis du ikke ændrer renteudgifterne på forskudsopgørelsen, kommer du til at betale mere i forskudsskat end nødvendigt, men modtager først den for meget betalte skat retur i foråret 2025.

Husk at ændre befordringsfradrag i forskudsopgørelsen

Dit befordringsfradrag afhænger naturligvis af, hvor mange dage du møder op på dit job. Så forventer du, at du enten skal være en del mere eller mindre på din arbejdsplads i 2024 – fx hvis du får mere eller mindre hjemmearbejde – bør du ændre dit befordringsfradrag, da du ellers risikerer at betale for meget eller for lidt i forskudsskat.

Du kan selv regne på befordingsfradraget hos Skat.

Indtast renteændringer og undgå at betale for lidt eller for meget i skat i 2024

Vil du gerne have flere penge mellem hænderne her og nu, gælder det om at få indtastet de højere renteudgifter på forskudsopgørelsen for 2024. I modsat fald modtager du som nævnt først den for meget betalte skat tilbage i foråret 2025. 

Husk dog på, at du hverken kommer til at betale for meget eller lidt i skat. Den løbende skattebetaling i løbet af året er alene en forskudsskat, hvor Skattestyrelsen gør det samlede regnestykke op i starten af det efterfølgende år. Derefter får du penge tilbage, hvis du har betalt for meget i skat, eller en restskat, hvis du har betalt for lidt.

Du kan ændre forskudsopgørelsen for 2024 fra 14. november 2023 her

Se, hvad du skal betale i grundskyld og ejendomsværdiskat i 2024

På din forskudsopgørelse for 2024 kan du se den foreløbige ejendomsvurdering for 2022, og hvor meget du skal betale i grundskyld og ejendomsværdiskat i 2024 på baggrund af vurderingen.

Du kan også se det anslåede indefrysningsbeløb, hvis din boligskat er steget, og vælge, om du ønsker at indefryse stigningerne i grundskylden og ejendomsværdiskat, eller ej.

Vælg rubrik 651.

 

Dit fradrag svarer til en tredjedel af renteudgifterne

Fradrag for renteudgifter har en værdi, der for de fleste svarer til ca. en tredjedel af dine renteudgifter. Hvis renteudgifterne på realkreditlånet fx er 15.000 kr. højere end opgivet på forskudsopgørelsen, modtager du ca 5.000 kr. tilbage i overskydende skat året efter.

Hvis du i stedet vil have flere penge mellem hænderne i 2024, er det nødvendigt af skrive ændringerne ind i forskudsopgørelsen.

Sådan ændrer du din forskudsopgørelse

  • Beregn dine renteudgifter. Find din aktuelle rente i netbank eller på din betalingsoversigt. Kontakt dit realkreditinstitut og/eller din bank, hvis du er i tvivl.
  • Gå på tastselv.skat.dk og log ind med MitID.
  • Klik på linket, der leder dig frem til din forskudsopgørelse.
  • Find felterne 481 (renteudgifter til banker...) og 483 (renteudgifter og bidrag til realkreditinstitutter...).
  • Anfør dine rettelser alt efter, om du har rettelser til dine lån i banken eller til dine lån i realkreditselskabet.
  • Hvis I er to, der ejer boligen, skal du dividere renteudgifterne med to.
  • Klik på ”Beregn” i bunden af siden.
  • Tryk på ”Godkend” for at registrere dine ændringer.

De ændringer, du laver på forskudsopgørelsen, registreres med det samme hos SKAT og bliver derefter automatisk sendt til din arbejdsgiver.

Du kan se og rette din forskudsopgørelse i TastSelv. Forskudsopgørelsen for 2024 er klar 14. november 2023.