Fra 2008 til 2014 blev der i 1. kvartal hver år anmeldt flere end 10.000 indbrud i boliger. I 1. kvartal 2021 blev der anmeldt 3.294 indbrud - det laveste antal i årets første tre måneder siden i hvert fald 1979 og et fald på 40 procent i forhold til samme periode sidste år.

Dermed fortsætter faldet i antal indbrud. Der er blevet anmeldt færre indbrud år for år siden 2011, og specielt i 2019 og 2020 har der været et stort fald. I 2020 blev der anmeldt det laveste antal indbrud i danske huse, lejligheder og sommerhuse siden 1977, viser opgørelser fra Danmarks Statistik.

Corona giver færre indbrud

I 2020 og i 1. kvartal 2021 har corona-pandemien hjulpet ekstra med til færre indbrud. Mange arbejder hjemme og holder ferie tæt på hjemmet, og indbrudstyve ønsker ikke at begå indbrud, når beboerne er hjemme eller møde naboer eller forbipasserende.

- Corona-tiden har vist, at vi kan stå sammen og hjælpe hinanden. Men selvom mange af os nu vender tilbage til kontoret, begynder til fritidsaktiviteter og tager hjemmefra i aftentimerne, tror vi på, at vi med en fælles indsats og ved at kigge grundigt på vores vaner og sikringen af vores bolig fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren.

Få gratis råd mod indbrud af indbrudsekspert

- Alle grundejerforeninger og nabolag har mulighed for at få besøg af en Bo trygt-indbrudsekspert, som kan give gode råd om, hvordan man bedst sikrer sin bolig mod indbrud og hjælper hinanden i kvarteret. Besøget er gratis og kan bestilles på botrygt.dk, og jeg håber, at rigtig mange vil benytte sig af det, så vi kan holde fast i de lave indbrudstal fremover, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt!, hvis mål er at reducere antallet at indbrud i private hjem og øge danskernes tryghed.

Gem haveredskaber og pas på med at få leveret varer til døren

Bo trygt! opfordrer også til ikke at lade haveredskaber og værktøj stå frit fremme, da de kan bruges til at begå indbrud - hvis de står i skuret, er det bedst at aflåse det med en solid hængelås. Og så skal du passe på med ikke at få leveret varer til døren, hvis du ikke er hjemme.

- Selvom fragtfirmaerne gerne sætter varerne på trappestenen, når du ikke er hjemme, bør du tænke dig om en ekstra gang, inden du benytter dig af det. Varerne kan sende et signal om, at huset står tomt. Få i stedet leveret dine pakker et andet sted eller få naboen til at tage imod, hvis du ikke er hjemme, råder Britt Wendelboe.

Stop indbrud før det sker

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Få gode råd mod indbrud på Bo trygt!

Der sker flere end tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande pr. indbygger, og tanken om indbrud i eget hjem gør hver fjerde dansker utryg.

Derfor står TrygFonden og Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd (DKR) bag indsatsen Bo trygt!, hvor målet er at reducere antallet af indbrud i private hjem fra over 29.000 til under 10.000 om året.

Kun hvert 12. hus i Danmark er godt eller meget godt sikret mod indbrud, mens to tredjedele af husenes sikringsniveau vurderes som meget usikker eller mindre sikker.

Få gode råd til, hvordan du let sikrer dit hus mod indbrud på botrygt.dk

Stort fald i indbrud i Odder, Dragør og Allerød

Fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021 blev der anmeldt færre indbrud i boliger i 80 kommuner, mens der var flere indbrud i 11 kommuner. I 7 kommuner var der præcis samme antal indbrud.

Der blev ingen indbrud anmeldt på Ærø og Læsø, men der blot var et indbrud i boliger på Bornholm, Fanø og Samsø.

Det største procentmæssige fald sket i Odder, hvor der blev anmeldt 4 indbrud i 1. kvartal 2021 mod 30 indbrud i 1. kvartal 2020. I Dragør Kommune faldt antallet af indbrud i boliger fra 36 til 108, mens det gik ned fra 39 til 9 i Allerød Kommune.

Flere indbrud i Kalundborg og 10 andre kommuner

I Kalundborg Kommune blev der omvendt anmeldt en del flere indbrud - i 1. kvartal 2020 var der 21 mod 39 indbrud i 1. kvartal 2021. Også i Nordfyns, Holstebro, Rødovre, Frederiksberg, Herlev, Langeland, Brønderslev, Guldborgsund, Haderslev og Sønderborg Kommuner var der flere indbrud i perioden.

Se indbrud i din kommune

På Videncentret Bolius' Danmarkskort herunder kan du se udviklingen i anmeldte indbrud i boliger i alle danske kommuner siden 2008 og frem til og med 1. kvartal 2021. Klik på din kommune på kortet og se antallet af indbrud i din kommune.

Farven på kortet angiver, hvor mange indbrud der er i forhold til antallet af husstande i 1. kvartal 2021, så du kan se, hvor der er forholdsvist flest og færrest indbrud. Jo mørkere farven er på kortet, jo flere indbrud er der pr. husstand.

Når du klikker på en kommune, kan du bla. se, hvornår der har været flest og færrest indbrud, hvordan kommunen er placeret i forhold til landsgennemsnittet, og hvilken præcis placering kommunen har på listen ud af de i alt 98 danske kommuner.

Færrest indbrud pr. husstand
Flest indbrud pr. husstand
 
 
 
 
 

Top 10: Kommuner med flest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2021

 1. Rødovre
 2. Hørsholm
 3. Hvidovre
 4. Nordfyns
 5. Gentofte
 6. Vallensbæk
 7. Herlev
 8. Solrød
 9. Faxe
 10. Guldborgsund

Bund 10: Kommuner med færrest indbrud i forhold til antal husstande 1. kvartal 2021

 1. Læsø
 2. Ærø
 3. Bornholm
 4. Lemvig
 5. Hjørring
 6. Odder
 7. Jammerbugt
 8. Samsø
 9. Thisted
 10. Mariagerfjord

'4 trin: Sådan sikrer du din bolig mod indbrud'

Færre indbrud i alle regioner

I alle fem danske regioner har indbrudstyvene taget det mere roligt i 1. kvartal 2021 end samme periode året før godt hjulpet på vej af corona-epidemien. Faldet i indbrud har været størst i Jylland og mindst i hovedstaden og den øvrige del af Sjælland.

Her kan du se anmeldte indbrud i 1. kvartal 2021 i de fem regioner. I parentes fald i procent i forhold til 1. kvartal 2020.

 • Nordjylland: 185 (-49,3 %)
 • Midtjylland: 722 (-47,1 %)
 • Syddanmark: 650 (-41,0 %)
 • Sjælland: 590 (-36,6 %)
 • Hovedstaden: 1.141 (-33,7 %)