Det kan være fristende at give slip og lade vandet, når man står i brusebadet. Og det kan faktisk betale sig rent økonomisk.

29 % af vandforbruget i private hjem går ifølge DANVA til toiletskyl. Det svarer til, at en person i gennemsnit bruger 10.690 liter vand om året på at skylle ud efter toiletbesøg, hvilket giver en besparelse på 759 kr. beregnet ud fra den gennemsnitlige vandpris i 2019 på 7,1 øre pr. liter. 

Så der er penge at hente ved at nedsætte vandforbruget på toiletskyl – der findes dog andre metoder, der sparer dig flere penge end at tisse i badet, haven eller andre 'naturlige' steder.

Spar penge på at tisse i badet

Hvor meget du konkret sparer afhænger bl.a. af, hvilket vandværk du har, da priserne kan svinge meget. Du kan tjekke vandpriserne for dit vandværk på DANVA's danmarkskort

Landsgennemsnittet var i 2019 på 7,1 øre pr. liter inkl. afgifter. Det vil sige, at hvis du har et nyt toilet med et lille skyl på 3 liter, vil du ud fra den gennemsnitlige pris på vand spare 21,3 øre pr. gang, du tisser i badet i stedet for at bruge et toiletskyl. På årsplan giver det en besparelse på 78 kr., hvis du hver dag tisser én gang i brusebadet i stedet for i toilettet.

Det er dog vigtigt i den sammenhæng, at du ikke opholder dig længere tid i brusebadet pga. tisseriet, da det varme vand fra bruseren er dyrere end det kolde vand fra toilettet. Varmt vand koster ca. 60 procent mere ned koldt vand.

Ved at tisse i badet sparer du desuden (måske) penge på toiletpapir, ligesom du hjælper miljøet ved at bruge mindre vand. 

Skal du bruge det lille eller store skyl?

Besparelsen er selvfølgelig større, hvis du:

  1. Bruger det store skyl, når du har tisset.
  2. Har et gammelt toilet.
  3. Har en vandpris, der er dyrere end gennemsnittet.
  4. Oftere undlader at skylle ud. Hvis du konsekvent bruger det lille skyl, kan du skade afløbet, så sørg for at bruge det store en gang imellem.

Hvis du synes, det er klamt at tisse i badet, er der heldigvis andre metoder til at spare penge på toiletskyl. Lad fx være med at skylle ud, hvis du kun har tisset, eller lad være med at putte snotpapir, vatpinde og lignende i toilettet, som derefter skal skylles ud. 

Hvert skyl, du kan spare væk, giver dig med andre ord en besparelse. 

Tis eller vand som ressource?

Fru Grøn: Det er hygiejnisk ok at tisse i badet

Ifølge rengøringsekspert, Fru Grøn, er der intet uhygiejnisk i at tisse i brusebadet. Især ikke, hvis du tisser i starten af dit bad, så du sikrer, at urinrester på dig selv og i brusebadet skylles væk. 

Får du ikke skyllet det hele væk, kan der opstå lugtgener efterfølgende, men der er ikke risiko for at skade brusekabinen eller afløbet. Der er kun en lille risiko for, at urinen smitter af på fuger og lignende, men det vil en normal rengøring af brusenichen klare. 

Urin i haven gøder dine planter

Det er også muligt at spare penge på vandforbruget ved at tisse i haven; fx op ad hækken eller i plantebedet. I haven er der endvidere den fordel, at der er gødning i urin, så dit tis faktisk kan få planterne til at gro bedre.

Urin indeholder dog en forholdsvis stærk koncentration af kvælstof, så tis ikke det samme sted hver gang – og helst ikke i områder, hvor der vokser mad.