Middagsretten står og simrer, og den mangler bare lige den sidste velsmag. I stedet for at hente bakken med svampe fra køleskabet høster du da bare lidt frisk champignon fra vindueskarmen. Det er nemt at komme i gang med at dyrke hjemmelavede svampe med denne guide.

Hvilke svampe kan du dyrke derhjemme?

Hvis du er nybegynder, er det lettest at starte med den klassiske, hvide champignon eller den brunlige østershat, der begge gør sig godt i gryderetter eller cremede pastaretter. Lidt sværere er det at kaste sig ud i den populære og delikate kantarel, der også i naturen er forholdsvis sjælden at finde. 

Der er ikke en decideret svampesæson, så du kan faktisk dyrke og høste svampene året rundt.

Hvordan kommer du i gang med at dyrke svampe?

Når du skal i gang med at dyrke dine egne svampe, har du grundlæggende brug for to ting: mycelium og et vækstmedie. 

Mycelium er svampens underjordiske del – et netværk af tynde tråde – mens et vækstmedie eller substrat er den del, som svampen skal gro i. Det kan for eksempel være jord, halm eller endda kaffegrums fra morgenkaffen.

Du kan købe færdige grosæt med mycelium – typisk en lille plasticspand – hvor du bare skal tilføje et vækstmedie. Men du kan også sagtens selv lave det fra bunden.

Desinficer grosættet før du går i gang

En af de vigtigste forholdsregler, når du vil dyrke dine egne spiselige svampe, er god hygiejne og renhed omkring svampen. Ellers risikerer du, at der kan vokse andre organismer i dit vækstmedie, for eksempel giftige svampe.

Derfor skal du sørge for, at selve grosættet er desinficeret, inden du går i gang – fx ved at hælde kogende vand ud over plasticspanden. Derudover skal vækstmediet være rent, så der ikke sniger sig fremmede mikroorganismer ind sammen med svampen.

Det betyder i praksis, at hvis du vil anvende jord, skal du opvarme det til over 100 grader. Derfor er det nemmest at bruge kaffegrums, da det i sagens natur allerede har været kogt. Og bare rolig, dine svampe kommer ikke til at smage af kaffe.

Grosæt til svampe: Sådan gør du

Hvis du vil lave dit eget grosæt til spiselige svampe fra bunden, kan du følge denne guide:

  1. Vælg, hvilken type svamp du gerne vil dyrke, og køb mycelium fra den svamp. Du kan købe det på mange hjemmesider, søg fx på ’champignon mycelium’ på Google.
  2. Bland myceliet med vækstmediet – fx kaffegrums – i en plasticpose og sørg for at fugte det godt. Det er vigtigt, at blandingen vokser under mørke forhold i starten, så brug fx en sort plasticpose.
  3. Placér grosættet et sted, hvor der altid er omkring 20 grader. Det kan fx være i et minidrivhus i en vindueskarm, hvor der ikke er direkte sollys.
  4. Hvis alt går vel, vil der i løbet af 2-3 uger begynde at vokse svampe i posen. Det gør ikke noget, at svampene vokser ud af posen, du kan endda hjælpe det på vej ved at klippe et hul i posen i løbet af et par uger.
  5. Det gør ikke noget, hvis svampene får lys, når de begynder at vokse, de kan bare tage lidt farve, men det går ikke ud over smagen.
  6. Høst svampene efter ca. tre uger.