Fakta om erantis

  • På engelsk kaldes erantis winter aconite, mens den i Danmark kendes som erantis, have-erantis eller vinterblomme.
  • Blomstrer fra januar til april.
  • Erantis vokser vildt i den danske natur, men er særligt eftertragtet i haven på grund af sine tidlige, gule blomster.

Hvad er erantis?

Sammen med vintergækker er erantis, Eranthis hyemalis, en af de tidligste forårsblomster, du kan plante i din have, og allerede fra januar breder de sig som et lysende, gult tæppe. Den lave knoldplante bliver mellem 5-15 centimeter høj, og tilhører ranunkelfamilien, hvor også anemoner og juleroser er medlemmer.

Erantis har gule, skålformede blomster, der dannes af seks gyldne blade, som sidder på en grøn krave af kransstillede blade. Stilken er kraftig og grøn, og blomsterne har en sart duft, som lokker tidlige insekter til haven.

Den lille forårsbebuder er god at plante som bunddække i haven, for den lange blomstring fra januar til april holder ukrudtstrykket nede i plæner og bede. Efter blomstringen står de grønne blade tilbage på stilkene og fungerer fortsat som bunddække, mens de samler næring til næste års blomstring.

Hvordan planter du erantis fra løg?

Erantis er flerårig, og skal derfor ikke plantes hver havesæson, for på samme måde som vintergækker spirer de igen hvert forår. De gule erantis trives bedst i halvskygge eller vandrende skygge, og lægges knoldene i porøs jord, vokser planterne sig lettere store og har bedre forudsætninger for at danne frø.

Løgene fra erantis er sorte, runde knolde, som lægges i jorden fra september til oktober. Når du køber erantis som løg, kan du med fordel lægge dem i vand, før de plantes. Det hydrerer løgene, så de lettere får fat, når de sættes.

Sådan lægger du knoldene

  • Lav en fordybning i jorden på 3-5 centimeter.
  • Sæt knolden i jorden og dæk den efterfølgende med jord.
  • Tryk jorden let sammen efter sætning.

Når du lægger knolde fra erantis, skal planteafstanden være 8-10 centimeter.

Så erantis fra frø

Hvis ikke du lægger knolde fra erantis i efteråret, kan du samle dine egne frø fra planterne i maj. Du skal så frø fra erantis, så snart de er samlet, og det er afgørende, at frøene høstes, mens de stadig er grønne.

Frøene samler sig i kapsler lige over de visne blomsterhoveder. Høst frøene og lad dem tørre på en tallerken inden for i et par dage, så de nemmere kan tages ud af frøstandene.

Ved såning rives jorden let, hvorefter frøene drysses ud på jordstykket. Riv jorden igen efterfølgende, så alle frøene dækkes, og vand afslutningsvist. Vær opmærksom på at luge ukrudt væk, så de nye planter har de bedste betingelser for at skyde.

Udviklingen fra frø til blomst tager lang tid, og det er ikke ualmindeligt, at der går op mod fem år, før frøene har udviklet sig til blomstrende knolde. 

Pasning og pleje

Forårsblomster som vintergækker og erantis er nogle af de nemmeste planter i haven. Helt uden pasning dukker de op af den sorte jord år efter år, mens alt andet stadig ligger i dvale. Erantis kræver hverken vanding eller gødning, for planten passer sig selv, fra den skyder frem, til den afblomstrer sidst på foråret.

Det kan dog være en fordel at luge omkring planterne, hvis de er nyplantede. Det forhindrer, at ukrudtet kvæler de unge planter, som endnu ikke er særligt stærke.

Formering og deling af erantis

Formering af erantis kan både gøres gennem frø og yngleknolde, men den hurtigste måde at få flere erantis i haven på er ved deling i foråret. Delingen kan både gøres under og efter blomstringen ved, at knoldene graves op af jorden. Løgene, der vokser uden på hinanden, brækkes forsigtigt af og sættes i jorden igen efterfølgende.

Du kan også flytte erantis i foråret, hvis du synes, der skal spredes forårstegn nye steder i haven.

Find erantis i naturen

Det er ikke kun i haven, erantis trives. Eranthis hyemalis, der stammer fra Centraleuropa, vokser vildt i store dele af Europa, blandt andet i Frankrig, Italien og på Balkan. I den danske natur spirer den også frem, og særligt under hække, træer og buske kan den findes.

I Mellemøsten skyder en anden art af erantis op, Eranthis cilicica, som ligner den europæiske meget. Det, der adskiller de to arter, er, at cilicica har smallere blade og større blomster. Eranthis cilicica findes i bjergskovene i Irak, Afghanistan og den østlige del af Tyrkiet.

Er erantis giftig?

Selvom den gule forårsblomst ser uskyldig ud, er erantis faktisk giftig for både mennesker og dyr. Hele planten er giftig, og symptomerne på forgiftning er blandt andet opkast, diarré og utilpashed.