Sådan fjerner du dårlig lugt i vaskemaskinen

Er du en af de mange, der har problemer med en vaskemaskine, der lugter? Se her, hvordan du får vaskemaskinen lugtfri igen.

Vaskemaskinen kan lugte surt og jordslået

Vaskemaskinen kommer til at lugte surt og jordslået, hvis der sidder snavs og bakterier i den. For at fjerne lugten, skal vaskemaskinen gøres grundigt rent.

- Da jeg var ansat i Forbrugerstyrelsen, lavede vi flere forsøg for at finde ud af, hvordan man kunne fjerne den sure lugt i en vaskemaskine. Vi fandt ud af, at for at rengøre en vaskemaskine, der lugter, skal man bruge et maskinopvaskemiddel med klor. I dag kan man kun få et produkt med klor "Shine Maskinopvask", som kan købes i Føtex, A-Z og Bilka, fortæller Inge Norus, ernærings- og husholdningsøkonom og tidligere daglig leder af Forbrugerstyrelsens Hotline.

Hun påpeger, at det skal være et produkt med klor ellers er det omsonst.

- Jeg ved også, at Danlind, som producerer vaske- og rengøringsmidler, har lavet et rengøringspulver til vaskemaskiner "Klorrens til vaskemaskiner", som også kan fås i Føtex og Bilka. Men det har jeg aldrig selv prøvet, siger Inge Norus.

SE OGSÅ: Sådan rengør du radiatoren

Brug brun sæbe til at rense maskine og vandlås

Michael Rene Jensen, fødevarekandidat ved Professionshøjskolen Metropol, det tidligere Suhr's Seminarium anbefaler brun sæbe til at rense vaskemaskinen.

- Vask vaskemaskinen igennem med brun sæbe, hvis der sidder fedt i maskinen og vandlåsen. Brun sæbe har den samme effekt som klor, og brun sæbe virker hver gang. Men husk at vaske maskinen igennem uden sæbe bagefter, siger han.

Afkalk vaskemaskinen

Er vaskemaskinen tilkalket, kan der gemme sig mere snavs, fortæller Michael Rene Jensen.

- Inden du renser vaskemaskinen, skal den derfor afkalkes. Brug en mild citronsyre. En børnefamilie, der vasker rigtig meget, skal afkalke vaskemaskinen ca. en gang om måneden, anbefaler han.

Få en autoriseret til at sætte vaskemaskinen op

Hvis det stadig lugter, efter du har afkalket og renset vaskemaskinen, skal du tjekke om vaskemaskinen er sat ordentlig op.- Folk har også nogen gange fået installeret deres vaskemaskine for billigt. Har lige en kammerat, der har sat den op. Det betyder, at vandlåsen ikke altid er korrekt monteret, siger Michael Rene Jensen.

 

Inge Norus og Forbrugerrådet anbefaler denne kur, hvis din vaskemaskine lugter surt og råddent.

 

  1. Start med at vaske tre gange ved 60 grader med en halv deciliter maskinopvaskemiddel med klor. Efter hver vask skal du tømme trevlesien, som kan stoppe til undervejs.
  2. Vask en gang ved 60 grader uden vaskemiddel for at skylle klorresterne ud.
  3. Derefter skal du vaske tre gange ved 60 grader med ½ dl eller 30 gram citronsyre pr. gang.
  4. Slut af med et skylleprogram eller en 60 graders vask for at komme af med mere belægning.

Alle vaske er UDEN tøj.

Kilde: Inge Norus og Forbrugerrådet

Annonce
Annonce

Bolius - et helejet Realdania selskab