I perioder med tørke kommer havens plante- og dyreliv på prøve - og det samme gør du som haveejer.

Mange danske haver rummer et rigt dyreliv, som spænder over alt fra pindsvin og fugle til ræve, skrubtudser og forskellige insekter, og derfor tror mange, at en tørke kan blive dyrenes endeligt. Men sådan forholder det sig ikke helt.

Dyr kan overleve tørke

Det er korrekt, at havens dyr får en del af deres væske fra den føde, de indtager. Men om natten kan dyrene bl.a. få væde igennem græstæppet, der ofte bliver fugtigt af dug, også i en periode med tørke. Dyrene kan med andre ord normalt få væske, selvom det ikke har regnet i et stykke tid.

Men under en længerevarende tørke kan visse dyrearter få det svært uden vand.

Dyr og insekter vil elske et fuglebad

Du kan hjælpe fugle og insekter ved at stille et fuglebad på jorden i haven. Det vil særligt hjælpe de uerfarne dyreunger. Fyld badet med friskt vand hver dag, for når fugle og andre dyr vænner sig til, at der er vand, vil de vende tilbage.

Har fuglebadet en vis højde, kan fx pindsvin og padder dog ikke få gavn af vandet. Derfor er det også en god idé at fylde fx underskålen fra en potte med vand og stille den på jord, plæne eller fliser, så disse dyr også kan slukke tørsten.

Fuglebade og vand i jordhøjde kan du placere flere steder i haven – og gerne på områder, hvor du selv får mulighed for at nyde dyrenes tilstedeværelse.

Hjælp dyrene med en vildere have

Ifølge Dyrenes Beskyttelse udgør en have ryddet for vild natur en større trussel mod havens dyreliv end vandmangel.

Derfor anbefales det, at du lader de vilde planter vokse i bedene, så insekter og dyr som solsorten, pindsvinet og skrubtudsen, får de bedst mulige levevilkår.