Sådan klarer du kalken på badeværelset

Eddike og citronsyre er effektivt til at fjerne kalken på badeværelset. Men pas på, ikke alle materialer tåler de sure midler.

Afkalkning af fliserSelv et spritnyt badeværelse kan på kort tid komme til at se kedeligt ud, hvis du ikke tager kampen op mod kalken. Men du behøver ikke at ty til stærke rengøringsmidler. Kalk på håndvask, toilet og brusekabine kan fjernes med helt almindelig husholdningseddike eller citronsyre.

- Eddike og citronsyre er de mest miljøvenlige midler til at afkalke badeværelset, siger miljøkonsulent Hanne Svenningsen fra Informationscentret for Miljø og Sundhed.

Selv sejlivede kalkrande kan klares med eddike. Hvis du lægger nogle lag toiletpapir på kalken, hælder eddiken på, og lade syren virke et stykke tid.

LÆS OGSÅ: Gør badeværelset hovedrent - sådan

Eddikesyre er mere effektivt mod kalk end eddike

Også rengøringsekspert Joan Krøyer Buch fra Sorø Husholdningsskole anbefaler eddike, eddikesyre og citronsyre til afkalkning. Hun fraråder, at du bruger andre afkalkningsmidler, som er fyldt med tilsætningsstoffer, der er skadelige både for sundheden og miljøet.

- Eddike er fint til den daglige rengøring af toilettet, men hvis du kun gør rent én gang om ugen, så er det lettere at bruge eddikesyre. Før du bruger syren, er det vigtigt at affedte overfladen med et universalrengøringsmiddel, råder Joan Krøyer Buch.

Hun pointerer, at jo mere kalk der er, jo kraftigere koncentrationen af eddikesyre er det nødvendigt at bruge, hvis kalken skal være let at få af. Normalt er en 18 procent eddikesyre fin til det meste. Den kan bruges, som den er, til kalkrande og i toilettet. Mens den kan fortyndes, hvis den f.eks. skal bruges på fliser, som ikke er særligt tilkalkede.

LÆS OGSÅ: Kalk i drikkevandet

Tåler syren i eddikesyre, citronsyre og andre former for kalkfjerner:

 • Håndvaske og toiletter af porcelæn.

 • Fliser og klinker, men ikke fugerne imellem.

 • Nogle vandhaner og armaturer, men ikke alle.

 • Brusekabiner af polystyren.

 • Badekar og håndvaske af akryl og quaryl (en blanding af akryl og kvarts).

 • Granit.

 • Glas.

Tåler ikke syre:

 • Marmor, skifer og andre natursten.

 • Terrazzo.

 • Emaljerede overflader, f.eks. i badekar.

 • Fuger mellem fliser og gulvklinker.

Kilde: Forbrug.dk

Tør badet af efter brug

Både Joan Krøyer Buch og Hanne Svenningsen pointerer, at det mest miljøvenlige er at forebygge kalkproblemerne ved at tørre badet af, hver gang det har været brugt.

- Vi fik nyt badeværelse for tre år siden, og det har ikke været nødvendigt at kalke af endnu, fordi vi svabrer overfladerne af, tørrer dem med et håndklæde og åbner vinduet, hver gang vi har været i bad, fortæller Joan Krøyer Buch.

LÆS OGSÅ: Få oldfruens vidunderblanding til ren brusekabine

Skyl fuger med vand, før du afkalker fliser

Fliserne er et særligt problem, når kalken skal af. For fugerne mellem fliserne kan ikke tåle eddike og andre former for syre. Du kan klare problemet ved at skylle fugerne, så de bliver mættet med vand. Så kan de ikke opsuge syren.

Fjern kalk fra fliser sådan:

 1. Lav en blanding af 2 dl opvaskemiddel og 1 dl eddike eller 1/4 dl eddikesyre.
 2. Løsn kalken med en skuresvamp.
 3. Skyl med vand, og tør efter med en blød klud.

Brug knofedt til snavs i fugerne 

Til snavs i fugerne, mener Joan Krøyer Buch, at den bedste løsning er: Universalrengøring, en skuresvamp og en god portion knofedt.

Det burde være nok til den almindelige rengøring. Men hvis der er meget skimmelvækst, kan det være nødvendigt at bruge Rodalon.

- Skimmelvækst er tegn på, at der trænger til at blive luftet mere ud på badeværelset, pointerer Joan Krøyer Buch.

LÆS PGSÅ: Fuger i badeværelset

Terrazzo, marmor og emalje tåler ikke syre

Heller ikke emaljerede overflader, terrazzo og marmor tåler eddike og citronsyre.

Men på steder, hvor de er særligt slemme kalkrande, f.eks. ved overgangen til afløb og lignende steder, kan det være nødvendigt med en forsigtig afkalkning. Joan Krøyer Buch anbefaler følgende fremgangsmåde:

 1. Affedt først overfladen med universalrengøring.

 2. Sørg for at overfladen er mættet godt med vand, så den ikke kan opsuge syren.

 3. Afkalk med en svag opløsning af eddike eller citronsyre.

 4. Skyl grundigt bagefter.

 5. Slut af med at vaske overfladen med sæbespåner, så materialet kan blive fedtet ind igen.

'Badevaner: Sådan bader danskerne'

Vi besvarer spørgsmål bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab