Når du skal kløve brænde, er det først og fremmest vigtigt, at du har det rigtige fodtøj på. Brug et par sikkerhedssko med jernsnude. På den måde flækker du ikke en tå, hvis du ved et uheld rammer din fod. Lad være med at kløve brænde i gummisko, sandaler eller lignende.

Det er også vigtigt, at du står rigtigt. Det hjælper dig til at arbejde mere effektivt, og minimerer risikoen for, at du kommer til skade under kløvningen.

Stil dig et stykke tilbage fra stubben. Ikke så langt, at du ikke kan nå, men dog så langt tilbage, at øksen rammer jorden, hvis du rammer ved siden - og ikke dine ben eller fødder.

Når du kløver, skal du holde godt fat i øksen med begge hænder. Hvis du er højrehåndet, skal du have højre hånd nederst på økseskaftet og venstre hånd ved øksehovedet. Hvis du er venstrehåndet, er det selvfølgelig lige omvendt. Løft øksen over hovedet, og lad armen ved øksehovedet glide ned af skaftet, mens du lader øksen falde ned på brændestykket. 

Du kan se naturvejleder Henrik Jørgensen fra Naturstyrelsen kløve brænde i videoen herunder.

Kløv i den rigtige retning

De fleste træsorter kløves nemmest fra toppen og ned mod bunden. Du kan finde den rigtige retning ved at se på træets knaster. Rundt om knasterne er der såkaldte “kineserskæg”, og de vender altid nedad. På den måde kan du se, hvordan en stub skal vende, når du svinger øksen. “Kineserskæg” skal altså pege ned mod jorden.

  • Bøg og andre løvtræssorter samt gran er nemmest at flække fra top mod bund.
  • Med eg og elm er det lige omvendt. Disse sorter er nemmest at kløve fra bund mod top.

Hvor mange gange skal træet flækkes?

Kort sagt: Så mange gange, du orker. Jo flere gange, du flækker træet, jo større brandværdi vil du få ud af træet. Desuden tørrer brændet også hurtigere, hvis det er flækket i mindre stykker.

Vælg den rigtige økse til brændekløvning

Halvdelen af arbejdet er som bekendt værktøjet. Derfor skal du vælge den rigtige slags økse, når du kløver brænde. Det vil spare dig for at bruge unødige kræfter, og du vil kunne arbejde mere effektivt.

En god flækøkse har en bred kile, som “slår” brændet til side. Hvis du bruger en økse med en smal kile, vil du ofte opleve, at den sætter sig fast i træet i stedet for at flække det.

Brug en kile til at flække genstridigt brænde

Hvis du står med et stykke brænde med en stor diameter eller brænde, der har mange knaster, kan du bruge en kile til at flække det genstridige brænde.

Sådan gør du:

  • Sav et lille snit i toppen af brændestykket, så det er nemmere at sætte kilen fast i træet.
  • Sæt kilen fast i snittet
  • Tag øksen og slå på kilen indtil træet flækker
  • Hvis det er et rigtig stort stykke brænde, kan det være nødvendigt at gentage processen.

Få dit økseskaft til at holde længere

Når du kløver brænde, får dit økseskaft en del knubs. Hvis du ikke rammer brændestykkerne lige på hver gang, vil det især slide på den del af skaftet, der er lige under øksehovedet. 

Du kan bruge disse to råd til at forlænge skaftets levetid:

  • Bind gaffertape på den øverste del af økseskaftet, så du slider på tapen i stedet for økseskaftet. 
  • Bind en gammel cykelslange om skaftet, så du slider på den i stedet.