Fra sidst i oktober og ind i november er det optimale tidspunkt at plante ny hæk på, da jordtemperaturen er høj og vejret fugtigt. Det gælder især, hvis du planlægger at plante hækplanter i potter. Stedsegrønne hække kan du dog med fordel plante allerede i september.

Sådan planter du hæk:

1. Vælg en hæk. De mest almindelige er liguster, bøgehæk, avnbøg og stedsegrønne hække som fx buksbom og taks. 

2. Find ud af, hvor hækken skal være. Afmærk med pinde og snor, og mål længden på den samlede hæk op.

3. Køb færdige hækplanter i potter i dit havecenter eller på en planteskole. Regn med ca. ni planter til to meter hæk. Det giver en jævn og uigennemtrængelig hæk. Vent med at plante udækkede hækplanter, altså hækplanter hvor rødderne ikke er i potte, men er spæde og fri for jord, til slutningen af november.

4. Grav en rende, der hvor du har bestemt dig for, at hækken skal være. Grav ca. 30 cm ned. 

5. Placér hækplanterne (uden plastikpotte) i renden. Regn med ca. ni styk til to meter hæk.

6. Dæk planternes klump til med jord. Hvis jorden, du har gravet op, er lerholdig eller gruset, skal du ikke bruge den. Erstat den med god, let muldjord, som du kan købe.

7. Dæk kun renden med planterne 90 % til, så vandet ikke render af, når du vander. Vand i renden, hvis det er en tør periode  og vand evt. igen senere - vurdér det ved at kigge på, hvor hurtigt vandet trænger ned i jorden, jorden må ikke svømme. Er det en fugtig periode, kan du blot dække renden og planternes rødder 100 procent til.

8. Klip ikke hækken i toppen, før den har nået den endelige højde, som du ønsker hækken skal have. Men klip den endelig til i siderne.

9. Hold øje med hækken til foråret, da især de løvfældende hække (bøg og avnbøg) kan have brug for ekstra vanding. Kig på bladene - hvis de krøller, mangler de vand. Stik fingeren i jorden - virker den fugtig, er den fin. Er den tør og hård, skal du vande.

Podcast: Mig og min have

Episode 8: Hæk og busk

Hækken er ærkedansk. De findes i stort set alle danske haver og varierer i form, farve og funktion. Vi tager temperaturen på danskernes hække og buske anno 2019 og giver tips til, hvordan du kan tænke ud af boksen, når du skal vælge nyt, hvordan du plejer det eksisterende, og hvordan du kan bruge hække og buske til mere end bare at omkranse din have.

Hør alle afsnit samt få de nyeste via Apple Podcasts eller TuneIn.

Alle afsnit