Du kan spare tusindvis kroner, når du køber dyre forbrugsgoder eller indretningsting til din bolig. Faktisk kan du altid spare mindst 10 procent, selv om du er urutineret i kunsten at prutte. Og med den rigtige taktik kan prisen reduceres med 25 procent.

Det siger den professionelle prisprutter, Lars Lückow, fra Prutprisen.dk.

Her kan det bedst betale sig at prutte om prisen

Det er ikke ligegyldigt, hvor du sætter ind.

Tv, lydudstyr og hårde hvidevarer som køleskabe og vaskemaskiner giver nu forhandlerne så lave fortjenester, at du normalt ikke kan vinde ret mange hundrede kroner, selv hvis du er en mester i kunsten at overbevise, forklarer Lars Lückow.

Hvis du vil spare mange penge, skal du satse på køkkener, kvalitetsmøbler inde og ude, gardiner og andre ting med høj pris og pæn avance.

Tjek varen på forhånd og spar penge

Mange holder sig tilbage fra at prutte om prisen, fordi de opfatter det som dårlig opførsel og måske synes, at de blotter sig følelsesmæssigt i offentligt rum.

- Glem følelserne og sæt prutningen i system. Sæt dig ind i den vare, du vil have fat i. Find ud af, hvad den koster flere forskellige steder, og om den findes i forskellige varianter, så du ikke får en dårligere kvalitet med hjem, end du havde planlagt.

Det kan også betale sig. Ifølge rapporten ”Konkurrencekultur” siger 9 ud af 10, at de har sparet penge, hvis de har samlet informationer om et produkt, inden de køber det.

Bestem på forhånd, hvor meget du vil betale

- Lad være med at forelske dig så meget i varen, at du bliver svag i koderne, hvis forretningen er uvillig til at reducere prisen tilstrækkeligt. Bestem på forhånd for, hvad du maksimalt vil betale, råder Lars Lückow.

Priserne på varer finder du fx på prissammenligningsportaler som Pricerunner og Kelkoo.

Find en sælger, der må give rabat

Når du er inde i butikken, skal du finde en sælger, der har kompetence til at forhandle pris. Gå ikke efter eleven, men sats på ham eller hende, der ser ud til at være i mellemleder- eller lederposition, og som må tage en prisdialog.

Herefter handler det om at få etableret en god dialog med sælgeren. Spil ikke straks ud med et bastant prisforslag, men nævn, hvilken varekategori du er på udkig efter og ros butikken for dens kvalitet og udvalg.

– Det er ligesom, når man møder ethvert andet menneske: Jo mere, vi kan lide hinanden, og jo bedre dialogen er, des større er tilbøjeligheden til at indgå en handel, forklarer Lars Lückow.

Så meget skal du byde under

Når den trygge og behagelige stemning er etableret, kan du begynde at tale om det ønskede produkt og fx sige, at så mange penge, som der står på prisskiltet, havde du ikke lige tænkt at bruge, og om prisen kan forhandles. Altså holde en åben dialog. Herefter kan du bringe et lavere beløb på banen.

– Det er useriøst at byde alt for meget under. Men er det fx en lækker sofa til 38.000 kr., kan du regne med, at avancen er ret høj og lægge ud med at sige, at du kunne overveje sofaen, hvis den kostede 30.000 kr., for det var det beløb, som du på forhånd var parat til at ofre. Og herefter kan du så se, om ikke dialogen fører frem til en pris på omkring de 34.000 kr, forklarer han.

Få en ekstra vare med i prisen

Du kan også helt droppe at gå efter en lavere pris og hjemmefra have kigget en ekstra ting ud, eksempelvis et sofabord.

- Lige der, hvor sælgeren tror, salget er hjemme, spiller man kortet: ”Jeg giver gerne de 38.000 kr., men så skal jeg også have det lille sofabord med, ellers kan jeg ikke gøre det”, tipper Lars Lückow.

Han vurderer, at denne metode ofte giver større gevinster end det rene prisprutteri. Sælgeren bliver nemlig ikke direkte ramt på sin salgsprovision.

Den typiske fejl, når du prutter om prisen

Succesen afhænger meget af timing, og den får du med øvelsen. En typisk fejl er, at du som kunde forsøger at presse prisen ned, efter at handlen reelt er aftalt og afsluttet, og du står parat med Dankortet i hånden. Du må ikke prutte for sent, for så er sælgeren ikke længere modtagelig. Han ved, du vil have varen.

– Du må heller aldrig komme ind i butikken og sige: ”Den sofa må jeg bare have” eller komme med andre begejstrede udbrud om det eftertragtede produkt, før prisforhandlingen er startet. Det er ligeså dårlig timing, for så ved sælgeren, at han kan fastholde prisen, forklarer Lars Lückow.

Han vurderer, at du i dag kan prutte prisen ned på stort set alle varer. Den økonomiske krise gør, at selv de dyreste mærkevarer er uden fast pris.

Loven gælder også, når du prutter

Du kan komme ud for, at forretningen ikke længere vil opretholde sin fordelagtige byttepraksis eller – endnu værre – forklarer, at din reklamationsret ikke længere kan gælde.

– Reklamationsretten i to år kan der under ingen omstændigheder pilles ved. Den er lovbundet. Så det kan man tage helt roligt, forklarer juridisk konsulent i Forbrugerrådet Jakob Steenstrup.

Ulemper ved at prutte om prisen

- Lidt mere problematisk er det med retten til at få byttet en vare købt i en butik. Hvis en forretning har en praksis med at bytte til en anden størrelse eller en fortrydelsesret, hvor man kan få pengene igen inden for eksempelvis 14 dage, så kan den ikke uden videre foreslå, at du som en del af handelen ikke har den ret.

- Hvis det alligevel betinges, skal du overveje, om det står mål med den besparelse, du opnår. Det er dumt at frasige sig en fortrydelsesret for at spare en hundredkroneseddel, siger han.