Vorteroden har hjerteformede, mørkegrønne blade med bugtet rand og fine smørgule blomster, der dukker op i april-maj. Selv om den er fin at se på, betragtes den som en ukrudtsplante, fordi den hurtigt spredes og breder sig.

Det skyldes, at der i bladhjørnerne sidder små yngleknopper, som bliver spredt med jord på fodtøj, redskaber og maskiner. Vorterodens rodnet under jorden består af små kødfulde ammerødder og almindelige hvide rødder. Hver enkelt ammerod kan udvikle sig til en ny plante.

Sådan fjerner du vorterod

Vorteroden er ikke så hårdfør en ukrudtsplante som skvalderkål, kvikgræs eller agersnerle. Så hvis du lærer, hvordan den ser ud og hurtigt er over den, er den ikke så svær at komme til livs.

Sådan gør du:

  • I græsplænen: Vorteroden ses sjældent i græsplænen. Slå græsset en gang om ugen, så yngleknopperne ikke kan udvikle sig, og så planterne bliver udsultede.
  • I køkkenhaven: Er du over dem med det samme og fjerner den med fingrene så snart, du ser den, har du god mulighed for at få bugt med den. Men vær forsigtig, når du prøver at fjerne dem, for de små ammerødder falder fra hinanden så let som ingenting. Riv ikke i rødderne, men pil dem forsigtigt op. Jorden kan evt. løsnes lidt med en gravegreb.
  • I blomsterbedet: Fjern de grønne blade med fingrene, så yngleknopperne ikke kan udvikle sig, og så planterne bliver udsultede. Vorterod forsvinder i øvrigt af sig selv fra jordoverfladen i løbet af juni og er altså væk, inden mange af stauderne begynder at blomstre.
  • I perlesten og belægninger: Brug skuffe- eller hakkejern.
  • Mellem fliser: Vorterod kommer ikke mellem fliser.

Virker ukrudtsmidler på vorterod?

Roundup og lignende ukrudtsmidler kan godt bruges mod vorterod. Hvor effektivt det er, kommer meget an på, om du bruger midlet korrekt, og hvor stort rodnettet på vorteroden er blevet.

Sprøjt kun på selve vorteroden, så du ikke også udrydder blomster eller grøntsager, og sprøjt ikke med ukrudtsmidler i blæsevejr. Pensl evt. ukrudtsmidlet direkte på vorteroden.

Mange gartnere advarer mod brugen af Roundup og andre ukrudtsmidler i private haver, fordi haveejere ofte bruger meget større doser, end der står anbefalet på produkterne, og det går ud over miljøet.

Så deres råd er: Lug med håndkraft, og hvis du VIL bruge ukrudtsmidler, så husk altid at overholde de anbefalede doser. Og læs i øvrigt altid brugsanvisningen grundigt på etiketten, inden du bruger et ukrudtsmiddel.

Hvornår skal du bekæmpe vorterod?

  • Årstid: Bekæmp vorterod i det tidlige forår, hvor jorden er fugtig og nem at have med at gøre. Fjern ukrudtsplanten så snart du ser den.
  • Vejr: Det er nemmest, og du får det bedste resultat i fuld sol, når jorden ikke er for våd, men heller ikke for tør. Så vil de planter og rødder, du har gravet op, visne hurtigt og være nemme at rive sammen, uden at de når at slå rod igen.
  • Hvor ofte: Du får altid det bedste resultat ved en grundig forårsklargøring af haven og derefter lugning ca. en gang om ugen. Brug 20 minutter om ugen på at bekæmpe ukrudt, så kommer du langt.

Kan du bruge vorterod til noget?

Vorterod blev tidligere brugt til behandling af hjerte- og leverlidelser, fordi man mente, at Gud havde givet tegn om det ved at give planten hjerte-/leverformede blade. Men faktisk er vorterod giftig og må ikke spises, da den indeholder anemonol.

Vorterod indgår dog stadig i naturmedicinsk behandling af hæmorider, hvor den benyttes i en blanding med morgenfrue og glat vejbred.