Sådan slipper du for spyfluer

Kødsaft i skraldespande kan tiltrække spyfluer fra lang afstand. Få gode råd til, hvordan du slipper for fluer i dit hjem.

spyflueDe kan være både ulækre og irriterende, spyfluer, når de summende flyver omkring i dit hjem eller din have. Men du kan gøre meget for at forebygge, at de kommer.

Spyfluer elsker nemlig kød og fisk, og de kan lugte det op til flere kilometer væk. Så drypper kødsaften lystigt fra din skraldespand, er der risiko for, at det snart summer løs.

Snør affaldsposer og vask affaldsbeholder

- Det kan ikke undgås, at skraldespande kommer til at lugte, og det trækker spyfluer til. Vær omhyggelig med dit husholdningsaffald. Du bør snøre affaldsposerne til, så der ikke løber kødsaft ud. Og vask affaldsbeholderen af en gang i mellem, siger Mette Knorr, biolog i Skadedyrlaboratoriet, Aarhus Universitet.

Fakta om spyfluer

Spy, kaldes spyfluernes æg, og de bliver lagt i døde dyr. Et døgn senere klækker æggene, hvorefter larverne kommer ud og borer sig længere ind i det døde dyr.

Mellem 6 og 12 dage senere kravler larverne væk fra det døde dyr og graver sig ned i jorden, hvor de forpupper sig i 8-12 dage, inden de ’bliver til’ spyfluer.  

Larverne kan også være indendørs, hvis der ligger f.eks. en død fugl eller mus. De kan også ende i et hus, hvis de ikke kan finde et sted at grave sig ned. 

Voksne spyfluer kan blive omkring en måned gamle.

Kilde: Skadedyrlaboratoriet og Wikipedia

Hun opfordrer også til at placeres skraldespanden således, at den ikke står i solen hele tiden, men også får lidt skygge – derved kommer den ikke til at lugte så grimt.

Brug insektnet eller strips

En skraldespand, der ikke lugter og er uden fritliggende kødrester, er den bedste måde at forhindre, at spyfluer kommer. Er de her, har du flere muligheder for at holde dem væk fra dit hus.

- Man kan bruge insektnet for vinduerne eller strips, der hænger i vinduet, mener Mette Knorr.

Spyfluer er nyttedyr

Spyfluer er først og fremmest irriterende, men der er også en lille risiko for, at de kan overføre smittestoffer til dine madvarer, hvis de sætter sig på dem. Stofferne kan komme fra f.eks. døde dyr og fra dyrs ekskrementer, som spyfluer ynder at ’besøge’.

- Men spyfluer er i den grad nyttedyr og er ansvarlige for, at vi ikke vader rundt i døde mus og fugle, forklarer Mette Knorr.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab