Kæmpe-bjørneklo kan give både mennesker og dyr et voldsomt udslet og store vabler, hvis dens saft kommer i nærkontakt med huden. Derfor er det vigtigt, at du bekæmper kæmpe-bjørneklo, hvis de gror i din have, inden den spreder sig.

Sådan kender du kæmpe-bjørnekloen

Kæmpe-bjørnekloen bliver op til 3 meter høj, hvorimod de ufarlige typer ikke bliver mere end 1,5 meter.

Sådan bekæmper du bjørneklo

 1. Find et par gode handsker og en skarp spade frem.
 2. Stik spaden i jorden med en vinkel på 45 grader ca. 10 cm fra planten, og skær rødderne på bjørnekloen over og hiv planten op.
 3. Husk at få hele roden med op.
 4. Gentag om nødvendigt fra den anden side.
 5. Fjern altid afhuggede bjørneklo, og lad dem ikke ligge, også selvom ingen kommer i berøring med dem. De kan stadig sprede frø, hvis der er sket frødannelse, selvom de er afhuggede.
 6. Læg bjørnekloen i en sæk og smid dem i "Småt brændbart" på genbrugsstationen. Smid dem ikke på kompostbunken, da de også kan sprede frø herfra.
 7. Gentag bekæmpelsen, til bjørnekloen er helt udryddet. Hvis du bekæmper bjørneklo effektivt og vedholdene, vil du relativt hurtigt have væsentlig færre planter.

Det bedste er at bekæmpe dem på ovenstående måde. Hvis du 'nøjes' med at slå dem ned med en le, eller låner et par får eller geder, der kan spise bjørnekloen, vil du blot holde dem nede.

Pas på dig selv når du fjerner bjørneklo

 1. Beskyt huden, når du fjerner bjørneklo. Hav lange ærmer og bukser på, og husk handsker. Tøjet skal være vandtæt. Plantens saft giver et voldsomt udslæt eller deciderede brandvabler på både mennesker og dyr. Hudcellerne og vævet under huden dør ved kontakt med saften, og derfor kan heling af sårene tage op til halvandet år.
 2. Brug langskaftede redskaber, såsom en bjørneklospade, så du undgår at røre ved planten.
 3. Brug maske, hvis du bruger maskiner, fx en kratrydder, til at fjerne bjørneklo, så du ikke får stænk af planternes saft på dig eller andre.
 4. Gør redskaber og maskiner grundigt rene efter brug, så eventuelle frø ikke bliver spredt til andre dele af haven.
 5. Får du bjørneklo-saft på dig, så vask straks huden med sæbe og undgå sollys i mindst en uge efterfølgende. Kontakt din læge, hvis du får udslæt eller blaser.

Indberet bjørnekloen

 • Har din kommune en indsatsplan mod kæmpe-bjørneklo, har du som grundejer pligt til at bekæmpe planten og følge kommunens retningslinjer. Fra 1. juli 2017 kan kommunerne bekæmpe kæmpe-bjørneklo på din regning, hvis du ikke følger kommunens påbud om at gøre det.
 • Find information på din kommunes hjemmeside eller henvend dig til forvaltningen med ansvar for miljø.
 • Ser du bjørnekloen i byen eller naturen, kan du indberette det til Miljøstyrelsen på invasive-arter.dk.