Sådan undgår du brune striber i toilettet

Er du træt af brune kalkstriber i toilettet, som ikke forsvinder ved afkalkning? Få her rengøringsekspert Fru Grøns råd til at slippe af med dem - og undgå, at de kommer igen.

Toilet med kalk og brune striber

En god regel er at skrubbe toiletkummen hver dag med en børste uden brug af rengøringsmidler. Foto: Colourbox

Hvorfor får du brune kalkstriber i toilettet?

De brune striber i toilettet består af kalk og jernforbindelser. De kommer fra vandet og afsættes, når der skylles ud i toilettet.

Hvis du bor i et område med meget hårdt vand, vil du sandsynligvis opleve større problemer med brune striber i toilettet. Drikkevands hårdhed er nemlig et udtryk for indholdet af kalk og magnesium.

I Midtjylland er vandet meget blødt (4-8 dH), mens det i visse københavnske områder er hårdt til særdeles hårdt (20-30 dH).

LÆS OGSÅ: Kalk i drikkevandet

Sådan fjerner du brune striber i toilettet

 • Svup vandet ud af toiletkummen. Hvis der er brune striber under vandoverfladen, kan du bruge en svupper til at pumpe vandet ud først.
 • Bland dette i en sprayflaske: 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand.
 • Sæt toiletpapir på striberne, og spray blandingen på, så papiret klistrer til kummen. Husk at bruge handsker og udluftning i forbindelse med spray. Lad det virke nogle timer eller natten over.

Hvis blandingen ikke tager kalken, kan du forsøge dig med wc-tabletter, der fjerner kalk og snavs i kummen. Du kan også prøve et middel med fosforsyre som fx Fluren 33 eller Borups kalk- og rustfjerner. Er de brune striber rust, kan de nemt fjernes med en pletfjerner til rust fx Magica.

Fru Grøns superfif: Hvis der STADIG er brune striber

Hvis der STADIG er brune striber i toilettet: Bland 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Foto: Tommy Verting.

Hvis der STADIG er brune striber i toilettet: Bland 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Foto: Tommy Verting.

Nu burde dit toilet være uden brune striber – men hvis der stadig er brune striber i toiletkummen, kan du forsøge dig med dette trick:

 • Lav denne blanding: 2 spsk. vaskepulver til hvid vask og 1 liter kogende vand. Det er vigtigt, vandet er varmt - vaskepulverets blegende effekt virker først rigtigt, når vandet er over 60 grader.
 • Dyb toiletbørsten i blandingen og skrub toilettet godt.
 • Lad blandingen virke nogle minutter.

Du kan også bruge en lavasten til at slibe striberne af med. 

Undgå, at de brune striber kommer igen

Person tester med toiletpapir om toilettet løber

Tjek en gang i mellem om toilettet løber: Foto: Tommy Verting.

Fru Grøns rengøringsfilosofi er: HOLD rent frem for at GØRE rent. Og det er sådan, du forebygger brune striber i toilettet.

 • Skrub toiletkummen hver dag med en børste uden brug af rengøringsmidler.
 • Tjek, om vandet løber, efter cisternen er fyldt op. Hvis vandet løber, kommer striberne hurtigere, og toilettet skal repareres. Tjek, om vandet løber ved at sætte et stykke toiletpapir på den øverste kant, hvor vandet løber ind, og se om det bliver vådt.
 • Rengør toilettet en gang om ugen med WC-rens, gerne miljømærket. Lad midlet virke nogle timer eller natten over.
Toiletbørste, sprayflaske og toiletrengøringsmiddel

Brug disse 3 ting til at holde de brune striber væk fra dit toilet: toiletbørsten til det daglige skrub, en sur blanding af eddikesyre og vand og et almindeligt toiletrengøringsmiddel – gerne miljømærket. Foto: Tommy Verting.

Toiletkumme rengøres med rengøringsmiddel i sprayfalske

Bland 1 dl eddikesyre 32 % med 4 dele vand i en sprayflaske. Foto: Tommy Verting.

Fakta om Fru Grøn

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

 • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
 • Født i 1951
 • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
 • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
 • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
 • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
 • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Kilder og henvisninger

Kilder:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab