Spørg Bolius

Sælger har ikke oplyst om planlagt separatkloakering – kan vi få erstatning?

Hej

Jeg har købt et hus for nyligt, og finder så ud af via nabo, at der skal separat kloakeres i indeværende år. Dette er ikke et forhold, jeg er blevet gjort opmærksom på.

Såfremt denne oplysning fremgår af fx tinglysningen eller andre dokumenter, og min køberrådgiver ikke har gjort mig opmærksom på dette - kan jeg da juridisk komme med et krav om at køberrådgiver skal erstatte dette?

Eller hvis sælger ikke har oplyst om dette forhold, kan jeg da komme med krav mod sælger, da dette burde være et forhold, som sælger burde være opmærksom på. Jeg ved, at naboen har vidst dette i mere end 1 år.

Mvh Mathias

Hej Mathias

Tak for dit spørgsmål.

Det er sådan i en bolighandel, at sælger har en loyal oplysningspligt. Det betyder, at man skal oplyse om alle kendte forhold omkring ejendommen, som kan have betydning for en køber af ejendommen.

En oplysning om at ejendommen skal separatkloakeres er en væsentlig oplysning, og hvis sælger har haft en viden herom, som sælger har undladt at videregive, så er det min opfattelse, at sælger har pådraget sig et erstatningsansvar, og skal erstatte jer den udgift, som er forbundet med separetkloakeringen.

Et sted, hvor der kan have stået noget om denne separatkloakering, er i købsaftalens pkt. 11, hvor ejendomsmægleren oplyser om de særlige forhold/betingelser/vilkår, som der kan være for den konkrete bolighandel. Dette selvfølgelig under forudsætning af, at handlen har foregået via ejendomsmægler.

Hvis det skal forstås sådan, at der er udstedt et påbud omkring separatkloakeringen til sælger, så vil et sådan typisk også fremgå af BBR-meddelelsen og/eller af ejendomsdatarapporten, som er sædvanlige dokumenter, der indgår i en bolighandel.

I forhold til at rette et krav mod din køberrådgiver, så kommer det an på, om oplysningen har fremgået af de dokumenter, som køberrådgiveren har haft til rådighed i forbindelse med dennes gennemgang af handlens dokumenter, eller om oplysningen har været tilgængeligt et sted, hvor køberrådgiveren burde have søgt oplysninger om ejendommen.

Læs mere: Sådan fungerer kloakseparering

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Rasmus Lindsten, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden