Spørg Bolius

Salg af sommerhus til min søn - kan han straks sælge videre uden skat eller afgifter?

Hej Bolius

Jeg har et sommerhus som jeg overvejer at "sælge" til min søn mod et gældsbrev (har kun 1 søn). Der er ingen gæld i sommerhuset. Hvis han overtager sommerhus, kan han så "bare" sælger den uden videre, eller er der nogle regler her, hvor der skal gå et tidsrum inden han sælger eller om han skal betale et eller anden afgift?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen

N L

Hej

Som udgangspunkt må du sælge sommerhuset til din søn i en såkaldt familiehandel, hvor SKAT normalt accepterer en pris, der ikke ligger lavere end 15 pct. under den seneste vurdering. Er sommerhuset vurderet til en million kr., vil SKAT acceptere en salgspris på helt ned til 850.000 kr.

Inden handlen kan du give din søn en afgiftsfri gave på op til 62.900 kr. (2017) i år. Resten af købesummen kan din søn betale med et rente- og afdragsfrit familielån. Hvert år kan du give din søn en gave på det maksimale beløb, hvorefter han kan vælge at afdrage ekstraordinært på familielånet. Det er dog en betingelse, at transaktionerne skal være reelle og de bør derfor kunne dokumenteres gennem kontoudtog fra banken.

Ønsker din søn at sælge sommerhuset, gælder de almindelige regler for et skattefrit salg, hvor hovedkravet er, at din søn har benyttet huset til private formål. Kravene til et skattefrit salg er derudover:

 - at ejendommens samlede grundareal er mindre end 1.400 kvm.,

 - at der ifølge offentlig myndigheds bestemmelse ikke fra ejendommen kan udstykkes grund til selvstændig bebyggelse eller

 - at udstykning ifølge erklæring fra told- og skatteforvaltningen vil medføre væsentlig værdiforringelse af restarealet eller den bestående bebyggelse.

Der er ikke noget krav om, hvor lang tid din søn skal have benyttet sommerhuset for at kunne sælge ejendommen skattefrit. Men der skal være tale om en reel benyttelse af ejendommen i en given periode. Det vil sige, at benyttelsen i givet fald skal kunne dokumenteres gennem eksempelvis forbrug af vand og el, dankortnotaer fra det lokale supermarked eller lignende.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden