Spørg Bolius

Skal bygge nyt hus i haveforening - hvordan sikrer jeg at det bliver bæredygtigt?

Hej Bolius

Jeg skal have bygget et helt nyt hus i et haveforeningshus, gerne bæredygtigt, på ca 100 m2.

Hvordan finder man gode firmaer, der kan levere den slags? Har I en liste eller form for certificeringsordning? Og bør man have en uvildig bygesagkyndig ved siden af - selvom man vælger et a-z projekt?

vh Søren

Hej Søren

Dejligt, at I tænker bæredygtighed ind i forbindelse med jeres nye haveforeningshus.

Som udgangspunkt er et hus, hvor både den bærende konstruktion og facaden er bygget af træ, altid et solidt og bæredygtigt valg.

Overvej gerne også, om isoleringen kan være andet end den traditionelle mineraluld, fx papirisolering eller træfiberisolering.

Af firmaer, der specifikt slår sig på bæredygtige husbyggerier, kan jeg nævne Jakobsen Huse og Heimby, men der findes sikkert flere på markedet.

Der findes helt sikkert også lokale entreprenører og tømrerfirmaer, der kan håndtere et byggeprojekt i denne størrelse.

Lav en liste over jeres ønsker og behov for jeres haveforeningshus, og sørg for, at det byggefirma I finder, forstår og deler jeres visioner. Så er I rigtig godt fra start.

I forhold til certificeringsordninger, så henvender de fleste certificeringer sig til større byggerier, men I kan evt. kigge på Svanemærket og Active House, som begge også kan bruges til enfamiliehuse og mindre byggerier.

Hvis en certificeringsordning til hele byggeriet bliver en for stor mundfuld, så kan mindre også gøre det. Der findes også mindre certificeringsordninger og miljømærker for hvert enkelt produkt, og nu flere mærkede byggematerialer og produkter I bruger til jeres byggeri, nu bedre bliver jeres endelige haveforeningshus i forhold til både miljø, CO2, indeklima, færre kemikalier og holdbarhed.

Når I kigger efter certificeringer til produkter, kan I med fordel kigge efter Svanemærket, FSC- og PEFC mærket, Cradle to cradle og Indeklimamærket. Du kan evt. læse mere om mærkerne her Kig efter disse miljømærker, når du vælger nyt køkken

Med venlig hilsen

Sarah Sonne Glatz

Fagekspert

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Aktuelt på forsiden