Skal du bruge skyllemiddel i vaskemaskinen?

Er skyllemiddel nødvendigt for at få blødt tøj? Eller er det helt unødvendigt? Få svaret her.

Fru Grøn med skyllemiddel

Skyllemiddel er unødvendigt, siger fru Grøn og indeholder stoffer, der kan være allergifremkaldende, siger Miljøstyrelsen. Foto: Tommy Verting.

Du behøver ikke skyllemiddel

Hvis du doserer vaskemiddel korrekt, sørger de kalkbindende stoffer i vaskemidlet for, at vandet bliver blødgjort for kalk.

Skylles tøjet grundigt, og er tørringen tilpas, er det ikke nødvendigt at anvende hverken eddike eller skyllemiddel. Tørrer du tøj i tørretumbler, bør tøjet ikke overtørres, så det er knastørt. Det er energispild og kan gøre tøjet statisk elektrisk.

Miljøstyrelsen fraråder brug af skyllemiddel

Miljøstyrelsen fraråder brug af skyllemiddel, da det indeholder tensider (vaskeaktive stoffer). Det er unødvendigt og belaster miljøet.

Skyllemidler indeholder som regel også parfume, konserveringsstoffer, farve og andre tilsætningsstoffer, som kan være allergifremkaldende, og som ingen effekt har på vaskeresultatet.

Traditionelle skyllemidler har 3 funktioner:

  1. At gøre tøjet blødt. Når du bruger skyllemiddel til bomuldstekstiler, lægger der sig et blødgøringslag (bentonit) på fibrene. Viskestykker og håndklæder bliver derfor bløde, men sugeevnen nedsættes kraftigt.
  2. At fjerne statisk elektricitet. Vasker du syntetiske tekstiler, og har du problemer med statisk elektricitet, kan det hjælpe at tilsætte skyllemiddel.
  3. At få vasketøjet til at dufte bedre. Skyllemidler indeholder som regel parfume.

Fakta om fru Grøn

Fru Grøn Anne Grethe Rasmussen

Fru Grøn er selvstændig grøn konsulent inden for husholdning. Foto: Tommy Verting

  • Hedder rigtigt Anne Grete Rasmussen
  • Født i 1951
  • Gift med Jess Meyer sammen har de to voksne børn og 3 børnebørn
  • Bor i Sorø i parcelhus fra 1974
  • Uddannet husholdningslærer og master i sundhedspædagogik, tidligere projektleder hos Statens husholdningsråd
  • Selvstændig Grøn konsulent inden for husholdning
  • Rengøringsfilosofi: HOLD rent frem for at GØRE rent. Fjern smuds med mekanik fremfor kemikalier. Brug ikke universalrengøringsmiddel - målret rengøringsmidlet alt efter typen af snavs.

Kilder og henvisninger

Henvisninger:

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Bolius - et helejet Realdania selskab