Skal toiletsædet være slået op eller ned, når du går fra badeværelset?

Det bliver stadig diskuteret i mange hjem. Mange mænd lader det være slået op, fordi de står op, når de tisser. Og så er det jo praktisk nok at have det klar til næste gang.

Mange kvinder mener, at toiletbrættet hele tiden skal være slået ned, så det er klar til at sidde på, og nogle synes, at det er ulækkert og uhygiejnisk at slå wc-brættet ned.

Toiletbræt diskuteres stadig

- Den skarpe kønspolitiske debat om wc-brættet er klinget meget af. Til gengæld er det blevet sværere og sværere for de yngre generationer at gå på kompromis. De er ikke vant til at vokse op i storfamilier. De er individualister og vant til at få tingene på deres egen måde. Derfor diskuterer mænd og kvinder stadig wc-brættet, siger Anders Bjerre, seniorforsker ved Instituttet for Fremtidsforskning.

Samme melding kommer fra etnolog og livsstilsekspert Julia Lahme.

- Diskussionen lever stadig i højeste grad. Desværre. Man kan sige, at wc-brættet bliver battlefield for en masse diskussioner om, hvem der skal have mest plads. Vi ønsker alle, at den anden tager særlige hensyn til os, siger hun.

Toiletsæde op eller ned – 4 løsninger

Anders Bjerre havde i 2014 fire forskellige løsninger til toiletbrættets position, han mener kan blive brugt i fremtiden:

  1. Slå selv brættet op, hvis du vil stå op og tisse - og slå selv brættet ned, hvis du skal sidde ned og tisse. Så er diskussionen sådan set ikke længere.
  2. Køb et toilet med et intelligent toiletsæde. Intelligente toiletter har normalt også et wc-bræt, der kan fjernstyres til at være i lige præcis den position, du ønsker det. Ifølge Anders Bjerre bør de i næste version eller næste igen kunne indstille sig selv, afhængig af den aktuelle brugers behov.
  3. Indret dig med mindst 2 badeværelser, så I som kvinde og mand har hvert jeres toilet og dermed kan indrette hver jeres private zone, som I vil.
  4. Gå et skridt videre, så I som kvinde og mand flytter hver for sig. Ifølge Anders Bjerre bor flere og flere par hver for sig. På den måde kan de fortsætte hver deres livsstil og indrette sig, som de vil – og de kan være kærester uden at behøve at gå på kompromis.

Opslået toiletbræt var symbol på mænds overgreb og kapitalismen

Diskussionen om wc-brættet kan virke absurd, for du kan vel bare selv tage ansvar for at slå brættet op eller ned efter behov, siger Anders Bjerre. Men da den opstod i 1970’erne var det alvor.

- Diskussionen glødede især i 1970’erne, hvor kønskampen var på sit højeste. I nogle miljøer blev det sågar opfattet sådan, at hvis wc-brættet altid var slået op, så var det et symbol på mænds overgreb, kapitalismen og alt det onde, forklarer Anders Bjerre.

Toiletbræt slået ned - gentleman eller kujon?

Julia Lahme oplever, at der stadig er et element af kønskamp i diskussionen.

- Efterhånden som ligestillingen sniger sig ind på mange fronter, burde toiletbrættet vel være lige så meget oppe, som det er nede. Men normen er, at det er nede, og ser man det i et stort perspektiv, så kan man enten vælge at sige, at man som mand tager hensyn ved at slå det ned, altså at man er en gentleman. Eller at man slår det ned, fordi kvinderne har vundet, og hjemmet er på kvindernes præmisser, siger Julia Lahme.

Toiletbræt symbol på andre problemer

Anders Bjerre mener ikke længere, man nødvendigvis kan tolke, ’hvem der har bukserne på’ i et hjem ud fra wc-brættets position.

- Men diskussionen fortsætter, fordi wc-brættet også bliver ved med at være et symbol på, at meget små ting kan blive til et problem i forholdet mellem mænd og kvinder. Ligesom diskussionen, om låget skal på tandpastatuben eller ej.

Drop diskussion om toiletsædet skal være oppe eller nede

- Jeg vil dog stadig mene, der er andre og vigtigere ting, man kunne diskutere. Og hvis man først diskuterer om wc-brættet, er der nok andre problemer, man i stedet bør få talt om, siger Anders Bjerre.

Julia Lahme mener også personligt, at der har været nok snak om det wc-bræt. Og at både mænd og kvinder bør efterlade brættet i den position, de ønsker.