Spørg Bolius

Skorstenen smuldrer.

Ultimo 07 fik vi bygget ny skorsten med isokern. Forår 11 var flere sten i stykker, og den blev repareret og også smurt med noget, som ligner glasur. Er det vandglas og hvorfor bruges det? Forår 13 er ca. 14 sten og fuger igen i stykker.Stenene knækker og fugerne falder ligesom ud. Kan vi bede mureren om at bygge ny skorsten?Hvad er årsagen mon?

Må der på 5 år gamle mure være mange områder med hvidt udtræk fra fugerne? Hvordan får vi det væk?
Susanne V.

Hej Susanne
Vandglas er et fixativ, som er flydende, og sprøjtes på overfladen med forstøver. Den trækker ind i sten og fuger, og reducerer hermed optagelsen af fugt.
Bruges ofte på murværk som er afrenset for kraftigt, hvor brandhuden er brudt. Vandglas gendanner derfor en ny brandhud. Udførende skal være meget varsom med brug af vandglas, da for meget vandglas vil lukke overfladen, så eventuelt fugt indefra, ikke kan komme ud, og dermed forårsage frostsprængninger.
Det hvide udtræk på murværket, kan godt være fordi mørtlen indeholder cement, og især ved gule mursten (kender ikke typen på dine), reagerer gipsen i cementen med fugten, og bliver til svovl udtræk. Svovl er derfor det hvide udtræk du ser. Især gule sten, da disse også kan indeholde gips, som bruges til at lysne stenene.
Jeg kan varmt anbefale at mureren bruger en kalk som hedder NHL 5, da den er fri for gips. NHL 5 er en høj hydraulisk kalk, som er meget velegnet til aggressivt miljø, som en skorsten bestemt er klassificeret til.

God fornøjelse

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden