Siden 2011 har danskerne kunne trække håndværksydelser fra i skat, men fra 1. april 2022 er det slut med håndværksfradrag.

Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne indgået aftale om finansloven for 2022, og i finanslovsaftalen er det besluttet at afskaffe håndværkerfradraget for at lægge en dæmper på en historisk varm bygge- og anlægsbranche.

Håndværkerfradraget er en del af den såkaldte BoligJob-ordning, som indebærer håndværker- og servicefradrag. Du kan dog fortsat få servicefradrag for fx hjælp til rengøring og havearbejde.

- Dansk økonomi er inde i en rigtig stærk periode ovenpå corona. Der er næsten for meget fart på. Derfor letter vi foden fra speederen og strammer op, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) da finanslovsaftalen blev præsenteret den 6. december 2021. 

Højere fradrag i 2021

Håndværkerfradraget blev ellers forhøjet ved finansloven for 2021 for at holde hånden under den danske bygge- og anlægsbranche.

Siden har fradraget været udsat for kritik fra flere politikere og eksperter, da branchen blev overophedet, og efterspørgslen på håndværkere røg i vejret, hvilket betød, at danskerne havde svært ved overhovedet at skaffe håndværkere. Men med den nye aftale om finansloven er det altså slut.

Hvad kan du få håndværkerfradrag for i 2022?

Du kan få fradrag for præcis de samme håndværksydelser som i 2021. Altså fx udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas, forskellige typer af isolering og installation af varmepumpe..

Se, hvad du kan få fradrag for og læs mere om BoligJobordningen på skat.dk

Håndværkerfradrag sænkes i 2022, indtil det stopper

Hvis du skynder dig, kan du spare en del penge på fx isolering eller reparation eller udskiftning af gasfyret.

Hvis du har planer om at gøre brug af håndværkerfradraget i 2022, skal arbejdet som udgangspunkt være udført senest den 31. marts 2022 for at få fradrag, mens regningen for arbejdet som udgangspunkt skal være betalt senest den 31. maj 2022. Det oplyser Skatteministeriet til Videncentret Bolius.

Fradraget sænkes fra årsskiftet, og du kan ikke længere få den høje sats, som blev indført i 2021 som følge af corona-pandemien. Det betyder derfor, at du fra 1. januar til 31. marts 2022 ikke længere kan få 25.000 kr. pr. person i fradrag, men 12.900 kr.

Ved at sænke satsen, inden den fjernes endeligt, giver man, ifølge Nicolai Wammen, danskerne en sidste chance for at benytte fradraget.

- Vi vil gerne vil give mulighed for, at man kan afvikle det på en fornuftig måde. Der kan være folk, der har tænkt, at de gerne vil benytte fradraget i begyndelsen af 2022, sagde han til pressemødet.

Sådan udnytter du bedst håndværkerfradraget i 2022

Der kan være grund til at tænke taktisk, hvis du vil nå at udnytte fradraget i 2022, inden det forsvinder. Du kan nemlig kun trække arbejdslønnen fra, og ikke udgifterne til materialer, og det kan derfor bedst betale sig at få udført arbejde med høj arbejdsløn, påpeger Tine Nielsen, arkitekt og fagekspert i Videncentret Bolius. Det vil fx sige udvendigt malerarbejde, da arbejdslønnen her udgør en stor del af regningen.

Dertil skal ventetiden på ledige håndværkere også indtænkes i dine planer.

- Du skal være lynhurtig. For når arbejdet skal være udført senest 31. marts, skal man være opmærksom på, at der er ekstra lang ventetid på ledige håndværkere, og samtidig er der lang leveringstid på materialer, siger hun.

Tine Nielsen anbefaler derfor, at du både undersøger leveringstider på materialer, og laver en kontrakt med håndværkerne, som sikrer, at arbejdet skal være udført senest 31. marts 2022. Det sidste sikrer, at du rent faktisk kan få håndværkerfradraget, og at du kan annullere kontrakten, hvis arbejdet ikke udføres inden 1. april 2022.

Der bliver rift om håndværkere

Torben Liborius, underdirektør i DI Byggeri, er nervøs for udfasningen.

- Jeg fristes til at sige, at man kunne have revet plasteret af og fjernet ordningen fra nytår, siger han.

Han kalder det en ’go-stop’ effekt, da man risikerer skabe en ophobning danskere, som gerne vil have projekter udført inden april, men som ikke kan nå det, da der ikke er nok ledige håndværkere.

Han anbefaler derfor, at du hurtigst muligt får styr på aftaler med håndværkere, inden håndværkerfradraget forsvinder.

Vær sikker på, at fradraget kan betale sig

Tine Nielsen mener, at du som forbruger skal holde godt øje med priserne.

- Pas på ikke at få udført arbejdet for enhver pris, da efterspørgslen på håndværkere kan blive så stor, at priserne stiger mere end værdien af fradraget. I nogle tilfælde kan det måske bedre betale sig at vente med at få udført arbejdet til senere på året, hvor priserne måske ikke er så høje, påpeger hun.

Servicefradrag består

Servicefradraget får lov at bestå, men satsen bliver sat ned i forhold til 2021, hvor den ekstraordinært var firdoblet til 25.000 kr. pr. person. Det vil sige, at hvis du skal have pudset vinduer eller have passet dine børn, kan du stadig anføre det på din årsopgørelse på TastSelv.skat.dk. Fradraget er på 6.400 kr. pr. person i 2022.

- De største udfordringer er i bygge- og anlægsområdet. I servicedelen kan man få hjælp til rengøring og børnepasning, og det er med til at holde sort arbejde nede, og det har vi også en interesse i. Mange forskellige mennesker bruger servicefradraget, forklarede finansministeren til pressemødet den 6. december 2021.

Her kan du få servicefradrag

Almindelig rengøring

  • Vask og aftørring af flader i boligen
  • Rengøring af toilet og bad
  • Støvsugning, gulvvask og boning
  • Opvask, tøjvask og strygning
  • Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner m.m.

BEMÆRK: Fradraget gælder ikke for udgifter til au pair, som bor i den helårsbolig, hvor arbejdet udføres.

Vinduespudsning

  • Indvendig
  • Udvendig

Børnepasning

  • Børnepasning i hjemmet eller i en fritidsbolig (ikke lektiehjælp som hovedopgave).
  • Aflevering og afhentning af børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktiviteter

Almindeligt havearbejde m.m.

  • Græsslåning
  • Klipning af hæk
  • Lugning
  • Beskæring af buske og træer (ikke træfældning og fjernelse af væltede træer)
  • Snerydning
  • Fliserensning af terrasser, indkørsler m.m. (rensning af tagrender giver ikke fradrag).