Børneværelset hjemme hos Isabel og Kristoffer skal stå model til sit – søskendeparret deler nemlig værelse, og det går ikke altid stille af.

- Hvis jeg havde den øverste køje, ville Isabel have den, og hvis jeg havde den nederste, ville hun have den, siger Kristoffer, 12 år, med en hovedrysten.

- Når jeg taler i telefon eller har en veninde på besøg, så kommer Kristoffer bare ind og irriterer, fortæller Isabel på 10 år.

Star Wars i krig med Hello Kitty

De 2 søskende remser grinende alle de ting op, som de synes har været irriterende ved at dele værelse. Og hvordan de har skændtes om Star Wars kontra Hello Kitty.

Men faktisk er der plads til, at de 2 børn kan få hver sit værelse i rækkehuset på Amager, hvor de har boet med forældrene, Lena Hamborg og Kasper Fabricius, siden 2005.

Søster og bror ville gerne dele værelse

De har bare haft så stor glæde af hinanden, trods uenigheder, at de altid er endt med at blive på samme værelse.

- Det har jævnligt været oppe at vende, om de skulle have hver deres værelse, men vi var enige om, at det først var nødvendigt, når det var et krav fra begge, og det har det først været nu, fortæller Lena Hamborg.

Familien Hamborg-Fabricius’ 5 gode råd til børneværelset

  1. Hvis børnene kan dele værelse, skaber det sammenhold mellem søskende og frigiver plads i huset.
  2. At dele værelse kræver ekstra disciplin for at holde orden, så børnene skal selv tage ansvar for oprydningen.
  3. Sørg for meget opbevaringsplads og gerne køjesenge, som frigiver ekstra gulvplads
  4. Tænk over, at børneværelset skal være børnenes frirum – det skal være hyggeligt og deres eget.
  5. Lyt til børnene, hvis de får lyst til at få eget værelse igen, og det er praktisk muligt. Behovet for privatliv vokser med alderen.

Børnene var selv med til at indrette børneværelset

Da familien flyttede ind, sov børnene i hver sin tremmeseng. Senere delte de en køjeseng. Og det seneste års tid har de delt værelset op med et par reoler.

De har hver deres seng og deres egne hylder med legetøj, men de kan stadig se hen til hinanden. Børnene var selv med til at tegne skitser og lave små papirudgaver af deres møbler, som de flyttede rundt på for at finde ud af, hvordan det hele bedst kunne stå.

- Jeg har en livlig fantasi og har været ret bange for monstre og sådan noget om natten, så det har været rigtig dejligt, at jeg lige har kunnet kalde på Kristoffer, så han har kunnet trøste mig, fortæller Isabel.

Nu vil børnene have deres eget værelse

At dele værelset op har været skridtet på vejen til at få sit.

- Vi aftalte med børnene, at de skulle rydde op og dele deres ting, før værelset kunne deles op. Derefter skulle de bevise, at de kunne holde orden, før de var klar til hver sit værelse. Det har de været gode til.

- Lige nu overvejer vi, om vi skal flytte i et større hus, og derfor venter vi med at gøre noget, til den beslutning er på plads. Men de er allerede i fuld gang med at planlægge, hvad der skal være i deres nye værelser. Nu begynder de jo at have behov for mere plads til at lave lektier på og have venner overnattende, forklarer Lena Hamborg.

Gode senge og opbevaring har været det vigtigste i deleværelset

Lena Hamborg og Kasper Fabricius har altid set det som en fordel, at børnene var gode til at lege sammen, så det tredje værelse i rækkehuset kunne bruges som kontor i stedet for børneværelse. Men det har stillet store krav til indretningen at have 2 halvstore børn boende på det samme værelse. Børnenes mor fortæller fx, at der skal mange kurve og skabe til, så der altid hurtigt kan ryddes op.

- Og så har vi sagt til jul, at når der kommer 10 nye ting ind, så skal der altså også 10 ting ud. Derudover synes jeg, at sengene altid har været det, som vi har prioriteret højest. For søvnen er egentlig den vigtigste funktion for børneværelset, siger Kasper Fabricius.